Verbind je met ons

Milieu

EU-regeringen steunen baanbrekende wetgeving om #FinanceGreenwashing te stoppen

DELEN:

gepubliceerd

on

Europese regeringen hebben vanochtend hun eerdere verzet tegen nieuwe regels vernietigd financiële investeringen ecologisch duurzaam kan worden genoemd. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben zich achter het ontwerp van de 'groene financiering'-verordening geschaard, nadat ze vorige week hadden geprobeerd deze te blokkeren. Sindsdien is er nieuwe tekst toegevoegd om te verduidelijken dat de criteria technologieneutraal zullen zijn. De groene transportgroep Transport & Environment (T&E) zei dat de groene 'taxonomie'-regelgeving van de EU een hoeksteen zal zijn van duurzame financiering die zal helpen investeringen naar een nieuwe schone economie te kanaliseren.

Luca Bonaccorsi, directeur duurzame financiering bij T&E, zei: “Meer dan 130,000 Europeanen hebben regeringen verteld dat ze zich moeten verzetten tegen het groenwassen van financiële diensten, en vandaag hebben ze eindelijk hun burgers resultaten opgeleverd. De groene standaard van de EU zal ervoor zorgen dat mensen niet langer nep-groene investeringen kunnen worden verkocht, en dat er in plaats daarvan geld kan vloeien naar duurzame bedrijven zoals elektrische mobiliteit en hernieuwbare energiebronnen. Het is het meest vooruitstrevende stuk financiële wetgeving ter wereld.”

De verordening stelt een juridisch kader vast voor de EU-taxonomie van ecologisch duurzame activiteiten, die gebaseerd moet zijn op wetenschappelijk bewijs in plaats van op politieke compromissen. Het zal alle investeringen bestrijken en van financiële actoren, waaronder fondsbeheerders, emittenten van obligaties en beursgenoteerde bedrijven, eisen dat zij bekendmaken hoe groen hun beleggingen zijn.

Zodra de klimaattaxonomieën van de EU in 2021 worden gepubliceerd, zullen ze de meest geavanceerde en geloofwaardige standaard zijn voor groene financiering op de huidige mondiale kapitaalmarkten. T&E zei dat de EU met deze verordening haar leiderschap vestigt in de strijd om kapitaalstromen te heroriënteren naar ecologisch duurzame activiteiten en om een ​​einde te maken aan het groenwassen van financiële producten.

De leidende leden van het Europees Parlement moeten de overeenkomst nog herzien, maar zullen naar verwachting vanavond groen licht geven voor de tekst. De ambassadeurs van de lidstaten zullen het voorstel woensdag (18 december) bekrachtigen.

Zodra de verordening echter formeel is goedgekeurd, moet de feitelijke lijst van ecologisch duurzame activiteiten nog steeds door de Commissie worden opgesteld op basis van aanbevelingen van een technische deskundigengroep – bestaande uit NGO's, financiëlemarktbedrijven en EU-agentschappen. Van maatschappelijke groeperingen wordt verwacht dat zij dit proces nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat alleen echt duurzame investeringen de bezuinigingen opleveren.

Bonaccorsi concluded: “Now everyone’s focus will be to make sure the list of environmentally sustainable activities and their ‘thresholds’ are science based. A swarm of special interests will try to rewrite these rules behind closed doors, but civil society groups and thousands of concerned citizens will be keeping a very close eye.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending