Verbind je met ons

EU

#Macron benadrukt #EUDefence in een poging de banden met #Poland op te warmen

DELEN:

gepubliceerd

on

Franse president Emmanuel Macron (foto) heeft geprobeerd de betrekkingen met Polen te resetten tijdens een bezoek vandaag (3 februari), in een tijd waarin het vertrek van Groot-Brittannië en een opleving van het nationalisme allianties hervormen en het vertrouwen in de Europese Unie ondermijnen, schrijven Joanna Plucinska en Marcin Goclowski.

Macron benadrukte het belang van een diepere militaire integratie tussen de EU-staten – een boodschap die waarschijnlijk Polen en andere voormalige communistische satellieten van de Sovjet-Unie zal aanspreken, die zenuwachtig zijn door de assertiviteit van Rusland sinds het land de Krim in 2014 van Oekraïne annexeerde.

“Ik zal blij zijn op de dag dat de Polen tegen elkaar kunnen zeggen: 'De dag dat ik wordt aangevallen, weet ik dat Europa ons kan beschermen'. Omdat die dag het gevoel van Europese verbondenheid onverwoestbaar zal zijn”, zei Macron tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Poolse president Andrzej Duda.

Macron, wiens toenadering tot de Russische president Vladimir Poetin de afgelopen maanden tot bezorgdheid heeft geleid in Polen en Oost-Europa, probeerde geruststelling te bieden door te zeggen: “Frankrijk is noch pro-Russisch, noch anti-Russisch; het is pro-Europees.”

Bijna drie maanden nadat hij controverse had aangewakkerd door de door de Amerikanen geleide transatlantische NAVO-alliantie ‘hersendood’ te noemen, verklaarde Macron dat ‘de Europese defensie geen alternatief is voor de NAVO, maar een onmisbare aanvulling’.

VLIEGTUIG CONTROVERSE

De betrekkingen tussen Polen en Frankrijk verslechterden in 2016 nadat de Poolse nationalistische Wet en Rechtvaardigheid (PiS)-regering een helikopterovereenkomst ter waarde van 3.4 miljard dollar met de Europese fabrikant Airbus had geschrapt, waarvan Frankrijk dacht dat deze grotendeels was overeengekomen.

Sindsdien zijn er botsingen geweest over kwesties variërend van het klimaatveranderingsbeleid, waarbij de PiS-regering stevig verbonden blijft met kolencentrales, en de naleving door Polen van de rechtsstaat – een bitter twistpunt met Brussel.

Macron, een fervent Europees integrist, heeft nationalistische regeringen zoals die van Polen bekritiseerd en, samen met de EU-uitvoerende macht in Brussel, kritiek geuit op de pogingen van PiS om rechtbanken en media onder nauwere controle van de regering te brengen.

advertentie

Duda zei dat hij hoopte dat het bezoek van Macron een doorbraak zou betekenen in de Frans-Poolse betrekkingen en een teken zou zijn van de bereidheid van Polen om deel te nemen aan een project om een ​​Europese tank te creëren.

“Vandaag is Frankrijk absoluut een macht op Europese schaal, en de rol van Frankrijk na de Brexit zal zonder twijfel groter worden”, zei hij.

Macron zei dat hij een openhartig gesprek met Duda had gehad over de hervormingen van het Poolse rechtssysteem, en dat hij hoopte dat de dialoog van Warschau met Brussel over deze kwestie “intensivering” zou zijn.

Beide landen willen in de volgende EU-begroting genereuze financiering voor hun landbouwsectoren behouden, maar Parijs wil dat het blok een grotere rol gaat spelen bij het beheersen van de inkomende migratie en het klimaat, terwijl Warschau het EU-beleid op beide terreinen afwijst.

Macron zou echter graag nieuwe allianties in Europa willen verkennen, te midden van de spanningen met Duitsland over zijn ambitieuze EU-hervormingsplannen, en zei dat hij de komende maanden een topconferentie met Duitsland en Polen wilde houden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending