Verbind je met ons

EU

EU zet eerste stap om haar #FiscalRules te herzien

DELEN:

gepubliceerd

on

Zakenman die documenten leest met vergrootglasconcept voor het analyseren van een financieringsovereenkomst of juridisch contract

De Europese Commissie heeft woensdag (5 februari) de eerste stap gezet om de begrotingsregels die ten grondslag liggen aan de euro te herzien door een openbare raadpleging te lanceren om te helpen een gemeenschappelijke basis te vinden tussen diep verdeelde regeringen. schrijft jan Strupczewski.

De complexe en vaak gemeden regels, het Stabiliteits- en Groeipact genoemd, zeggen dat EU-regeringen het begrotingstekort onder de 3% van het bbp en de staatsschuld onder de 60% van het bbp moeten houden.

Een lakse aanpak van sommige regeringen en regelrecht bedrog met statistieken door Griekenland veroorzaakten in 2010 de staatsschuldencrisis die de gemeenschappelijke munt bijna verwoestte.

Het zorgde ervoor dat de eurozone diep verdeeld raakte, waarbij de begrotingsstrenge noordelijke EU-landen het zuiden beschuldigden van losbandigheid, en het zuiden kritiek uitte op wat zij zien als de obsessie van het noorden met het terugdringen van de schulden.

“We kijken uit naar een open discussie over wat heeft gewerkt en wat niet, en hoe consensus kan worden opgebouwd om de regels te stroomlijnen en nog effectiever te maken”, aldus Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Commissie.

De Commissie zal tot halverwege het jaar feedback verzamelen over wat er kan worden veranderd en vóór eind 2020 met voorstellen komen, aldus functionarissen.

De tekort- en schuldlimieten zullen blijven bestaan, maar de EU zal proberen de regels te vereenvoudigen en zich te concentreren op maatstaven die overheden controleren, zoals de uitgaven in relatie tot de bbp-groei.

advertentie

De regels maken nu gebruik van items, zoals de output gap, die theoretisch zijn, vaak herzien en niet gecontroleerd worden door de machthebbers.

De Commissie geeft ook toe dat het huidige systeem regeringen niet voldoende prikkels geeft om in goede tijden te sparen en investeringen te bevorderen.

De uitvoerende macht van de EU zou ook graag veranderingen zien die de ambitieuze Green Deal zouden ondersteunen, waardoor regeringen meer speelruimte zouden krijgen voor ‘groene’ uitgaven. Sommige regeringen zijn daartegen.

De regels, die in 1997 werden ingevoerd om de euro te ondersteunen door het aantal leningen te beperken, hebben drie herzieningen ondergaan.

De eerste, in 2005, werd aangespannen door Duitsland en Frankrijk, die weigerden disciplinaire procedures tegen hen te aanvaarden.

De andere twee herzieningen vonden plaats in 2011 en 2013 om de financiële markten te kalmeren die geschokt waren door de staatsschuldencrisis. De veranderingen gaven de Commissie ruimere bevoegdheden om regeringen te monitoren en te beboeten voor onverantwoordelijk beleid.

Maar ondanks duidelijke gevallen van regelovertreding door Frankrijk, Portugal, Italië en Spanje in de afgelopen vijf jaar, heeft de Commissie nooit een van hen gesanctioneerd.

EU-functionarissen zeggen privé dat dit primaat van de politiek boven wetten de relevantie van de EU-begrotingsregels voor de beleidsvorming van de landen van de eurozone heeft verminderd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending