Verbind je met ons

Antisemitisme

#WorldJewishCongress erkent het belang van de opening door Vaticaan van #WorldWarIIArchives

DELEN:

gepubliceerd

on

Terwijl het Vaticaan zich voorbereidt op de ontzegeling van miljoenen pagina's die de WO II-archieven van paus Pius XII vertegenwoordigen op maandag 2 maart, viert het World Jewish Congress een stap voorwaarts in de transparantie van de geschiedenis van die tijd.

President Ronald S. Lauder van het World Jewish Congress zei: “Door historici en geleerden uit te nodigen om publiekelijk toegang te krijgen tot de archieven van het Vaticaan over de Tweede Wereldoorlog, toont paus Franciscus zijn toewijding om de waarheid te leren kennen en te verspreiden, evenals het belang van de herinnering aan de Holocaust.

“Het Joods Wereldcongres weet dat het Vaticaan op 17 maart 1942 een gedetailleerd memorandum ontving van de WJC-vertegenwoordiger in Genève, Gerhart Riegner, waarin brutaal bewijs wordt beschreven van het plan van de nazi's om de joden te liquideren. We hebben nooit gehoord wat er met het memorandum van Riegner is gebeurd nadat de pauselijke vertegenwoordiger in Zwitserland, Mgr. Filippe Bernardini, vroeg erom. Maar we weten wel wat er is gebeurd met de zes miljoen Joden die zijn omgekomen in de Holocaust. Met de opening van de archieven kunnen we eindelijk de waarheid leren over wat het Vaticaan wist.

“Dankzij de aanhoudende inspanningen tussen de wereldwijde Joodse gemeenschap en de katholieke kerk in de decennia sinds de oorlog, is het Vaticaan een vriend en bondgenoot van het Joodse volk geworden. De opening van de archieven vertegenwoordigt een cruciaal moment in de geschiedenis van de katholiek-joodse betrekkingen en onze voortdurende interreligieuze dialoog.”

Sinds paus Franciscus in maart 2013 tot paus werd gekozen, hebben de paus en ambassadeur Lauder elkaar verschillende keren ontmoet om de katholiek-joodse samenwerking te bespreken, onder meer over de opkomst van wereldwijd antisemitisme.

In maart 2019, nadat paus Franciscus de aanstaande opening van de archieven had aangekondigd, stuurde ambassadeur Lauder een officiële brief namens het World Jewish Congress aan paus Franciscus om hem te bedanken voor zijn "principiële beslissing". Lauder schreef: “Het World Jewish Congress heeft er lang bij het Vaticaan op aangedrongen om zo’n uiterst belangrijke stap te zetten, om de vele vragen en zorgen op te helderen die al tientallen jaren de overhand hebben over wat de Heilige Stoel wel en niet deed tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het belang van de geschiedenis is het van cruciaal belang dat historici volledige toegang hebben tot deze essentiële documenten.”

Over het Joodse Wereldcongres

advertentie

Het World Jewish Congress (WJC) is de internationale organisatie die Joodse gemeenschappen in 100 landen vertegenwoordigt bij regeringen, parlementen en internationale organisaties.

Website: www.wjc.org

Twitter | Facebook

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending