Verbind je met ons

EU

De VS zouden #EUDefenceFund moeten omarmen en samenwerking moeten stimuleren, aldus het rapport

DELEN:

gepubliceerd

on

De Verenigde Staten moeten EU-initiatieven om de Europese en NAVO-defensiecapaciteiten te versterken van harte omarmen en gezamenlijke stimulansen bieden voor trans-Atlantische industriële samenwerking in plaats van te zeuren over de regels van het EU-defensiefonds (EDF), dringt een dinsdag (28 januari) gepubliceerd rapport aan.

De studie van journalist en onderzoeker Paul Taylor voor de Brusselse denktank Friends of Europe over transatlantische defensiesamenwerking in het Trump-tijdperk beschrijft de transatlantische defensiemarkt als een "mijnenveld van kansen".
Politieke onzekerheid over de aanhoudende toewijding van de VS aan de NAVO te midden van toenemende diplomatieke en handelsverschillen, aanhoudende obstakels op het gebied van regelgeving aan de kant van de VS en versnippering en inefficiëntie aan Europese kant vertroebelen langetermijnuitrusting en investeringsplanning in de defensiesector.
Ondanks tekenen van strategische vervreemding stelt Taylor dat de Verenigde Staten en de EU beide belang hebben bij een meer evenwichtige samenwerking op het gebied van defensie, aangezien ze te maken hebben met gemeenschappelijke bedreigingen en geen van beiden hun kernveiligheidsbelangen kunnen verwezenlijken zonder bondgenoten. De Amerikaanse en Europese legers zullen samen moeten kunnen blijven opereren, hetzij via de NAVO, hetzij via de NAVO ad hoc coalities.
Het rapport analyseert de donker wordende strategische context, eerdere samenwerkingsinspanningen en de toestand van de Amerikaanse en Europese defensiemarkten en doet aanbevelingen over het wegnemen van belemmeringen en het vergroten van stimulansen voor transatlantisch onderzoek en industriële samenwerking, met name op het gebied van technologieën zoals 5G, AI, ruimtevaart en cybersecurity waarin China en Rusland geduchte uitdagers zijn.
Taylor pleit voor een gezamenlijk EU-VS-uitdagingsfonds voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten op het gebied van deze sleuteltechnologieën voor tweeërlei gebruik, en voor onderhandelingen over "wettelijke ontwapening" tussen het Pentagon en de EU na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij dringt er bij Washington op aan om EU-bondgenoten op gelijke voet te behandelen met het VK, Canada en Australië wat betreft defensieaankopen en het delen van technologie.
Betere transatlantische samenwerking zou een zinvollere bijdrage zijn aan de verdeling van de lasten op defensiegebied dan geobsedeerd te blijven door de doelstelling van 2% van het bbp-uitgaven of verdeeldheid zaaiende Europese praat over "strategische autonomie".
Taylor roept de EU op om creatieve manieren te vinden om haar regels te buigen of aan te passen, zodat het VK, zelfs als het geen EU-belastingbetalergeld kan ontvangen, na de Brexit wordt behandeld als onderdeel van de Europese industriële en technologische defensiebasis. Dit is van vitaal belang voor grensoverschrijdende Europese defensiebedrijven zoals Airbus, MBDA, Leonardo, BAE Systems en Rolls Royce.
"Zowel de EU als de Verenigde Staten zullen moeilijke keuzes moeten maken", aldus het rapport. "De VS zullen moeten accepteren dat als de Europese belastingbetalers consequent meer aan defensie willen uitgeven, ze zullen verwachten dat een groot deel van dat geld naar de Europese industrie gaat om Europa voorop te houden op het gebied van civiele/militaire technologie."
"Er is een wisselwerking tussen 'America First' en transatlantische samenwerking."
Interoperabiliteit kan niet zomaar betekenen dat iedereen Amerikaanse apparatuur koopt. Uit analyse blijkt dat de transatlantische wapenmarkt al minder een tweerichtingsstraat is dan een vijfbaans snelweg met vier rijstroken in één richting.
"Europeanen van hun kant zullen de afweging moeten maken tussen het zoeken naar meer industriële en technologische autonomie van de Verenigde Staten en het leveren van de hoogwaardige capaciteiten die ze nodig hebben voor hun verdediging", betoogt Taylor. “Alleen aanzienlijk meer investeringen in onderzoek en technologie zullen hen op gelijke voet met Amerika brengen.
“Het risico bestaat dat het EOF en de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO) op zichzelf kunnen veranderen in een Europees industriebeleid in plaats van een middel om de collectieve verdediging van Europa en het vermogen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de internationale veiligheid te verbeteren.”
Dit is de zesde in een reeks studies over Europese defensiesamenwerking die Friends of Europe sinds 2017 publiceert. Het was gebaseerd op meer dan 40 interviews in Washington, Brussel, Parijs, Londen, Berlijn, Rome en Warschau met vroegere en huidige nationale, EU- en NAVO-functionarissen, wetgevers, militaire commandanten, leidinggevenden in de defensie-industrie en strategen.
Om het volledige rapport te downloaden, klik hier
Om eerdere defensiestudies te bekijken, klik hier

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending