Verbind je met ons

Brexit

Een gebroken koninkrijk: Paths to onafhankelijkheid voor #Scotland

DELEN:

gepubliceerd

on

De belofte van premier Boris Johnson om Groot-Brittannië volgende maand uit de Europese Unie te halen, zou een veel oudere unie in gevaar kunnen brengen: het Verenigd Koninkrijk dat Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland samenbindt, schrijft Andrew MacAskill.

Na eeuwen van dromen over onafhankelijkheid, zien Schotse nationalisten Brexit nu als hun ticket naar afscheiding, en de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon zal deze week pleiten voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum.

Haar Scottish National Party (SNP) won bij de algemene verkiezingen van vorige week 80 procent van de zetels van Schotland in het Britse parlement, maar de regering van Johnson heeft herhaaldelijk gezegd dat ze elke eis voor een nieuw referendum zal afwijzen.

Johnson zegt dat de kwestie van de Schotse onafhankelijkheid in 2014 werd opgelost toen de kiezers de onafhankelijkheid met 55% tot 45% verwierpen in wat werd beschreven als een eenmalig referendum. Nationalisten zijn het daar niet mee eens.

Hieronder staan ​​​​enkele van de wegen naar de Schotse onafhankelijkheid:

SPEELPOLITIEK

Schotse nationalisten beweren dat de politiek van Engeland en Schotland uiteenloopt en dat de Brexit de constitutionele regelingen fundamenteel verandert.

Elke regio van Schotland stemde in 2016 om in de EU te blijven, terwijl het Verenigd Koninkrijk als geheel voor vertrek stemde. Elke economische schade door de Brexit kan de Schotse onvrede aanwakkeren.

Zoals de wet er nu voor staat, heeft Schotland toestemming nodig van het Britse parlement om weer legaal een referendum te houden.

advertentie

Sturgeon is van plan een formeel verzoek in te dienen om die bevoegdheden op te eisen, onder sectie 30 van de Scotland Act, om ervoor te zorgen dat elke stemming legaal was.

De regering heeft echter gezegd dat ze elk verzoek zal afwijzen. Een soortgelijke eis werd afgewezen nadat het Schotse parlement in 2017 plannen had goedgekeurd om een ​​nieuw referendum te eisen.

De beste kans voor de nationalisten op een snel referendum berustte op een opgehangen parlement bij de algemene verkiezingen, waar de SNP een nieuw referendum had kunnen eisen in ruil voor steun aan een Labour-minderheidsregering.

Sommige Schotse nationalisten zijn van mening dat als de regering blijft weigeren een onafhankelijkheidsreferendum toe te staan, dit uiteindelijk hun beweging ten goede kan komen.

Het volgende grote moment kan komen na de verkiezingen voor het gedeconcentreerde Schotse parlement in 2021. Als de SNP dan een meerderheid behaalt, kan ze het politieke en morele recht opeisen om nog een referendum te houden.

Johnson's topminister in Schotland zei vorige maand dat als de SNP in 2021 een meerderheid in het parlement van Edinburgh behaalt, dit een "democratisch mandaat" zou zijn voor een volgende stemming.

JURIDISCHE UITDAGING

Under the Scotland Act 1998 – which set up the Scottish parliament – “the Union of the Kingdoms of Scotland and England” is a matter reserved for Britain’s parliament.

Dit wordt algemeen zo geïnterpreteerd dat elk referendum over Schotse onafhankelijkheid alleen kan worden goedgekeurd met toestemming van het Britse parlement.

De zaak is echter nooit voor de rechtbank getest en sommige advocaten en academici hebben betoogd dat het Schotse parlement de macht zou kunnen hebben om een ​​referendum uit te schrijven.

De Schotse minister van Grondwet Mike Russell sloot deze week een juridische uitdaging niet uit en zei dat "alles op tafel ligt". Hij zei echter dat een dergelijke stap "geen argument was voor deze week".

'ILLEGALE' ROUTE

Sturgeon heeft eerder gezegd dat ze alleen zou proberen zich af te scheiden van het Verenigd Koninkrijk door middel van een correct overeengekomen referendum.

Maar ze wordt onder druk gezet door enkele nationalisten om een ​​referendum uit te schrijven zonder toestemming van het Britse parlement.

Een referendum gehouden door Schotland, maar niet erkend door de regering in Londen, zou het soort woede en wanorde in Spanje over Catalonië in het vooruitzicht stellen. De regering van Catalonië hield twee jaar geleden een onafhankelijkheidsreferendum dat volgens de centrale regering illegaal was.

De voormalige adviseur van Sturgeon, Kevin Pringle, zei dit weekend dat dit een optie zou kunnen zijn.

“Er zou een redelijke reden kunnen zijn om door te gaan met wettelijke regelingen voor een stemming, zelfs als Johnson nee zegt. De al dan niet legaliteit van een dergelijke stap is nooit getest”, zei hij in een artikel in de Sunday Times.

Dit zou echter de kansen van Schotland om lid te worden van de EU ondermijnen, wat de meeste Schotten steunen. Spanje zou een veto kunnen uitspreken over de toetreding van Schotland tot de EU als het afscheidingsproces van het Verenigd Koninkrijk onwettig zou zijn, uit angst voor het aanmoedigen van separatistische troepen in Catalonië.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending