Verbind je met ons

EU

Verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek #Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

ZIJ de heer Mukhtar Tileuberdi (Foto, midden) tijdens de plenaire zitting van de Conferentie over ontwapening (Genève, 24 februari 2020).

Excellenties,

2020 is een bijzonder jaar voor de multilaterale diplomatie.

In het jaar van de 75th verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van de Verenigde Naties, evenals de 50thOp de verjaardag van de inwerkingtreding van het Verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens (NPV) is het belangrijk om de hele mensheid eraan te herinneren dat we alleen door gezamenlijke inspanningen een wereld kunnen bereiken die vrij is van nucleaire dreigingen.

Ik zou willen benadrukken dat 25 jaar geleden, in 1995, de laatste kernkoppen werden teruggetrokken uit het grondgebied van Kazachstan, en in mei 1995 werd het resterende nucleaire explosief vernietigd op de kernproeflocatie van Semipalatinsk. Zo werd Kazachstan, na Zuid-Afrika, het tweede land dat vrijwillig afstand deed van het bezit van kernwapens.

In zijn toespraak op de 70th Tijdens de zitting van het VN-congres in september 2015 in New York drong de eerste president van Kazachstan, Nursultan Nazarbajev, aan op “om de wereld in de 21 vrij te maken van kernwapensst eeuw“In 2045, honderd jaar na de vernietigende bombardementen op Hiroshima en Nagasaki en de oprichting van de VN, zou de wereld vrij moeten zijn van de nucleaire dreiging.

Ik zou graag willen wijzen op het Manifest “De Wereld. XXI Century”, voorgesteld door de eerste president Nursultan Nazarbayev, die een realistische kijk op de wereld biedt, gebaseerd op eenheid, niet op verdeeldheid, en op samenwerking, niet op rivaliteit. Er zullen in geen enkele moderne oorlog winnaars zijn; iedereen zou aan de verliezende kant staan. Dit wordt vooral relevant in de huidige kritieke situatie op het gebied van ontwapening.

advertentie

Het is van cruciaal belang om de Conferentie over Ontwapening (CD) te behouden en te versterken als het enige permanente multilaterale forum voor onderhandelingen op het gebied van ontwapening, non-proliferatie en wapenbeheersing. Wij dringen er bij alle deelnemers aan de Conferentie op aan om politieke wil te tonen en meningsverschillen te overwinnen om met inhoudelijk werk te beginnen.

De kern van de conferentie is de principe van consensus. Jarenlang heeft dit beginsel de belangen van de deelnemende staten gewaarborgd, ongeacht hun omvang of andere criteria. Het is consensus die een sleutelrol zal spelen bij het verwezenlijken van het universele karakter van de aangenomen internationale documenten.

Om het werk van de Conferentie nieuw leven in te blazen, zijn we bereid een herziening van de werkmethoden te overwegen, zonder enige verandering in de fundamentele consensus.

Ook zijn wij blij met de uitbreiding van het CD-lidmaatschap. Ik geloof dat de bredere betrokkenheid van geïnteresseerde staten bij het ontwapeningsproces een nieuwe impuls zal geven aan het werk van de Conferentie.

Nucleaire ontwapening is de belangrijkste kwestie, die in het algemeen door alle staten van de wereld wordt gesteund. De complexiteit van deze kwestie houdt in dat er tijdens de onderhandelingen rekening moet worden gehouden met verschillende factoren.

Gezien de enorme nucleaire dreiging die zich op de planeet heeft opgehoopt, blijven we allemaal gijzelaars van onvoorziene gevolgen. Helaas zijn vandaag de dag twee van de drie fundamentele wapenbeheersingsverdragen waarbij Kazachstan partij was – het ABM-verdrag en het INF-verdrag – opgehouden te bestaan. De vooruitzichten voor de verlenging van START-3 blijven onzeker. Deze ontwikkelingen hebben ons tientallen jaren teruggevoerd naar een zeer gevaarlijke rode lijn.

Op 22 januari 2020 benadrukte de secretaris-generaal van de VN, sprekend over de “Vier Ruiters van de Apocalyps”, ook de toegenomen nucleaire dreiging.

De afronding van een Verdrag inzake splijtbaar materiaal (FMCT) zal helpen de mogelijkheid van het ontwikkelen van onwettige militaire nucleaire programma's te minimaliseren, de controle op bestaand materiaal aanzienlijk te verbeteren en het risico op nucleair terrorisme te verminderen. Het zal opnieuw een vertrouwenwekkende maatregel zijn op weg naar een veiligere wereld.

Het is absoluut noodzakelijk om de beraadslaging over de kwestie verder te intensiveren Preventie van een wapenwedloop in de open ruimte (PAROS) door andere relevante internationale fora erbij te betrekken. Als basis voor het starten van onderhandelingen in deze richting kan het nog steeds actuele ontwerpverdrag ter voorkoming van het plaatsen van wapens in de ruimte worden gebruikt.

Ik zou willen opmerken dat op 12 november vorig jaar in Nur-Sultan, in het kader van het internationale forum “Space Days in Kazachstan - 2019: Baikonoer – de bakermat van de wereldkosmonautiek”, open deskundigenconsultaties werden gehouden over de ontwikkeling van praktische maatregelen voor PAROS.

Als lid van het Semipalatinsk-verdrag ondersteunt Kazachstan, samen met regionale partners, de ontwikkeling van een internationaal juridisch bindend document over de levering door kernmachten van negatieve veiligheidsgaranties aan niet-kernwapenstaten. De vrijwillige wens van staten om een ​​kernwapenvrije status aan te nemen moet op alle mogelijke manieren worden verwelkomd en aangemoedigd. Alleen zulke garanties kunnen op effectieve wijze de aspiraties van niet-nucleaire staten om kernwapens te bezitten tegengaan, die zij zien als een garantie voor hun eigen veiligheid.

Tegelijkertijd mogen nieuwe uitdagingen en bedreigingen voor de internationale veiligheid niet worden genegeerd door de staten die partij zijn bij de CD.

Kazachstan steunt krachtig de sleutelrol van de NPT als de hoeksteen van de internationale veiligheid en roept op tot strikte naleving door zowel nucleaire als niet-nucleaire staten van hun verplichtingen.

De komende NPT 2020 Herzieningsconferentie zou niet alleen de besluiten van de vorige conferenties sinds 1995 moeten herbevestigen, maar ook specifieke taken voor de volgende cyclus moeten vaststellen.

Een belangrijke basis voor de toekomst zou het creëren van nieuwe moeten zijn kernwapenvrije zones (NWFZ’s) en het uitbreiden van de samenwerking tussen bestaande.

Zoals u wellicht weet heeft eerste president Nazarbajev in 2017 een initiatief naar voren gebracht om een ​​bijeenkomst van vertegenwoordigers van de NWFZ bijeen te roepen. In dit verband werd in samenwerking met het VN-Bureau voor Ontwapeningszaken op 28 en 29 augustus 2019 in Nur-Sultan een seminar gehouden over het bevorderen van samenwerking en het versterken van overlegmechanismen tussen de bestaande kernwapenvrije zones. Vertegenwoordigers van alle bestaande kernwapenvrije zones NWFZ's en Mongolië namen deel aan dit evenement.

Naar aanleiding van de resultaten van het seminar heeft Kazachstan, als gastland, het voorzittersrapport opgesteld, waarin de belangrijkste elementen van de discussies over de ontwikkeling van specifieke permanente mechanismen voor samenwerking en coördinatie tussen alle zones tot uitdrukking kwamen. Wij danken het Secretariaat van de Conferentie over Ontwapening voor het verspreiden van het Rapport als officieel document van CD.

Wij spreken onze hoop uit dat de conferentie die in november 2019 in New York werd gelanceerd om een ​​zone te creëren die vrij is van nucleaire en andere vormen van massavernietigingswapens in het Midden-Oosten succesvol zal zijn en dat daaropvolgende sessies tot concrete resultaten zullen leiden.

Wij roepen ook op tot een spoedige inwerkingtreding van de Alomvattend Verdrag inzake nucleaire tests (CTBT) en steun de inspanningen van de CTBTO om nieuwe benaderingen voor deze cruciale taak te vinden.

Op 29 augustus 2019, op de Internationale Dag tegen Kernproeven, werd Kazachstan partij bij de Verdrag inzake het verbod op kernwapens. Wij beschouwen dit Verdrag als een complementair element van het NPV.

Ik wil ook meedelen dat Kazachstan op 15 februari 2020 het verdrag heeft geratificeerd het Protocol van Genève uit 1925.

In zijn toespraak op de 74th Tijdens de Algemene Vergadering van de VN benadrukte Kassym-Jomart Tokayev, president van Kazachstan, dat het verwezenlijken van een wereld zonder kernwapens een topprioriteit blijft voor ons land. Kernwapens zijn niet langer een voordeel, maar een bedreiging voor de mondiale vrede en stabiliteit.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending