Verbind je met ons

EU

Ierse regering op geleende tijd

DELEN:

gepubliceerd

on

De Ierse regering verkeert in nood nadat een aantal onverwachte tegenslagen de regerende Fine Gael-meerderheid van Leo Varadkar hebben teruggebracht tot slechts twee zetels. schrijft Ken Murray.

In Dublin wordt volop gespeculeerd dat er binnen de komende acht weken op elk moment algemene verkiezingen kunnen worden uitgeschreven, nu de spanningen in het Ierse parlement toenemen over kwesties als huisvesting, wachtlijsten voor ziekenhuizen en de Ierse implicaties van het Britse vertrek uit de Europese Unie.

John McGuinness TD van de belangrijkste oppositiepartij Fianna Fáil zei onlangs in The Dáil dat de huidige regeling, waarbij zijn collega's de regering-Varadkar steunen via een vertrouwens- en leveringsovereenkomst, al lang over de houdbaarheidsdatum heen is.

Hij zei: “Als iemand een motie van wantrouwen tegen de regering indient, zal ik ervoor stemmen.

"Ik hoop oprecht dat er snel een einde komt aan deze aanbod- en vertrouwensregeling, die een farce is, zodat het electoraat zijn zegje kan doen.”

Hij maakte zijn opmerkingen na een motie van wantrouwen tegen minister van Huisvesting Eoghan Murphy, die de regerende Fine Gael-partij van Leo Varadkar won met 56 stemmen voor en 53 tegen, terwijl Fianna Fail TDs zich onthield.

De nipte overwinning werd des te acuter voor Leo Varadkar toen minuten na de uitslag een van zijn trouwe WL's gedwongen werd zijn zetel op te geven nadat hij verwikkeld was geraakt in een ruzie over de uitgaven en dubbele banen.

advertentie

Dara Murphy, die sinds 2011 het kiesdistrict Cork North Central vertegenwoordigde, werd gedwongen af ​​te treden nadat bleek dat hij in Brussel €10,000 per maand kreeg van de EVP-fractie, terwijl hij tegelijkertijd een Dáil-salaris en onkostenvergoeding ter waarde van €150,000 per jaar ontving.

Het ontslag van Dara Murphy kwam slechts drie weken nadat partijcollega Maria Bailey door Fine Gael werd gedeselecteerd voor de aanstaande algemene verkiezingen nadat ze in de problemen was gekomen als gevolg van een twijfelachtige verzekeringsclaim die ze had ingediend tegen The Dean Hotel in Dublin, waar ze, naar eigen zeggen, geleden had. een blessure na een val uit een schommel.!

Naast de ellende van Leo Varadkar zorgde de recente tussentijdse verkiezing in Dublin Mid-West, die voortkwam uit de verkiezing in mei van zijn voormalige ministeriële collega Frances Fitzgerald als lid van het Europees Parlement, ervoor dat zijn partij die specifieke zetel verloor aan Mark Ward van Sinn Féin.

Nu de regering-Varadkar met slechts twee stemmen aan de macht blijft, groeit de speculatie dat een motie van wantrouwen in zijn regering in de komende weken van oppositiepartijen het land tot voortijdige algemene verkiezingen zou kunnen dwingen, een jaar eerder dan gepland.

Terwijl het lot van Leo Varadkar als Taoiseach nu feitelijk in opdracht van 16 onafhankelijke TD’s in het 158 ​​zetels tellende parlement ligt, heeft de leider van Fianna Fáil, de belangrijkste oppositiepartij die Fine Gael in de peilingen volgt, Michael Martin gezegd dat hij een generaal vermoedt De verkiezingen zullen begin 2020 plaatsvinden.

Onlangs sprak hij tijdens de ‘denktank’-sessie van zijn partij in Gorey in Co. Wexford: “hij stelde het nationale belang op de eerste plaats” en gaf aan dat hij “niet zal proberen de regering te laten instorten.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending