Verbind je met ons

Landbouw

Nieuwe regels om #WaterReuse in #Farming te promoten

DELEN:

gepubliceerd

on

Waterschaarste is een groeiend probleem in Europa. Europarlementariërs willen de zoetwatervoorraden van de EU beveiligen door waterhergebruik in de landbouw te bevorderen.

Bevolkingstoename, verstedelijking en toerisme hebben allemaal bijgedragen aan de watertekorten en droogtes die in toenemende mate gevolgen hebben voor veel delen van Europa, met name het Middellandse-Zeegebied. Waterbronnen staan ​​onder stress en de situatie wordt naar verwachting slechter door klimaatverandering. Volgens een schatting, tegen 2030 de helft van de Europese stroomgebieden zou door waterschaarste kunnen worden getroffen.

Om de zoetwatervoorziening van Europa voor de komende jaren veilig te stellen, steunden de leden van de milieucommissie op 21 januari informele overeenkomst bereikt met de Raad een voorstel voor het hergebruik van afvalwater. De nieuwe regels moeten nog worden goedgekeurd door het Parlement en de Raad om wet te worden.

De nieuwe regels zijn bedoeld om het gebruik van gezuiverd afvalwater voor landbouwirrigatie te bevorderen, wat ongeveer goed is de helft van het water dat elk jaar in de EU wordt gebruikt. Meer waterhergebruik in de landbouw kan waterschaarste helpen verminderen.

Om de veiligheid van de gewassen te waarborgen, introduceren de nieuwe regels minimumvereisten voor de waterkwaliteit, vereisen frequente monitoring en verplichten afvalwaterzuiveringsinstallaties om risicobeheerplannen op te stellen. De autoriteiten van de lidstaten zouden vergunningen afgeven voor de zuiveringsinstallaties en controleren of de regels in acht worden genomen.

Uniforme regels op EU-niveau zouden het speelveld voor exploitanten van ontginningsinstallaties en landbouwers gelijk maken en belemmeringen voor het vrije verkeer van landbouwproducten voorkomen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending