Verbind je met ons

EU

EU helpt #AirPollution in # Kosovo aan te pakken met 76.4 miljoen €

DELEN:

gepubliceerd

on

Als onderdeel van zijn eerste bezoek aan Kosovo, Hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell zal vandaag een grootschalig door de EU gefinancierd project lanceren om de milieuprestaties van de thermische centrale 'Kosovo B', de grootste elektriciteitsgenerator van Kosovo, te verbeteren. Het project zal de uitstoot aanzienlijk verlagen, bijdragen aan een betrouwbare en schone energievoorziening en de gezondheid en het welzijn van de bevolking verbeteren. Meer specifiek zal dit project de luchtverontreiniging in Kosovo verminderen, de uitstoot van schadelijk stof met 35 keer en die van stikstofoxiden met vier keer verminderen, waardoor het in overeenstemming komt met de EU-normen.

Hoge vertegenwoordiger / vice-president Josep Borrell (afgebeeld) merkte op: “Luchtverontreiniging is een van de meest acute milieuproblemen waarmee de Westelijke Balkan, inclusief Kosovo, te kampen heeft. Met deze investering levert de EU een concrete bijdrage aan de verbetering van het milieu in Kosovo en de regio, en aan de verbetering van de gezondheid en het welzijn van mensen. Kosovo is Europa en moet deel uitmaken van de Europese Green Deal. Met dit project willen we een eerste stap in die richting zetten. We hopen en verwachten dat onze vastberadenheid zal worden geëvenaard door die van Kosovo's beleidsmakers."

Via het instrument voor pretoetreding (IPA) van de Commissie zal 76.4 miljoen euro aan EU-financiering worden verstrekt voor filters in de elektriciteitscentrale Kosovo B. De EU ondersteunt en zal, als onderdeel van de ambitie van de Green Deal, een aantal acties ondersteunen om het milieu te verbeteren, maatregelen voor energie-efficiëntie te vergroten en meer gebruik te maken van schone energie en hernieuwbare energiebronnen.

De volledig persbericht is online beschikbaar. Foto's en videos van het bezoek van de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter, onder meer bij de lancering van de thermische centrale "Kosovo B", zal beschikbaar zijn op EbS.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending