Verbind je met ons

EU

Het Parlement veroordeelt met klem #LGBTI-vrije zones in #Polen

DELEN:

gepubliceerd

on

In een resolutie die woensdag met 463 stemmen voor, 107 tegen en 105 onthoudingen werd aangenomen, uiten de EP-leden hun diepe bezorgdheid over het groeiende aantal aanvallen op lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele (LGBTI) mensen in de EU door staten, ambtenaren, nationale en lokale overheden en politici. Recente voorbeelden zijn onder meer homofobe uitspraken tijdens een referendumcampagne in Roemenië en haatzaaiende uitlatingen gericht tegen LHBTI’s in de context van verkiezingen in Estland, Spanje, Groot-Brittannië, Hongarije en Polen.

Polen moet resoluties intrekken waarin LGBTI-rechten worden aangevallen

De EP-leden veroordelen met name de gebieden ‘vrij van de LHBTI-ideologie’ die sinds begin 2019 zijn opgericht door tientallen gemeenten, provincies en regio’s in het zuidoosten van Polen. In niet-bindende resoluties worden lokale overheden opgeroepen om geen enkele actie te ondernemen om de tolerantie jegens LGBTI-mensen aan te moedigen en om geen financiële steun te verlenen aan NGO's die zich inzetten voor de bevordering van gelijke rechten. Het Europees Parlement dringt er bij de Poolse autoriteiten op aan deze daden te veroordelen en alle resoluties waarin LGBTI-rechten worden aangevallen, in te trekken.

Daarnaast roepen de EP-leden de Commissie op om toezicht te houden op de manier waarop alle EU-financiering wordt gebruikt, om belanghebbenden te herinneren aan hun engagement voor non-discriminatie en dat dergelijke fondsen niet voor discriminerende doeleinden mogen worden gebruikt.

Scholen moeten de rechten van alle kinderen beschermen

Het Parlement betreurt ook de aanvallen op LHBTI-personen door de overheidsinstanties van sommige lidstaten, gericht op onderwijsinstellingen en scholen. De leden van het Europees Parlement herinneren eraan dat scholen plekken moeten zijn waar de fundamentele rechten van alle kinderen worden versterkt en beschermd. Ze roepen de Commissie en de lidstaten op om concrete actie te ondernemen om een ​​einde te maken aan discriminatie die ertoe kan leiden dat LHBTI’s op school worden gepest, mishandeld of geïsoleerd.

Ten slotte benadrukken de EP-leden dat, hoewel er in de meeste lidstaten wettelijke maatregelen tegen discriminatie bestaan, deze niet voldoende ten uitvoer worden gelegd, waardoor LHBTI’s kwetsbaar zijn voor haatmisdrijven, haatzaaiende uitlatingen en discriminatie. Ze herinneren zich dat de EU-richtlijn inzake non-discriminatie, die nu al elf jaar door de EU-ministers wordt geblokkeerd, zou helpen deze leemte in de bescherming op te vullen.

advertentie

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending