Verbind je met ons

Brexit

#Brexit-verlichting voor de Britse economie duurt misschien niet lang

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse economie zal een deel van de Brexit-onzekerheid van zich afschudden die haar sinds 2016 heeft tegengehouden na de verkiezingsoverwinning van premier Boris Johnson, maar het risico blijft bestaan ​​van een nieuwe confrontatie met Brussel over een jaar. schrijft William Schomberg.

Nu het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie op 31 januari een uitgemaakte zaak is, is de vraag voor investeerders of Johnson zich zal houden aan zijn campagnebelofte om de deadline van eind 2020 voor een nieuwe EU-handelsovereenkomst niet uit te stellen.

Die deadline wordt algemeen gezien als moeilijk te halen, gezien de omvang van de problemen die moeten worden opgelost.

Op de korte termijn neemt de grootste verkiezingsoverwinning voor de Conservatieve Partij van Johnson sinds de overwinning van Margaret Thatcher in 1987 een grote rem op de groei weg: de impasse in het parlement over hoe, en zelfs of, door te gaan met de Brexit.

Johnson zei vrijdag (13 december) in een overwinningstoespraak dat Groot-Brittannië de EU op 31 januari zou verlaten “geen als, geen maar, geen misschien”.

Zijn verkiezingsoverwinning vernietigt ook het vooruitzicht van een scherpe verschuiving naar links onder de Labour-partij, die nationalisaties, meer macht voor de vakbonden en een veel grotere rol voor de staat beloofde, iets waar veel leiders uit het bedrijfsleven zich zorgen over hadden gemaakt.

“Voor de Brexit betekent dit allemaal dat de deal van Johnson zal worden geratificeerd, waardoor Groot-Brittannië hoogstwaarschijnlijk eind januari de EU kan verlaten”, zeggen economen bij ING in een notitie aan klanten.

“Maar belangrijker nog: het zou de premier de politieke ademruimte kunnen geven om een ​​verlenging van de transitieperiode te vragen.”

advertentie

Het pond steeg het meest in bijna drie jaar na het eerste teken van de omvang van Johnson's overwinning, en aandelen in bedrijven die afhankelijk zijn van de binnenlandse Britse economie stegen.

Beleggers hebben hun weddenschappen op een renteverlaging door de Bank of England teruggeschroefd naarmate de onzekerheid over de toekomst van de Britse economie afnam, althans op de korte termijn.

De op vier na grootste economie ter wereld is vertraagd sinds de kiezers bijna drieënhalf jaar geleden besloten Groot-Brittannië uit de EU te halen.

Het verlaten van het blok, dat goed is voor bijna de helft van de export van het land, wordt gezien als een rem op de economische groei op de lange termijn.

Maar het nieuwe gevoel van duidelijkheid over de Brexit zal, althans op de korte termijn, waarschijnlijk leiden tot een versnelling van het groeitempo in de komende kwartalen, aldus economen.

De prijzen van Britse staatsobligaties daalden scherp toen de handel op de Londense staatsobligatiemarkten openging, niet alleen geholpen door de overtuigende verkiezingsuitslag, maar ook door tekenen van een einde aan de handelsovereenkomst tussen de VS en China, die op de wereldeconomie heeft gewogen.

Maar economen richtten hun aandacht al snel op wat de verkiezingsuitslag betekende voor Johnsons Brexit-plannen op de langere termijn.

Hij beloofde tijdens de verkiezingscampagne een Brexit-overgangsperiode niet te verlengen tot na 31 december 2020.

Dat vergroot het vooruitzicht dat over iets meer dan een jaar tarieven en andere barrières van kracht zullen worden voor de Britse handel in goederen en diensten met de EU.

Economen van RBC Capital Markets zeggen dat de nieuwe regering waarschijnlijk zal proberen een no-deal-Brexit zo lang mogelijk op tafel te houden om zo invloed uit te oefenen op de EU in de handelsbesprekingen.

“Met zo’n comfortabele winstmarge is Johnson echter niet afhankelijk van welke factie van zijn partij dan ook, in het bijzonder van de harde Brexiteers die hem aan het einde van de transitieperiode in de richting van een harde Brexit zouden kunnen hebben proberen te leiden”, zeiden ze.

“Een of andere vorm van verlenging lijkt nu waarschijnlijker, zelfs als er enige moeite wordt gedaan om de indruk te wekken dat dit niet de overgangsperiode is die de Conservatieve Partij in haar manifest beloofde niet te verlengen.”

Maar economen bij Citi zeiden dat ze dachten dat Johnson niet zou proberen de transitiefase uit te stellen, omdat hij voor het eerst de steun kreeg van kiezers die de Conservatieven steunden vanwege het harde standpunt van de partij over de Brexit.

“In dit scenario, wanneer Groot-Brittannië op 31 december 2020 de interne markt en de douane-unie van de EU verlaat, verwachten we dat er in 2021 een milde recessie zal volgen naarmate de desinvesteringen onder exportsectoren versnellen”, zeiden ze.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending