Verbind je met ons

Economie

Europese Commissie publiceert jaarlijks een overzicht van de werking van #Taxation in de lidstaten

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft haar jaarverslag over 'Fiscaal beleid in de Europese Unie: 2020-enquête' gepubliceerd, waarin wordt geschetst hoe de belastingstelsels van de lidstaten presteren op het gebied van de bestrijding van belastingmisbruik, het bevorderen van duurzame investeringen, het ondersteunen van banencreatie en werkgelegenheid, en het verminderen van ongelijkheid. Het rapport van vandaag biedt ook een overzicht van recente belastinghervormingen op het niveau van de EU en de lidstaten.

Hieruit blijkt dat er aanwijzingen zijn dat multinationale ondernemingen zich blijven bezighouden met agressieve belastingplanning om hun belastingdruk te verlagen. Elk jaar gaan er in de EU ook miljarden euro’s aan belastinginkomsten verloren als gevolg van internationale belastingontduiking door individuen. Uit het rapport blijkt dat belastingheffing meer is dan alleen het verhogen van de inkomsten, maar ook een centrale rol speelt bij het vormgeven van een eerlijker samenleving. Hoewel de EU het relatief goed doet vergeleken met andere delen van de wereld, bestaat er in onze samenlevingen een aanzienlijke inkomens- en welvaartsongelijkheid. De algehele structuur van het belastingstelsel speelt een rol bij het aanpakken hiervan en bij het stimuleren van de werkgelegenheid. Het juiste belastingbeleid kan ook een rol spelen bij het ondersteunen van de groene transitie.

In 2019 zijn bijvoorbeeld in alle lidstaten, op twee na, de nominale marginale belastingtarieven op diesel voor particulier weggebruik lager dan die voor loodvrije benzine, ook al heeft diesel een hoger koolstofgehalte en een grotere negatieve impact op de luchtkwaliteit. Nieuwe elementen van de editie van dit jaar zijn onder meer discussies over belastingconcurrentie, de duurzaamheid van belastingstelsels in een veranderende wereld, en het ontwerp en de verdeling van de algehele belastingmix.

Het rapport presenteert ook de belangrijkste indicatoren die door de Europese Commissie worden gebruikt om het belastingbeleid te analyseren in de context van de Europees semester en onderbouwt de prioriteiten van het belastingbeleid van de Commissie Jaarlijkse strategie voor duurzame groei in dit veld. Download het rapport hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending