Verbind je met ons

EU

#Copernicus #Galileo #EGNOS – Gebruik van de ruimtevaartmiddelen van de EU onder toezicht van controleurs

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Rekenkamer onderzoekt hoe effectief de Europese Commissie het gebruik van de diensten van twee van de belangrijkste ruimtevaartprogramma's van de EU, Copernicus en Galileo, heeft bevorderd. Voor deze activiteiten werd ongeveer 260 miljoen euro toegewezen uit de EU-begroting voor de periode 2014-2020.

De EU heeft momenteel drie ruimtevaartprogramma's: Copernicus, dat gegevens levert van aardobservatiesatellieten; Galileo, een wereldwijd satellietnavigatie- en positioneringssysteem; en EGNOS, een Europees regionaal op satellieten gebaseerd augmentatiesysteem dat wordt gebruikt om de prestaties van wereldwijde navigatiesatellietsystemen te verbeteren. Tot eind 2020 zullen de totale EU-uitgaven voor de uitrol van infrastructuur en de exploitatie van satellieten en grondstations ongeveer 19 miljard euro bedragen. Voor de periode 15.5-2021 heeft de Commissie nog eens 2027 miljard euro voorgesteld.

De EU is niet de enige aanbieder van ruimtediensten wereldwijd. De Verenigde Staten waren pioniers op het gebied van aardobservatie (Landsat) en lanceerden 's werelds eerste wereldwijde satellietnavigatiesystemen (GPS). China, Rusland en andere landen exploiteren ook wereldwijde navigatiesatellietsystemen of satellieten die aardobservatiegegevens leveren. Met het oog hierop en gezien de grote hoeveelheid overheidsgeld die ermee gemoeid is, heeft de Commissie de noodzaak benadrukt om het gebruik van de ruimtevaartmiddelen van de EU te maximaliseren en een groot gebruik van ruimtevaartdiensten door gebruikers te bevorderen. Een wijdverbreid gebruik van deze diensten zou ook nieuwe banen moeten creëren, technologische innovatie en productiviteit moeten stimuleren en bijdragen tot beter ontworpen beleid, bijvoorbeeld in de beleidssectoren milieu en veiligheid.

Vandaag hebben de controleurs een vooruitblik op de controle over de ruimtevaartmiddelen van de EU en het gebruik ervan gepubliceerd. Audit Previews geven informatie over een lopende audittaak. Ze zijn ontworpen als informatiebron voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het gecontroleerde beleid of de programma's.

“Na substantiële financiële inspanningen is de EU een wereldspeler geworden op het gebied van in de ruimte gestationeerde aardobservatie- en navigatiediensten. Maar deze diensten worden nog niet breed genoeg gebruikt op de interne markt van de EU”, zegt Mihails Kozlovs, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor de controle. "Onze controle zal met name bepalen of de promotiemaatregelen van de Europese Commissie effectief zijn geweest in het maximaliseren van de voordelen van deze overheidsinvestering voor de belastingbetalers in de EU en de economie als geheel."

Bij de controle zal specifiek worden beoordeeld of de Commissie de diensten van de belangrijkste ruimtevaartprogramma's van de EU effectief promoot. De controleurs zullen met name onderzoeken of:

  • De Commissie heeft een robuuste strategie vastgesteld met betrekking tot het gebruik van diensten en gegevens van de vlaggenschipruimtevaartprogramma's van de EU;
  • het bestaande regelgevingskader vergemakkelijkt de acceptatie van diensten en gegevens;
  • de activiteiten van de Commissie zijn er daadwerkelijk in geslaagd het gebruik van diensten en gegevens te stimuleren, en;
  • de Commissie heeft daartoe een adequaat monitoringsysteem opgezet.

Momenteel heeft de EU drie vlaggenschipruimteprogramma's:

advertentie
  • Copernicus: 's werelds grootste aardobservatieprogramma. Het is operationeel sinds 2014 en heeft momenteel zeven satellieten in een baan om de aarde. Copernicus streeft ernaar nauwkeurige informatie te verstrekken voor gebruik op het gebied van milieu, landbouw, klimaat, veiligheid en maritiem toezicht.
  • EGNOS: de European Geostationary Navigation Overlay Service. Sinds 2009 vormt dit systeem een ​​aanvulling op het Global Positioning System (GPS) door te rapporteren over de nauwkeurigheid van de gegevens en door correcties te verzenden voor gebruik in de luchtvaart, zeevaart en landnavigatie.
  • Galileo: Europa's mondiale satellietnavigatiesysteem (GNSS). Het programma, gelanceerd in 1999, heeft momenteel 26 satellieten in een baan om de aarde. Galileo streeft ernaar zeer nauwkeurige navigatiediensten aan te bieden.

Het auditrapport wordt naar verwachting eind 2020 gepubliceerd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending