Bij het nastreven van vrede in de door oorlog verscheurde regio is de tactische kortetermijnaanpak van de Oekraïense president kwetsbaar in het licht van de langetermijnstrategie van Rusland.
Associate Fellow, Rusland en Eurazië programma, Chatham House
Hanna Shellest
Bestuurslid Raad voor Buitenlands Beleid 'Ukrainian Prism'
Volodymyr Zelenskyy woont een ceremonie bij ter verwelkoming van Oekraïners die tijdens een gevangenenruil zijn vrijgelaten door pro-Russische rebellen. Foto: Getty Images.

Volodymyr Zelenskyy woont een ceremonie bij ter verwelkoming van Oekraïners die tijdens een gevangenenruil zijn vrijgelaten door pro-Russische rebellen. Foto: Getty Images.

Een van de kernboodschappen die centraal stonden in de presidentiële campagne van Volodymyr Zelensky in 2019 was heel eenvoudig: vrede in Donbas, de door oorlog verscheurde regio van Oekraïne waar door Rusland gesteunde separatisten een oorlog blijven voeren tegen de regering van Kiev. De boodschap van Zelensky was gebaseerd op de veronderstelling dat als een staakt-het-vuren kon worden gerespecteerd en alle Oekraïense krijgsgevangenen naar huis konden terugkeren, er vrede zou zijn bereikt.

Negen maanden na de inauguratie van Zelenskyy en twee maanden na zijn eerste Normandië Vier-top (die Duitsland en Frankrijk samenbrengt met Oekraïne en Rusland om Donbas te bespreken), lijkt het waarschijnlijker dat deze aanpak Oekraïne in een Russische val zal leiden.

De zeer onmiddellijke doelstellingen van Zelenskyy en de tactieken die werden gebruikt om ze te bereiken, staan ​​in schril contrast met die van de vorige president, Petro Poroshenko. Zelenskyy heeft vermeden Rusland als agressor te bestempelen en heeft zich waar mogelijk gericht op humanitaire kwesties en het zoeken naar compromissen, ook in rechtszaken die Rusland al heeft verloren bij internationale rechtbanken.

President Poroshenko daarentegen gaf prioriteit aan de veiligheidsagenda als voorwaarde voor elke politieke regeling, samengevat in de notie van 'geen verkiezingen zonder veiligheidsgaranties'. Dit was gericht op het herwinnen van de controle over de grens en de demilitarisering van de door separatisten gecontroleerde gebieden. Tegelijkertijd zocht Poroshenko via internationale rechtbanken naar corrigerende maatregelen voor Russische agressie.

Kiev test de werkelijke bedoelingen van het Kremlin met een reeks kleine stapjes zonder de overkoepelende doelstellingen duidelijk te communiceren. Dit heeft tot veel maatschappelijke onrust geleid, wat tot uiting kwam in demonstraties in Kiev en andere steden als onderdeel van de campagne 'Geen capitulatie'. Deze golf van kritiek dwong het team van Zelenskyy om bepaalde rode lijnen te benoemen, die hij beloofde niet te overschrijden ('we verhandelen geen gebieden en mensen') bij het nastreven van conflictoplossing.

Andere belangrijke kwesties, zoals de betrekkingen van Oekraïne met de EU, toekomstig NAVO-lidmaatschap, taalkwesties en een mogelijke 'speciale status' voor Donbas, zijn niet gedefinieerd.

advertentie

Twee maanden na de top in Normandië is het aantal slachtoffers niet afgenomen. Het wordt steeds moeilijker voor Zelenskyy om te beweren dat de terugtrekking door het Oekraïense leger van de contactlinie op drie locaties, wat een voorwaarde was voor de bijeenkomst van de Vier Normandië in december, een manier is om vrede te bereiken.

De separatisten blijven de speciale waarnemingsmissie van de OVSE aanzienlijk belemmeren, een volledig staakt-het-vuren wordt niet nageleefd en er zijn talloze meldingen van zware wapenbewegingen dichter bij de contactlijn in de gebieden buiten de controle van Kiev. Deze kwesties zijn bijzonder problematisch omdat controle over de grens met Rusland essentieel is voor de demilitarisering van de 'volksrepublieken', wat een voorwaarde is voor de veilige reïntegratie van deze gebieden.

Het houden van lokale verkiezingen in het najaar van 2020 is een topprioriteit voor de nieuwe ploeg, maar het is duidelijk dat zelfs als Oekraïne de controle over zijn grens terugkrijgt, de aanwezigheid van Russisch militair personeel en wapentuig in Donbas het vooruitzicht van vrije en eerlijke verkiezingen bedreigt (die op zich weer de vraag oproepen hoe de integriteit van de stemmen kan worden gewaarborgd).

Russische strategie

Dus ondanks Zelenskyy's pacifistische retoriek, hoop en ambities, zijn zijn plannen verre van gerealiseerd of zelfs realiseerbaar. Dit komt omdat deze plannen in strijd zijn met de strategische doelstelling van Rusland, namelijk dat Donbas een status krijgt waardoor het de jure binnen Oekraïne is, maar de facto onder Russische controle en invloed.

Zelenskyy's mediavriendelijke optreden in Parijs in december 2019 kon niet verhullen dat de gesprekken met de Vier Normandië de zwakte van de positie van Oekraïne en de groeiende invloed van de Russische aanpak aan het licht brachten, met name in de context van een losgekoppeld VK en de VS, een Duitsland dat dit conflict steeds meer beu wordt, en een Franse president die probeert tegemoet te komen aan de Russische voorkeuren.

Vladimir Poetin was inderdaad in staat om van de gelegenheid gebruik te maken om zijn favoriete formule toe te passen voor het voeren van buitenlands beleid: zeer gepersonaliseerde informele interacties, die specifieke politieke concessies zoeken van een in het nauw gedreven partner en die een tekort hebben aan transparante, stabiele en op wetten gebaseerde oplossingen. De bijeenkomst van de Vier van Normandië in Parijs in december 2019 heeft duidelijk aangetoond dat simpelweg gaan zitten en praten met Poetin geen magische pil is om het conflict te beëindigen, een idee dat vaak door Zelensky wordt geuit.

In 2020 is de sterkste aanwijzing voor wat Poetins plannen voor Oekraïne zouden kunnen zijn, de benoeming van Dmitry Kozak als de hoofdcurator van het 'Oekraïne-dossier' (wat betekent Donbas en de Krim), ter vervanging van Vladislav Surkov, zijn oude concurrent voor de rol. De volgende bijeenkomst in Normandië wordt verwacht in april 2020, en Kiev moet zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen.

Hoewel Kozak door sommigen wordt gezien als een meer pragmatische en minder agressieve tegenhanger, vertelt zijn verleden een ander verhaal. In feite was hij de architect van de langetermijnstrategie voor Moldavië, die gericht was op de federalisering van Moldavië en de reïntegratie van de separatistische regio Transnistrië in Moldavië.

De aanwezigheid van Russische strijdkrachten die daar op de grond zijn gestationeerd, komt neer op 'gewapende overreding' – een militaire aanwezigheid gebruiken om politieke concessies van Moldavië te eisen. In het zogenaamde 'Kozak-memorandum' – dat de facto de grondwet van Moldavië herschrijft – wordt die strategie uitvoerig toegelicht.

Kozak zou kunnen proberen Oekraïne een vergelijkbare situatie te bezorgen. Er wordt minder nadruk gelegd op specifieke termen (federalisering vs. speciale status), maar de overkoepelende doelstellingen zijn sinds 2014 ongewijzigd, net zoals ze sinds 2003 in Moldavië zijn. Kozak is een man die van de lange baan kan spelen, terwijl het team van de Oekraïense president snelle successen najaagt zonder langetermijnrisico's te berekenen. Dit kan een gevaarlijke combinatie zijn.

De 'mensgerichte benadering' van president Zelensky om het conflict op te lossen, is een tweesnijdend zwaard. De focus op humanitaire kwesties en de bereidheid tot grote compromissen zijn duidelijke positieve signalen naar westerse partners en aanhangers van Zelenskyy's Servant of the People-partij. Maar prioriteit geven aan humanitaire kwesties boven nationale veiligheidsoverwegingen zou Oekraïne gemakkelijk in een Russische val kunnen leiden, die niet zozeer berust op een massale militaire aanval, maar een sluipende controle over de toekomst van Oekraïne als het uiteindelijke doel beschouwt.