Verbind je met ons

EU

#EuropeanRightsWatchdog – #Griekenland moet meer doen om omkoping tegen te gaan

DELEN:

gepubliceerd

on

Griekenland heeft de wetten tegen omkoping aangescherpt, maar er is meer werk nodig om het vermogen van zijn strafrechtsysteem om corruptie tegen te gaan te herstellen, zei Europa's belangrijkste waakhond voor rechten op dinsdag (17 december). schrijft George Georgiopoulos.

In juni verlaagde Griekenland omkoping van overheidsfunctionarissen van een misdrijf naar een misdrijf, waardoor de sancties voor dergelijke misdaden werden versoepeld. De stap leidde tot sterke afkeuring van de Groep van Staten tegen Corruptie van de Raad van Europa (GRECO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Die kritiek leidde ertoe dat Griekenland in november opnieuw strengere strafwetgeving inzake omkopingsdelicten invoerde.

De Raad van Europa is de belangrijkste mensenrechtenwaakhond van het continent, en GRECO zei dinsdag dat het nog steeds bezorgd was dat de degradatie van juni "langdurige gevolgen met terugwerkende kracht" zou hebben, aangezien corruptiemisdrijven door overheidsfunctionarissen gepleegd vóór november nog steeds als misdrijven zouden worden beschouwd.

In een verklaring zei de GRECO dat een nieuw kenmerk van de strafwetgeving, waardoor openbare aanklagers zich kunnen onthouden van het vervolgen van overtredingen waarop een gevangenisstraf van maximaal drie jaar staat, de strijd tegen corruptie en het witwassen van geld zou kunnen verzwakken.

Het drong er bij de Griekse autoriteiten op aan om "de reikwijdte van corruptiemisdrijven die kunnen worden onderworpen aan onthouding van vervolging strikt te beperken, door ervoor te zorgen dat dit alleen kan worden toegepast in uitzonderlijke, kleine gevallen van corruptiemisdrijven".

GRECO drong er bij Griekenland op aan om te voldoen aan de internationale normen tegen het witwassen van geld en de bestrijding van de financiering van terrorisme, "in verband met een recent initiatief om de witwaswetgeving te wijzigen".

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending