Verbind je met ons

EU

Onderhandelingen over nieuwe #EUCollectiveRedressRules beginnen

DELEN:

gepubliceerd

on

Dit betekent dat de leden van het Europees Parlement binnenkort kunnen beginnen met onderhandelingen over de definitieve vorm die de wetgeving zal aannemen met de Raad, die ook zijn algemene benadering ter zake. De Commissie juridische zaken bevestigde het onderhandelingsstandpunt van het Parlement met 20 stemmen voor en twee onthoudingen.

De ontwerpregels stellen consumentenorganisaties in staat verhaal te zoeken, een hoog beschermingsniveau af te dwingen en de collectieve belangen van consumenten te behartigen. Collectieve actie zou worden toegestaan ​​tegen schendingen door handelaars, in binnenlandse en grensoverschrijdende gevallen, op gebieden als gegevensbescherming, financiële diensten, reizen en toerisme, energie, telecommunicatie, milieu en gezondheid.

De door de leden goedgekeurde tekst introduceert ook het 'verliezer betaalt'-principe, dat ervoor zorgt dat de verliezende partij de juridische kosten van de winnende partij vergoedt, om misbruik van het nieuwe instrument te voorkomen. De voorgestelde wetgeving weerspiegelt de bezorgdheid die is gerezen door massale schadeschandalen met grensoverschrijdende implicaties, zoals Dieselgate en Ryanair.

In aanmerking komende vertegenwoordiging

Representatieve rechtszaken zouden alleen worden ingesteld door daarvoor in aanmerking komende entiteiten, zoals consumentenorganisaties en bepaalde onafhankelijke instanties, namens een groep consumenten. Deze entiteiten mogen geen winstoogmerk hebben en hebben geen financiële overeenkomsten met advocatenkantoren.

De nieuwe regels zouden het recht op toegang tot de rechter versterken door consumenten in staat te stellen hun krachten over de grenzen heen te bundelen en gezamenlijk te verzoeken dat onwettige praktijken worden stopgezet of voorkomen (injunction), of om vergoeding van de veroorzaakte schade (redress).

Meer details over het mandaat van het EP, na stemming in de plenaire vergadering (26.03.2019)

advertentie

Achtergrond

De richtlijn representatieve vorderingen maakt deel uit van de New Deal voor consumenten, die in april 2018 door de Commissie is gelanceerd om te zorgen voor een sterkere consumentenbescherming in de EU. Het omvat sterkere consumentenrechten online, instrumenten om rechten en compensatie af te dwingen, sancties voor het overtreden van de EU-consumentenwetgeving en verbeterde zakelijke voorwaarden.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending