Verbind je met ons

Milieu

#GreenDeal heeft plantagebossen nodig

DELEN:

gepubliceerd

on

The European Commission’s new Green Deal brings a new context, a new approach and importantly a new political narrative. The momentum has come, now we need to make use of it. This was the main message of the ThinkForest event on ‘The future of plantation forests in Europe’, which was held in Brussels on 17 December.

Deelnemers hoorden van Michail Dumitru van het DG Landbouw en Plattelandsontwikkeling over het belang van bossen voor duurzaamheid en de klimaatprioriteiten van de EU, en hoe deze essentieel zijn voor het behalen van de belangrijkste EU-doelstellingen in de Green Deal.

Peter Freer-Smith van University of California Davis, deelde de conclusies van de nieuwe EFI From Science to Policy-studie, Plantagebossen in Europa: uitdagingen en kansen. Hij benadrukte dat plantagebossen een sleutelrol kunnen spelen bij het voldoen aan de huidige eisen die aan bossen worden gesteld. In Europa neemt het areaal aan plantagebossen toe, evenals het aandeel rondhout en andere ecosysteemdiensten. Er is nieuw wetenschappelijk bewijs dat het duurzame beheer van plantages, met name als onderdeel van een mozaïek op landschapsschaal, een groot potentieel heeft om te voldoen aan de opkomende beleidsprioriteiten van Europa.

Als het echter om beleid gaat, is er geen one-size-fits-all oplossing, aangezien de verschillen in omstandigheden in Europese landen enorm zijn. Dit heeft gevolgen voor de vormgeving van nieuwe instrumenten, bijvoorbeeld voor de uitvoering van de nieuwe Green Deal. ThinkForest-president Janez Potočnik benadrukte ook dat het succes van initiatieven zoals de Green Deal sterk afhangt van hoe goed het sociale verhaal is geïntegreerd en hoeveel eigenaarschap het kan creëren bij de belanghebbenden.

De publieke en sociale percepties van plantagebossen veranderen, aangezien de bossen zelf evolueren, en ook met een nieuw maatschappelijk bewustzijn over klimaatverandering. Panellid Jo O'Hara van Scottish Forestry benadrukte dat we het midden moeten vinden, zowel emotioneel als wetenschappelijk in contact met mensen. Een goed landschapsontwerp was belangrijk, evenals interactie met belanghebbenden.

There were also lively discussions on the priority actions for moving to sustainable plantations in future – including the usefulness of social learning and the challenges of working with small forest owners in areas where forestry is not profitable. Integrating other ecosystem services at a forest stand level on top of wood production is a challenge, but are much easier to incorporate at a landscape level.

Meer informatie

advertentie

Het ThinkForest-seminarie, The Future of Plantation Forests in Europe, vond plaats op 17 december in het International Press Centre in Brussel.

From Science to Policy 9: Plantation woods in Europe: challenges and opportunities werd op 10 december gepubliceerd door het European Forest Institute. Download de volledige studie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending