Verbind je met ons

Klimaatverandering

De Britse luchtvaartindustrie schetst plannen voor #NetZeroEmissions in 2050

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse luchtvaartindustrie heeft plannen opgesteld om tegen 2050 een doelstelling van COXNUMX-neutraliteit te bereiken, zelfs met de aanleg van een derde landingsbaan op de luchthaven Heathrow, waardoor het aantal vluchten naar verwachting zal toenemen. schrijft Susanna Twidale.

De plannen zijn dinsdag (4 februari) gepubliceerd door de Sustainable Aviation-coalitie van bedrijven in de Britse sector, waaronder motorenmaker Rolls Royce, luchtvaartmaatschappij easyJet, BP's vliegtuigbrandstofarm AirBP en vliegtuigbouwer Airbus.

Om de emissiedoelstelling te halen, zijn waarschijnlijk verschillende grote veranderingen in de industrie nodig, zoals efficiëntere vliegtuigen en een aanzienlijke toename van het gebruik van duurzame biobrandstoffen voor de luchtvaart, die momenteel niet wijdverspreid zijn.

Het lijkt misschien een moeilijk doel, aangezien het aantal vliegtuigpassagiers tegen 70 naar verwachting met 2050% zal groeien, waardoor het aantal vluchten zal stijgen. Maar de industrie, die goed is voor ongeveer 7% van de uitstoot van Groot-Brittannië, zegt dat ze ook haar eigen uitstoot zal compenseren door reducties elders te financieren.

Koolstofcompensatieprojecten kunnen bestaan ​​uit het planten van bomen of het helpen financieren van projecten voor hernieuwbare energie, zoals wind- of zonne-energie in ontwikkelingslanden.

De coalitie zei dat de emissiedoelstelling ondanks de verwachte bedrijfsgroei gehaald zou kunnen worden, en voegde eraan toe: "Dit omvat de opening van een derde landingsbaan op Heathrow rond 2030."

Critici zeggen echter dat het compenseren van emissies de prikkels vermindert voor de drastische emissiereducties die nodig zijn om de opwarming van de aarde te vertragen en niet altijd de beoogde voordelen oplevert; nieuwe bomen groeien bijvoorbeeld mogelijk niet zo snel als beloofd.

De uitbreidingsplannen van Heathrow, waaronder de bouw van de eerste volledige nieuwe landingsbaan in de omgeving van Londen sinds 70 jaar, stuiten ook op verzet van klimaatdemonstranten en enkele lokale bewoners.

advertentie

De Britse premier Boris Johnson heeft zich in het verleden tegen de uitbreiding van Heathrow verzet, maar wetgevers keurden de plannen in 2018 goed.

De plannen van de luchtvaartsector zijn in overeenstemming met de doelstelling van Groot-Brittannië om in 2050 een netto nul-uitstoot van broeikasgassen te bereiken. Het was het eerste G7-land dat een dergelijk doel stelde, waarvoor ingrijpende veranderingen nodig zijn in de manier waarop mensen reizen, eten en elektriciteit verbruiken.

Graphic: Britain’s aviation net zero road-map, hier

Reuters Graphic

KOOLSTOFPRIJZEN

EasyJet werd vorig jaar 's werelds eerste grote luchtvaartmaatschappij die met COXNUMX-neutraliteit op haar vluchtnetwerk werkte door gebruik te maken van COXNUMX-compensaties.

The coalition plan also expects carbon pricing – where CO2 producers pay the government for each tonne they emit – to play a role, as the cost is likely to be passed on to consumers and thus somewhat curb burgeoning passenger numbers.

"Een koolstofprijs die tegen 221 stijgt tot 2050 pond per ton, zal de vraag met ongeveer 30 miljoen passagiers per jaar verminderen en de koolstofemissies van de Britse luchtvaart met ongeveer 4 miljoen ton CO2 per jaar verminderen", aldus het rapport.

De luchtvaartsector is momenteel opgenomen in het Europese systeem voor de handel in emissierechten, waarbij de benchmark voor koolstofcontracten ongeveer € 23 (£ 19) per ton bedraagt.

Ondanks het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie blijft het land tijdens de overgangsperiode tot het einde van het jaar lid van het Europese emissiehandelssysteem.

Andy Jefferson, programmadirecteur bij Sustainable Aviation, zei dat de doelstelling voor 2050 voor de sector in overeenstemming is met de aanbevelingen van het VN Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending