Verbind je met ons

Brexit

Wat de EU wil – Commissie schetst #Brexit-deal met Londen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft maandag (3 februari) een onderhandelingsmandaat gepubliceerd dat de regeringen van de EU op 25 februari moeten goedkeuren om gesprekken met Groot-Brittannië te beginnen over een deal die de post-Brexit-betrekkingen regelt. schrijft jan Strupczewski.

Hieronder staan ​​de belangrijkste kwesties uit het mandaat die moeten worden besproken tijdens de gesprekken vóór 31 december, wanneer de overgangsperiode van Groot-Brittannië afloopt.

In plaats van tientallen afzonderlijke verdragen die verschillende aspecten van de relatie tussen de 27 resterende landen van de Europese Unie en Groot-Brittannië behandelen, wil de EU één enkele, overkoepelende overeenkomst die deze gebieden zou bestrijken:

ALGEMENE PROBLEMEN

** Basiswaarden en principes, manieren waarop de deal wordt afgedwongen, hoe geschillen worden beslecht en hoe de overeenkomst indien nodig kan worden uitgebreid.

De toekomstige relatieovereenkomst moet periodiek worden herzien. Als een partij essentiële elementen van de deal schendt, kan deze geheel of gedeeltelijk worden opgeschort.

Er moet een bestuursorgaan komen dat ook de oplossing van geschillen vergemakkelijkt en in onderlinge overeenstemming beslissingen neemt. Het zou een geschil kunnen voorleggen aan een onafhankelijk arbitragepanel, waarvan de uitspraken bindend zouden zijn.

Wanneer een geschil interpretatie van het EU-recht vereist, zou dit alleen door de hoogste rechtbank van de EU kunnen worden gedaan.

Als een van beide partijen er niet in slaagt de bindende resolutie uit te voeren, kan deze een boete krijgen of kan de overeenkomst worden opgeschort.

advertentie

ECONOMISCHE PROBLEMEN

** Bepalingen over handel en garanties dat Britse bedrijven de EU-bedrijven niet mogen ondermijnen door lagere arbeids-, milieu- of belastingnormen of dankzij overheidssteun – wat de EU een gelijk speelveld noemt.

De EU wil geen tarieven of quota op de handel in goederen, maar ook geen dumping.

Op het gebied van de financiële dienstverlening, een sector die ongeveer 7% van het Britse bbp produceert, zal de EU eenzijdig beslissen of zij Groot-Brittannië de ‘equivalentiestatus’ toekent, wat zou erkennen dat de wetten van het land inzake financiële instellingen gelijkwaardig zijn aan die van de EU en dat zij daarom zaken kunnen doen. in het blok.

Het toekomstige akkoord moet de bescherming van intellectueel eigendom en patenten garanderen, toegang tot de markten voor overheidsopdrachten en de digitale handel vergemakkelijken.

De EU wil wederzijds visumvrij reizen, coördinatie van de sociale zekerheid en regels voor studenten- en jongerenuitwisselingen.

LUCHTVAART

** De deal moet ook de luchtvaart omvatten om ervoor te zorgen dat vliegtuigen tussen Groot-Brittannië en de EU blijven vliegen en dat alle EU-luchtvaartmaatschappijen gelijk worden behandeld en niet worden gediscrimineerd.

WEGTRANSPORT

** Er moet een open markttoegang zijn voor het goederenvervoer over de weg. Maar Britse vrachtwagenchauffeurs mogen niet dezelfde rechten krijgen voor cabotage – het vervoeren van goederen tussen of binnen EU-landen – als EU-chauffeurs.

VISSERIJ

** Op het gebied van de visserij, een economisch ondergeschikt maar politiek gevoelig vraagstuk, wil de EU voortgezette wederzijdse toegang tot de Britse wateren en stabiele visserijquota. Het mandaat zegt dat de toegang tot de Britse wateren voor EU-vissersvloten de vorm van de handelsovereenkomst in goederen zal bepalen. De EU wil vóór 1 juli 2020 een akkoord over de visserij.

NIVEAU SPEELVELD

** De EU wil ervoor zorgen dat Groot-Brittannië EU-bedrijven niet zal ondermijnen door de arbeids-, milieu-, belasting- en staatssteunnormen te verlagen die het als EU-lid verplicht was te handhaven.

De EU wil daarom ‘autonome voorlopige maatregelen’ kunnen toepassen bij oneerlijke concurrentie. Het wil ook dat Groot-Brittannië de EU-staatssteunregels toepast op bedrijven die naar de EU exporteren, zodat dit wordt afgedwongen door een onafhankelijke autoriteit die nauw samenwerkt met de Europese Commissie.

TAX

** Onder het toekomstige akkoord zou Groot-Brittannië de in de EU geldende belastingnormen moeten toepassen op de uitwisseling van informatie over inkomsten, financiële rekeningen, belastingafspraken, landenrapporten, economisch eigendom en mogelijke grensoverschrijdende belastingplanningsregelingen.

ARBEID

** Vanaf 2021 mag Groot-Brittannië zijn bestaande arbeids- en sociale beschermingsnormen niet verlagen en zorgen voor een effectieve handhaving van deze wetten.

MILIEU

** Hetzelfde zou gelden voor de milieubeschermingswetten en de toezeggingen om de klimaatverandering te bestrijden. Groot-Brittannië zou ook een systeem voor de verkoop van vergunningen voor koolstofemissies moeten handhaven dat gekoppeld zou zijn aan het EU-emissiehandelssysteem (ETS).

VEILIGHEIDSPROBLEMEN

** Wetshandhaving en justitiële samenwerking in strafzaken, maar ook op het gebied van buitenlands beleid, veiligheid en defensie.

Groot-Brittannië moet de EU-wetgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens respecteren. Wetshandhaving en justitiële samenwerking in strafzaken zouden automatisch kunnen worden beëindigd als Groot-Brittannië het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens opzegt.

De overeenkomst zou manieren moeten scheppen voor wederzijdse uitwisseling van persoonsgegevens van passagiers, wederzijdse toegang tot DNA- en vingerafdrukkenregistraties en voertuigregistratiegegevens.

De toekomstige overeenkomst moet samenwerking tot stand brengen tussen Groot-Brittannië en EU-agentschappen voor rechtshandhaving en justitiële samenwerking – Europol en Eurojust.

Waar Groot-Brittannië en de EU wederzijdse belangen hebben, zou de toekomstige overeenkomst Londen in staat moeten stellen met de EU samen te werken op het gebied van buitenlands beleid, in internationale organen als de G7 en de G20, of om het sanctiebeleid te coördineren.

Groot-Brittannië en de EU moeten inlichtingen kunnen delen en gezamenlijk irreguliere migratie kunnen aanpakken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending