Verbind je met ons

Milieu

 Commissie nodigt uit tot commentaar op herziene #EUEmissionTradingSystem-richtsnoeren voor staatssteun

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In lijn met de Europese Green Deal en de doelstelling van de EU om tegen 2050 de eerste klimaatneutrale economie te worden, heeft de Commissie vandaag een openbare raadpleging gelanceerd waarbij alle belanghebbende partijen worden uitgenodigd over de herziene EU-richtsnoeren voor staatssteun voor het emissiehandelssysteem (de "ETS-richtsnoeren").

Deze richtlijnen zijn gericht op het verminderen van het risico op "koolstoflekkage", waarbij bedrijven hun productie verplaatsen naar landen buiten de EU met een minder ambitieus klimaatbeleid, wat leidt tot minder economische activiteit in de EU en geen vermindering van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Het ETS genereert (i) directe kosten en (b) indirecte kosten. De EU ETS-richtlijn voorziet in een vergoeding voor beide soorten kosten. In het kader van de Europese Green Deal zouden de ontwerpherziene ETS-richtsnoeren voor staatssteun de lidstaten in staat stellen om bedrijven te vergoeden voor indirecte kosten onder strengere voorwaarden dan voorheen.

Belanghebbenden worden uitgenodigd om uiterlijk op 10 maart 2020 opmerkingen over de raadpleging van vandaag in te dienen. De ontwerprichtlijnen en alle details over de openbare raadpleging zijn beschikbaar online.. Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager, belast met het mededingingsbeleid: “De herziening van de EU-richtsnoeren voor staatssteun voor het emissiehandelssysteem is een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal, die tot doel heeft de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te beperken. Vandaag nodigen we reacties uit op onze ontwerprichtlijnen die de doelstellingen van de Green Deal volledig weerspiegelen en de staatssteun richten op sectoren die het meeste risico lopen op koolstoflekkage.”

Het volledige persbericht is online beschikbaar in ENFRDE.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending