Je kunt op een kaart zien dat het land ingeklemd ligt tussen de Kaspische Zee, het grootste meer ter wereld, in het westen en het Altai-gebergte aan de oostkant. De Kaspische Zee staat bekend als de thuisbasis van 90% van alle steursoorten, waarvan de eieren worden verwerkt tot kaviaar, een hoogwaardig product. De landoppervlakte van Kazachstan is de zevende grootste ter wereld. Het land heeft zich snel ontwikkeld, gebruikmakend van zijn rijke ruwe olie en andere natuurlijke hulpbronnen, sinds het zich in 1991 afscheidde van de ter ziele gegane Sovjet-Unie en een onafhankelijke natie werd.

Kazachstan heeft nauwe betrekkingen met Japan. In 2019 werd een directe vluchtdienst gelanceerd tussen de twee landen. De eerste president van Kazachstan, de heer Nursultan Nazarbayev, die het land bijna dertig jaar regeerde sinds de laatste dagen van het Sovjettijdperk, behoorde tot de leden van de delegatie van het land die deelnam aan Japanse De troonsceremonie van keizer Naruhito vond dat jaar in Tokio plaats. En een bekende Japanse architect nam de taak op zich om de hoofdstad van Kazachstan te ontwerpen.

Japanners betrokken bij de bouw van de moderne stad Nur-Sultan

Nur-Sultan, tot voor kort bekend als Astana, werd in 1997 de nieuwe hoofdstad van Kazachstan. Astana werd in maart 2019 omgedoopt tot Nur-Sultan ter ere van de vertrekkende president. Het was een kruispunt van de Zijderoute uit de oudheid. De bevolking is explosief gestegen sinds de kapitaalverplaatsing. In 2017 organiseerde de stad een internationale tentoonstelling onder het thema ‘Future Energy’.

De Japanse architect die in 1998 een ontwerpwedstrijd won en de stadsplanning voor de hoofdstad op zich nam, was wijlen Kisho Kurokawa. Hij staat bekend om het ontwerpen van talrijke prominente gebouwen, zoals het ‘National Art Center, Tokyo’. Bij het plannen van de nieuwe hoofdstad hebben de Kazachstaanse autoriteiten, zich bewust van het behoud van de biodiversiteit, naar verluidt geprobeerd het samenleven tussen de mensheid en de natuurlijke omgeving en andere levende wezens te verbeteren. Het internationale luchthavengebouw van de hoofdstad is ook gebaseerd op het ontwerp van de heer Kurokawa.

advertentie

De straten in Nur-Sultan zijn gevuld met een grote verscheidenheid aan architectonische bouwwerken, zoals winkelcentra en enorme moskeeën, maar ook culturele voorzieningen zoals operahuizen en musea. Bijzonder opvallend onder hen is de Bayterek-toren. Het monument en de uitkijktoren verschijnen regelmatig in reisgidsen en websites die Nur-Sultan introduceren. Gelegen in de nieuwe stad van de hoofdstad, in het hart van het stadscentrum, is het een symbolische toren die vanaf een observatiedek een panoramisch uitzicht van 360 graden over de stad biedt. Bayterek, wat 'populier' betekent in de Kazachse taal, is ontworpen op basis van de legende van een heilige adelaar die een gouden ei op een bayterek legde. Nur-Sultan is bekleed met andere prachtige gebouwen, waaronder het Nationaal Museum van Kazachstan en het Paleis van Vrede en Verzoening, gewoonlijk ‘de piramide’ genoemd. Deze gebouwen zijn 's avonds verlicht, waardoor bezoekers kunnen genieten van prachtige nachtelijke taferelen.

Er zijn uitwisselingsprojecten aan de gang tussen het Nationaal Museum van Kazachstan en het Nara National Research Institute for Cultural Properties of Japan. De projecten zijn bedoeld om experts uit beide landen hun kennis en technieken te laten samenbrengen, met als doel hun culturele rijkdommen te beschermen. Ze bestuderen methoden om informatie over culturele eigendommen te digitaliseren en om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren naar archeologische overblijfselen.

Schilderachtige natuur, Nationaal Park Altyn-Emel

Het prachtige natuurlijke landschap dat uniek is voor Centraal-Azië is een andere aantrekkingskracht van Kazachstan. Bekend om zijn schilderachtige schoonheid is het Altyn-Emel National Park. Het is een uitgestrekt gebied dat zich zo'n 260 kilometer uitstrekt, gelegen in het zuidoostelijke deel van het land. Het uitgestrekte park maakt deel uit van een werelderfgoedlocatie die op de Werelderfgoedlijst staat van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO). Wat bezoekers boeit is het brede scala aan gevarieerde landschappen, zoals woestijnen, rotsachtige bergen en canyons.

Woestijnbergen die bezoekers aan landschappen uit sciencefictionfilms doen denken, danken hun kleuren – wit, rood en oranje – aan hun kleilagen. Het woestijngebied staat bekend als de ‘zingende duinen’, waar westenwinden het zand verspreiden, waardoor woestijnheuvels orgelachtige deuntjes spelen. Zand produceert mythische trillingen te midden van een heet, droog klimaat.

Ook waargenomen zijn kostbare flora en fauna. Er staan ​​ongeveer 20 bedreigde plantensoorten vermeld in het rode gegevensboek. Er wordt aangenomen dat het park ook de thuisbasis is van zo'n 50 zeldzame diersoorten, waaronder bedreigde amfibieën zoals de Siberische pad, vogels zoals ooievaars en keizerarenden, en zoogdieren zoals de manul-katten, gazellen, argali (wilde schapen) en lynx.

Het park is zo uitgestrekt dat het naar verluidt drie dagen duurt om alles te bekijken. Bezoekers hebben speciale toestemming nodig. Als u Kazachstan gaat bezoeken, dat een landklimaat heeft met koude winters en hete zomers, wordt u geadviseerd dit in april-juni of augustus-oktober te doen, wanneer het weer relatief mild is. Er is een directe vluchtdienst van/naar Japan door SCAT Airlines uit Kazachstan. Het duurt ongeveer zeven uur van Nur-Sultan naar de luchthaven van Narita en ongeveer acht uur van Narita naar Nur-Sultan. Voor 2020 staan ​​verschillende evenementen gepland, waaronder de herdenking van de 175e verjaardag van de geboorte van Abai Qunanbaiuly, de nationale held en dichter van Kazachstan, en de 1,150e (!) verjaardag van de geboorte van de negende-eeuwse filosoof Al-Farabi. 2020 kan dus een relevant jaar zijn voor uw bezoek.

Verdieping van de banden met Japan

Het aantal Japanse bedrijven dat Kazachstan binnendringt, neemt toe omdat het land een strategische spoorverbinding vormt die Oost-Azië en Europa met elkaar verbindt. “Kazachstan is een belangrijk verkeersknooppunt, waar 70% van de Midden-Europese spoorwegvracht doorheen gaat, en een toegangspoort tot Europa en Centraal-Azië”, legt de heer Tatsuo Fukushima uit, hoofd van het netwerkbedrijfshoofdkwartier in Oost-Azië van Nippon Express Co. Het bedrijf heeft in augustus 2019 een vertegenwoordigingskantoor opgericht in Almaty. Het doel was het verzamelen van informatie en lokaal marketingonderzoek. Het bedrijf probeert de toekomstige commerciële mogelijkheden van Kazachstan te verifiëren en uiteindelijk de activiteiten tussen Oost-Azië en Europa uit te breiden. “Kazachstan is economisch stabiel in Centraal-Azië en een veilig land. Het land heeft van oudsher nauwe banden met Japan en heeft de laatste jaren ook nauwe economische banden met China. De Kazachse regering is geïnteresseerd in de oprichting van ons kantoor. We verwachten het internationale spoorvervoer te gebruiken als springplank naar de ontwikkeling van multimodale transportdiensten die de bijbehorende logistiek combineren met vrachtvervoer en luchtvervoer”, zegt de heer Fukushima. “Uitgestrekt land en heldere lucht zijn aantrekkelijk. Nu de dienstensector ook goed ontwikkeld is, kun je een relatief comfortabel leven leiden. Dit is een land dat familiebanden waardeert en zelfs buiten het gezinskader kun je op een familiale manier met anderen omgaan als je eenmaal vertrouwd raakt met hen.”

Kazachstan is ook een land dat enthousiast is over wintersport. In 2011 werden de Aziatische Winterspelen gehouden in Almaty en Astana (zoals toen genoemd). Bij het bieden op de Olympische Winterspelen van 2022 verloor Almaty met een kleine marge van Peking nadat hij tot de laatste minuut met de Chinese stad had gevochten. Denis Ten (overleden in 2018), een rivaal van de Japanse kunstschaatsster Yuzuru Hanyu, was de populairste atleet in Kazachstan. Ook de Japanse voetbalfans zullen het land niet vergeten. In oktober 1997, toen Japan in de voorronde van Azië vocht om zich te kwalificeren voor het eerste WK, leidde een late gelijkmaker van Kazachstan in hun wedstrijd in Almaty tot het plotselinge ontslag van de Japanse coach - een meedogenloze verandering van leiderschap die nog nooit eerder was gezien. in de Japanse sportgemeenschap.

Gezant voor Japan: 'Wil vriendschappelijke banden op elk gebied verdiepen'

We interviewden ambassadeur in Japan Yerlan Baudarbek-Kozhatayev over de economische omstandigheden van zijn zich steeds verder ontwikkelende land en de betrekkingen tussen Kazachstan en Japan.

  • Hoe zit het met de huidige economische status van Kazachstan?

“Kazachstan zag zijn bruto binnenlands product (bbp) in 4.4 met 2019% groeien. Internationale ranglijsten getuigen van een verbeterd ondernemingsklimaat in het land. In het Doing Business 2020-rapport van de Wereldbank steeg mijn land met drie plaatsen naar de 25e plaats dankzij een verbetering van de vergunningverlening en een groter gemak bij het verkrijgen van leningen en het starten van bedrijven. Deze positie in de Doing Business-rating van de Wereldbank werd gerealiseerd door hervorming van bestaande wetten, verbetering van het licentiesysteem, vereenvoudiging van het opstartproces van bedrijven en het voortdurende systematische werk van de overheid gericht op het optimaliseren van het management door de overheid. Bovendien is Kazachstan in de Global Competitiveness Index, aangekondigd door het World Economic Forum op 9 oktober 2019, met vier plaatsen gestegen naar de 55e plaats van de 141 genoemde landen.”

  • Waar geeft u prioriteit aan bij het aantrekken van buitenlandse investeerders naar Kazachstan?

“Ik zou de rol van het Astana International Financial Centre (AIFC) willen benadrukken bij het bijdragen aan het creëren van een gunstig ondernemingsklimaat. AIFC heeft zijn eigen wet vastgelegd door niet alleen de noodzakelijke infrastructuur voor te bereiden, maar ook ongeveer 70 regels aan te nemen met betrekking tot algemene toepassingen en financiële regelgeving. Het aantal bedrijven dat is geregistreerd bij de regelgevende instanties van de AIFC is gestegen tot 235 (uit 26 landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, China en Hong Kong). Op de Astana International Exchange (AIX), die in november 2018 werd gelanceerd, werd in minder dan een jaar tijd meer dan 70 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald, waardoor het brutokapitaal van AIX op ongeveer 2 miljard dollar kwam. Als onderdeel van de digitalisering is begin dit jaar een speciaal voor deze regio specifiek eJustice-systeem voor onlinegeschillenbeslechting in gebruik genomen, waardoor partijen overal ter wereld elektronisch rechtszaken kunnen aanspannen bij het AIFC-gerechtshof.”

  • Hoe ontwikkelt de relatie tussen Kazachstan en Japan zich?

“In 2019 hebben Kazachstan en Japan de ontwikkeling van hun bilaterale relatie van 'uitgebreid strategisch partnerschap' voortgezet. De twee landen bleven een voorwaartse dynamiek op het gebied van handel en economische samenwerking handhaven, en de bilaterale handelsomzet bedroeg in 2 2018 miljard dollar. De totale Japanse investeringen in de Kazachse economie overschreden 7 miljard dollar.

Bovendien delen Kazachstan en Japan de gemeenschappelijke uitdaging om een ​​wereld zonder kernwapens na te streven. Op 19 september 2019 werd een conferentie gehouden met de titel “Kazachstan en Japan: pad naar een wereld zonder kernwapens” aan de Universiteit van de Verenigde Naties in Tokio. De heer Karipbek Kuyukov, een Kazachse activist voor nucleaire non-proliferatie en ere-ambassadeur van het Atom Project, heeft schilderijen gepubliceerd die de verschrikkingen van het testen en gebruik van kernwapens uitbeelden.

Verwijzend naar de deelname van de heer Nazarbayev, de eerste president van Kazachstan, aan de troonsceremonie van de Japanse keizer in oktober 2019, zei ambassadeur Kozhatayev: “De deelname van onze eerste president, die voorop liep in de bilaterale samenwerking, toont de wil van Kazachstan aan om de samenwerking verder te verdiepen. de vriendschappelijke betrekkingen met Japan op elk gebied.” Op dezelfde manier stuurde de Japanse premier Shinzo Abe een persoonlijke brief ten tijde van de inauguratie van de huidige Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev in maart 2019, waarin hij zei: “Wij verwelkomen de verdere verdieping van de betrekkingen tussen de twee landen door wederzijdse bezoeken van VIP’s, uitbreiding van de samenwerking op economisch en zakelijk gebied, vooruitgang in culturele uitwisselingen, enzovoort.” Waarom leren we Kazachstan niet beter kennen, aangezien het in de toekomst waarschijnlijk nog dichter bij ons zal zijn?