Verbind je met ons

Brexit

De stad en #Brexit - Wat verandert en wanneer

DELEN:

gepubliceerd

on

Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie op vrijdag (23 januari) om 31 uur GMT, maar moet nog onderhandelen over een akkoord over de toekomstige handelsbetrekkingen met het blok. schrijft Hoezo Jones.

De EU is Groot-Brittannië's grootste markt voor financiële diensten, met een exportwaarde van ongeveer 26 miljard pond per jaar. Dat bedrijfsniveau heeft ertoe bijgedragen dat Londen een van de grootste financiële centra ter wereld is gebleven en de financiële sector tot de belangrijkste belastingsector van Groot-Brittannië heeft gemaakt.

Hieronder volgen details over wat er na de Brexit met de Britse financiële sector zal gebeuren.

Wat verandert er op 31 januari?

Effectief: niets. Er zal een ‘business-as-usual’ overgangsperiode zijn tot eind 2020, wat betekent dat investeerders in Groot-Brittannië en de EU op maandag 3 februari geen verandering in de dienstverlening zullen zien.

Alle financiële regels van de EU zullen tot eind december nog steeds van toepassing zijn in Groot-Brittannië.

Banken, vermogensbeheerders en verzekeraars in Groot-Brittannië zullen gedurende die periode volledige, onbelemmerde toegang blijven hebben tot investeerders in het blok.

Volgende stop, juni

Groot-Brittannië en de EU staan ​​op het punt gesprekken te beginnen over een handelsovereenkomst die vanaf januari 2021 in werking zou treden.

De toegang tot elkaars markten voor financiële diensten zal vallen onder het zogenaamde gelijkwaardigheidsregime, waarbij elke partij beslist of de regels van de ander voor financiële stabiliteit en beleggersbescherming voldoende op één lijn liggen met de zijne om toegang te verlenen.

advertentie

De EU en het VK zijn overeengekomen om de technische beoordelingen van de gelijkwaardigheid tegen eind juni af te ronden.

Britse toezichthouders hebben gezegd dat Groot-Brittannië het meest gelijkwaardige land ter wereld is, maar de EU heeft duidelijk gemaakt dat daadwerkelijke toegang zal afhangen van compromissen in een bredere overeenkomst die alle economische sectoren bestrijkt.

Zonder gelijkwaardigheid zullen EU-beleggers waarschijnlijk moeten stoppen met het gebruik van in Londen gevestigde platforms voor het verhandelen van in euro luidende aandelen, terwijl EU-bedrijven banken binnen het blok zouden moeten gebruiken om obligaties uit te geven.

Intussen mogen vermogensbeheerders in Groot-Brittannië wellicht niet zonder gelijkwaardigheid fondsen blijven beheren die in de EU zijn gevestigd.

Zelfs met gelijkwaardigheid, die ver achterblijft bij de onbelemmerde toegang van het zogenaamde 'paspoortsysteem' dat momenteel in gebruik is, zal er slechts fragmentarische en beperkte directe toegang vanuit Groot-Brittannië zijn. Het omvat bijvoorbeeld geen basisbank- of verzekeringsmakelaardij.

Bulken

Financiële bedrijven in Groot-Brittannië hebben meer dan 300 dochterondernemingen in de EU geopend om verstoring van het bedrijfsleven te voorkomen in het geval van eventuele problemen, zoals vertragingen bij het verkrijgen van gelijkwaardigheid, en zullen onder druk komen te staan ​​van EU-regelgevers om te blijven groeien.

Consultant EY schat dat 7,000 banen vanuit Groot-Brittannië verhuizen om deze satellietoperaties te bemannen, hoewel bankiers zeggen dat dit in de loop van het jaar zou kunnen stijgen als blijkt dat er in december geen gelijkwaardigheidsovereenkomsten zullen zijn.

Geen vreugdevuur van regelgeving

Het verlaten van de EU betekent dat Groot-Brittannië verantwoordelijk zal zijn voor het schrijven van financiële regels die tot nu toe uit de EU kwamen.

Maar de financiële sector heeft gezegd dat zij geen “vreugdevuur van regelgeving” wil dat de gelijkwaardigheid en vele regels die al mondiaal overeengekomen principes volgen, in gevaar zou kunnen brengen.

In plaats daarvan vraagt ​​de sector de Britse toezichthouders om een ​​formele opdracht om nieuwe regels te vermijden die Londen in het nadeel brengen ten opzichte van New York of Frankfurt.

Banken dringen er ook bij de Britse regering op aan om de belastingen en heffingen voor de sector te verlichten, terwijl ze tegelijkertijd oproepen tot een immigratiesysteem dat de voortdurende rekrutering van geschoolde werknemers van over de hele wereld mogelijk maakt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending