Verbind je met ons

EU

Tegen de achtergrond van #Brexit proberen Noord-Ierse partijen de gedecentraliseerde regering te herstellen

DELEN:

gepubliceerd

on

Ierse nationalisten en pro-Britse vakbondsleden in Noord-Ierland zijn op maandag (16 december) gesprekken begonnen om de gedelegeerde regering in de provincie te herstellen op een moment dat het op handen zijnde vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie het toch al delicate politieke evenwicht bedreigt. schrijft Amanda Ferguson.

Noord-Ierland zit al bijna drie jaar zonder gedeconcentreerd bestuur.

Sinn Fein, de grootste nationalistische partij, trok zich in januari 2017 terug en zei dat ze niet als gelijkwaardige partner werd behandeld. Sindsdien hebben Sinn Fein en de grootste pro-Britse partij, de Democratic Unionist Party, elkaar de schuld gegeven van het uitblijven van een machtsdelende regering.

Maar kiezers bestraften beide vorige week bij de Britse verkiezingen, waardoor de druk op hun leiders werd vergroot om een ​​deal te sluiten.

Door de nadrukkelijke verkiezingsoverwinning van premier Boris Johnson is de Brexit nu een zekerheid. Maar Noord-Ierland, het enige van de samenstellende landen van het Verenigd Koninkrijk met een landgrens met een EU-land, wordt blootgesteld aan veel mogelijke negatieve gevolgen.

Unionisten, die willen dat Noord-Ierland Brits blijft, vrezen dat het besluit van Johnson om Noord-Ierland op één lijn te brengen met de EU-marktregels om de grens wrijvingsloos te houden, zijn plaats in het Verenigd Koninkrijk kan ondermijnen en de weg vrijmaakt voor een Verenigd Ierland.

Ierse nationalisten, die streven naar een unie met de Republiek Ierland, zeggen dat het EU-lidmaatschap en de open grenzen die het toestond een hoofdingrediënt was van het vredesakkoord van 1998 dat grotendeels een einde maakte aan 30 jaar sektarisch en politiek geweld.

Sinds het Brexit-referendum is de roep om Ierse eenwording toegenomen.

advertentie

Net voordat de gesprekken over de regeringsarrangementen begonnen, zei DUP-leider en voormalig eerste minister Arlene Foster (afgebeeld) zei dat er "alle kans" was op een akkoord.

"Als er een wil is, is een weg", zei ze tegen BBC Radio.

Het uitblijven van een akkoord voor de deadline van 13 januari zou leiden tot verkiezingen in de regio en als dat de impasse niet zou doorbreken, zou de Britse regering moeten overwegen directe heerschappij vanuit Londen op te leggen, een stap die de nationalisten woedend zou maken.

De nationalisten streven naar meer rechten voor Ierstaligen en een hervorming van het bestuurssysteem om te voorkomen dat de DUP, de grootste partij, wetgeving blokkeert met behulp van een clausule uit het vredesakkoord van 1998 om de rechten van minderheden te beschermen.

De DUP zegt dat Sinn Fein Noord-Ierland vasthoudt aan losgeld.

De twee blijven de grootste partijen van Noord-Ierland, maar hun stemmen daalden respectievelijk met 6.7 en 5.4 procentpunten tijdens de Britse verkiezingen van vorige week, toen de kiezers overgingen naar de niet-gebonden Alliance Party.

"Ik hoop dat mensen vanaf vorige week erkennen wat het publiek wil", zei Alliantieleider Naomi Long tegen verslaggevers op weg naar de besprekingen, daarbij verwijzend naar de wijdverbreide eisen voor herstel van deconcentratie om crises in de gezondheidszorg en het onderwijs aan te pakken.

Het belang van de assemblee is toegenomen na een bepaling in Johnson's Brexit-terugtrekkingsovereenkomst die de Noord-Ierse assemblee het recht geeft om elke vier jaar te overwegen of ze zich aan de EU-marktregels moeten blijven houden.

De partijen hadden elk een ontmoeting met de Britse minister van Noord-Ierland, Julian Smith, voordat de rondetafelgesprekken op woensdag (18 december) van start gingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending