Verbind je met ons

Brexit

Groot-Brittannië zou opnieuw voor een klif kunnen staan ​​als Johnson zich aan het einde van het jaar houdt

DELEN:

gepubliceerd

on

Michel Barnier

De belangrijkste onderhandelaar van de EU, Michel Barnier, heeft de ontwerp-onderhandelingsrichtsnoeren over de toekomstige relatieonderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk gepresenteerd. Het voorstel van de Commissie is opgesteld op basis van de politieke verklaring die het Verenigd Koninkrijk en de EU-27 oktober vorig jaar zijn overeengekomen onder Britse premier Boris Johnson.  

Tijdens het weekend bleken een aantal Britse ministers terug te komen op de in de verklaring gedane toezeggingen. Desalniettemin heeft de Commissie haar mening gegeven over hoe een ambitieus akkoord eruit zou kunnen zien, rekening houdend met de rode lijnen van het VK.

De voorgestelde architectuur heeft drie hoofdelementen: governance, economisch partnerschap en een veiligheidspartnerschap. Hoewel de Europese Commissie geen naam heeft gegeven aan het soort overeenkomst, lijkt het erg veel op een associatieovereenkomst, vergelijkbaar met de overeenkomst die de EU met Oekraïne heeft.

Op de vraag of hij dacht dat het VK een Canada-type deal (CETA) kon ondertekenen, zei Barnier dat elk verschilt op basis van de verschillende situatie in elk land. Barnier voegde eraan toe dat de EU behoorlijk zou worden beperkt door het besluit van de Britse premier om aan het einde van het jaar de interne markt te verlaten. Een van de belangrijkste kwesties die van cruciaal belang zouden zijn voor een handelsovereenkomst zou de visserij zijn; tijdens het weekend zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab - en voormalig Brexit-secretaris - dat het VK een onafhankelijke kuststaat zou worden met volledige controle over zijn visserij. Toegang zou ook afhangen van gelijke eisen van de EU-zijde op basis van de geografische nabijheid van het VK en de onderlinge verbondenheid met de economie van de EU.

advertentie

Wat betreft de vereisten voor een gelijk speelveld, zei Barnier dat er geen verrassingen van Britse zijde kunnen zijn, omdat het is opgenomen in de politieke verklaring die het VK is overeengekomen en ondertekend met de EU. Barnier wees naar de exacte tekst die dit duidelijk maakt. Barnier voegde eraan toe dat een gelijk speelveld de sleutel zal zijn om de EU-markt open te stellen voor het VK.

Vandaag (3 februari) zei de Britse premier Boris Johnson tijdens een toespraak in Greenwich getiteld 'Unleashing Britain's Potential': 'Er is geen noodzaak voor een vrijhandelsovereenkomst om de EU-regels inzake mededingingsbeleid, subsidies, sociale bescherming en omgeving of iets dergelijks meer dan de EU zou moeten worden verplicht om de Britse regels te accepteren. "

Wat betreft de voorwaarden voor een gelijk speelveld, sprak Barnier dit tegen door te zeggen dat er geen verrassingen van Britse zijde kunnen zijn, omdat het is opgenomen in de politieke verklaring die het VK is overeengekomen en ondertekend met de EU. Barnier wees naar de exacte tekst die dit duidelijk maakt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending