Verbind je met ons

EU

Pogingen om de milieubeschermingsnormen van #Rusland te verbeteren veroordeeld als 'verward' en 'te langzaam gaan'

DELEN:

gepubliceerd

on

Het ongekende aftreden van de Russische premier Dmitry Medvedev en zijn regering heeft de wereld verrast en heeft de weg geëffend voor een radicale hervorming van de Russische politiek. schrijft Martin Banks.

Medvedevs vervanger, Mikhail Mishustin (afgebeeld), verspilde geen tijd met het uiteenzetten van zijn beleidsplatform om de Russische economie te verjongen. 

De voorgeschreven oplossingen van Mishustin omvatten digitale investeringen, het wegnemen van belemmeringen voor het bedrijfsleven, onderwijsinitiatieven en armoedebestrijding, maar één opmerkelijk element ontbrak: een toezegging om de normen voor milieubescherming te verbeteren. Dit zou een misstap kunnen blijken te zijn. 

Russen maken zich steeds meer zorgen over de toestand van de natuurlijke omgeving om hen heen. In een recent onderzoek onder 10,000 Russen door de Moscow Higher School of Economics, zag 94% van de respondenten milieuvervuiling als een urgent probleem.

Milieukwesties stonden het afgelopen jaar centraal bij protestbijeenkomsten in Rusland, waarbij burgers de aandacht vestigden op zorgen over onder meer stortplaatsen, luchtverontreiniging en een voorgestelde waterbottelarij aan het Baikalmeer.

Deze zorg manifesteerde zich onlangs in de hoofdstad. Terwijl de Russische levensstandaard blijft verbeteren, zij het in een langzamer tempo dan in het voorgaande decennium, bevindt het snelgroeiende Moskou zich in het epicentrum van materiële welvaart en ontluikend consumentisme.

De regio Moskou, die dichtbevolkt raakt, kan het afval van de stad niet meer aan. Na een aantal protesten en openbare schandalen werd het afval van de stad onlangs omgeleid naar de regio Arkhangelsk nabij de kust van de Witte Zee, waar Europa's grootste vuilnisbelt is gebouwd. Wat vroeger een prachtig gebied was met meren en moerassen met een indrukwekkende biodiversiteit, is nu een stortplaats waar giftig afval het grondwater vergiftigt.

advertentie

Deze kortetermijnoplossing staat symbool voor de verwarde inspanningen van Rusland om milieuproblemen aan te pakken.

Het land heeft een gemengde staat van dienst op milieugebied, beginnend in het Sovjettijdperk en voortdurend tot op de dag van vandaag. Het Worldwatch Institute noemde het ooit ongerepte Karachaymeer in het Oeralgebergte vanuit radiologisch oogpunt de meest vervuilde plek ter wereld.

Vanaf 1951 gebruikte de Sovjet-Unie Karachay als stortplaats voor radioactief afval van Mayak, de nabijgelegen opslag- en opwerkingsfaciliteit voor kernafval.

Dit heeft sindsdien de directe omgeving onbewoonbaar gemaakt en de staat gedwongen het meer te vullen met bijna 10,000 holle betonblokken om te voorkomen dat radioactieve sedimenten verschuiven.

In de nasleep van de val van de Sovjet-Unie werden zinvolle pogingen ondernomen om het Russische milieu te hervormen normen.

Sinds 1991 is er een reeks milieuwetgeving aangenomen die het recht op een veilige omgeving in de grondwet verankert.

Maar hoewel het nieuwe Rusland heeft geprobeerd een einde te maken aan tweederangs milieunormen en de verwaarlozing van giftige industriële activa, zijn er nog steeds opmerkelijke mislukkingen. Er zijn zorgen geuit over de manier waarop deze hervormingen en voorschriften worden geïmplementeerd, en er zijn vragen gesteld over de doeltreffendheid van het gerechtelijk apparaat bij de handhaving ervan.

De Usolyekhimprom-faciliteit, verwaarloosd na het faillissement van een industrieel bedrijf in 2017, is een 'giftige catastrofe die staat te gebeuren' volgens Svetlana Radionova, staatshoofd milieuwaakhond Rosprirodnadzor.

De verlaten chemische fabriek bevat tanks met chloor, kwik en andere dodelijke stoffen verspreid over 600 hectare in de Russische Irkoetsk-regio. In een interview vorig jaar waarschuwde Radionova voor 'enorme' hoeveelheden kwik en olieafval die in de rivier de Angara zouden kunnen stromen en klaagde het dat dit niet het enige geval is van eigenaars die installaties verlaten of verwaarlozen met gevaarlijke industriële infrastructuur.

Er wordt beweerd dat een ander voorbeeld van vermeende verwaarlozing te vinden is in Tolyatti, een stad met 720,000 inwoners aan de oevers van de Wolga. Het is het meest bekend als de thuisbasis van Ruslands grootste autofabrikant Lada en werd positief beoordeeld door Sovjetleiders die het vulden met sportfaciliteiten en parken.

Tegenwoordig worden die parken, zo wordt beweerd, vaker geassocieerd met de zware geur van ammoniak uit een enorme chemische fabriek in de buurt van de stad, eigendom van Togilatti Azot (ToAZ), 's werelds grootste producent van ammoniak. Het bedrijf weerlegt beschuldigingen met betrekking tot vermeende milieu- of gezondheidsschade. Eigenaren Vladimir en Sergey Makhlai, die beiden Rusland zijn ontvlucht, zijn bij verstek beschuldigd van fraude. Beiden ontkennen elk wangedrag.

Er wordt vooruitgang geboekt door de Russische regering om de normen voor milieubescherming te versterken, maar de institutionele van Rusland de infrastructuur voor milieubescherming blijft onderontwikkeld en er is behoefte aan meer federale investeringen naast coherente regionale strategieën om het probleem aan te pakken. Hier moet aan gekoppeld worden versterkte steun van onafhankelijk Russisch milieuorganisaties en de ontluikende ESG-initiatieven van Russische bedrijven.

De nieuwe regering-Mishustin heeft de stagnerende economische groei en dalende goedkeuringspercentages van alle takken van de staatsmacht geërfd.

Hoe uitdagend de situatie ook is, de aanhoudende vervuiling van Russische ecosystemen is een tikkende tijdbom die dringend een substantiële inspanning van zowel het bedrijfsleven als de overheid vereist om de milieunormen en de kloof met leidende economieën dichten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending