Verbind je met ons

EU

Abai's 175e verjaardag wordt gevierd in 2020

DELEN:

gepubliceerd

on

De Centrale Communicatiedienst hield op 16 januari een briefing over de voorbereidingen voor de 175ste verjaardag van de dichter Abai Kunanbayev, meldde de website van het Ministerie van Cultuur en Sport. schrijft Galiya Chassenchanova.

Fotocredit: ortcom.kz.

Het 82-puntenplan werd in 2019 goedgekeurd, merkte viceminister Nurgisa Dauyeshov op. Er staan ​​meer dan 500 regionale, nationale en internationale evenementen op het programma.

“We zijn van plan om grote evenementen te houden die gewijd zijn aan de viering van de verjaardag van de dichter. Het budget voor deze evenementen is drie miljard tenge (US $ 8 miljoen), 'zei hij.

Eerste viceminister van Financiën Berik Sholpankulov merkte eerder op dat de regering 304.7 miljard tenge (808 miljoen dollar) heeft uitgetrokken voor de ontwikkeling van cultuur en sport voor 2020-2022, waarvan 120.1 miljard tenge (319 miljoen dollar) is toegewezen voor 2020. Bijna vier miljard tenge ( 10.6 miljoen dollar) zal worden besteed aan de Abai-viering en de 1,150ste verjaardag van Al-Farabi, de filosoof die in de negende en tiende eeuw op het grondgebied van het moderne Kazachstan woonde.

De jarenlange vieringen werden officieel geopend op 21 januari in de Astana Opera.

“Het plan is dat het Astana Opera-theater op 21 januari evenementen zal lanceren die gewijd zijn aan de verjaardag van de dichter met deelname van nationale popsterren. Alibek Dnishev, Roza Rymbaeva, de Astana Opera, Astana Ballet-groepen en andere artiesten zullen optreden bij de grote opening”, zei Dauyeshov tijdens de briefing.

Als onderdeel van het jubileum houden sport- en cultuurorganisaties literaire lezingen, thema-evenementen, nationale sportwedstrijden, creatieve avonden, festivals, militaire eenheden en andere evenementen. Verzamelingen van Abai's werken zullen worden vertaald in het Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Russisch, Spaans en Turks en later worden gepubliceerd.

advertentie

Dichters en componisten doen vanaf 8 februari mee aan aitys (nationale compositiewedstrijden). Er worden drie documentaires en een tv-serie over het leven en oeuvre van de dichter gemaakt.

“Vandaag neemt het National Cinema Support Centre aanvragen van regisseurs voor documentaires en korte films in behandeling. Dit jaar verschijnen er drie documentaires over Abai. In de zomer zijn er plannen om een ​​theatrale productie, concerten van traditionele artiesten, optredens, tentoonstellingen van zeldzame boeken en meesters, nationale sportevenementen en diverse andere culturele evenementen te organiseren in zijn geboorteland Zhidebai [dorp in de regio Oost-Kazachstan],” zei hij. Daueshov.

Fotocredit: tengrinews.kz.

Abai's thuisregio Semei zal in samenwerking met de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) de wetenschappelijke conferentie Abai's Legacy and World Spirituality houden in augustus. De hoofdstad zal in oktober gastheer zijn van de internationale conferentie Abai and the Problems of Modernization of Consciousness.

Er zullen ook maatregelen worden genomen om het Abai-huismuseum populair te maken, Abai's Zhidebai-Burili-museumreservaat te herstellen en de historische en culturele rol van zijn vader, Kunanbai, uit te leggen.

"Er zijn plannen om Abai's geboorteland in het dorp Kaskabulak te verbeteren en een museum te bouwen in het Akshoky-gebied", zei de vertegenwoordiger van de Centrale Communicatiedienst.

Schoolkinderen krijgen de kans om een ​​rondleiding te volgen langs de plekken waar Abai woonde en werkte. Alle scholen houden open lessen, thematische essaywedstrijden, tentoonstellingen en poëzievoordrachten.

Universiteiten zijn van plan wetenschappelijke conferenties en symposia, Abai-lezingen, poëzie- en literaire festivals, poëzieavonden, seminars en wedstrijden te houden om de beste informatie over zijn werk te bieden. Gumilyov Eurasian National University zal het Abai Academy Research Institute oprichten.

Abai (1845-1904) was een dichter, componist, pedagoog, filosoof, grondlegger van de Kazachse geschreven literatuur en cultureel hervormer in de geest van toenadering tot de Russische en Europese cultuur gebaseerd op de verlichte islam.

"De naam van Abai, zijn erfgoed, zijn leven en zijn voorbeeld zijn waardevol en heilig voor elke Kazachse persoon", zei Dauyeshov.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending