Verbind je met ons

EU

#Patiëntveiligheid – Jaarlijks 200,000 patiënten redden in Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 11 december bracht Nuno Melo (EVP) – een Portugees lid van het Europees Parlement – ​​Europese experts bijeen om te bespreken hoe de therapietrouw kan worden verbeterd en de kwaliteit van leven en veiligheid van patiënten kan worden vergroot, vooral degenen die aan chronische ziekten lijden.

Momenteel zijn er jaarlijks 200,000 Europese patiënten die nodeloos voortijdig overlijden als gevolg van een gebrek aan therapietrouw. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat in de ontwikkelde landen 50% van de patiënten zich niet aan hun medicatie houdt, wat jaarlijks leidt tot €125 miljard aan buitensporige gezondheidszorgkosten voor Europese overheden.

Tijdens zijn toespraak op het evenement benadrukte Dr. Neelam Dhinga, coördinator van de afdeling Patiëntveiligheid en Kwaliteitsverbetering, van de afdeling Service Delivery and Safety van de WHO, dat de patiëntveiligheidsagenda in Europa een prioriteit moet zijn. Ze riep de Europese instellingen en belanghebbenden op om dringend actie te ondernemen om de levens van patiënten te redden.

Begin dit jaar (mei 2019) keurde de 72e Wereldgezondheidsvergadering de instelling goed van de Wereldpatiëntveiligheidsdag, die jaarlijks op 17 september moet plaatsvinden. Het doel van Wereldpatiëntenveiligheidsdag is om wereldwijd het bewustzijn over patiëntveiligheid te vergroten en mondiale solidariteit en actie aan te moedigen. De WHO heeft de verbetering van de veiligheidsgezondheidszorg binnen landen mogelijk gemaakt door de oprichting van de Global Patient Safety Challenge, die tot doel heeft schade en fouten in verband met medicijnen wereldwijd te voorkomen en oplossingen voorstelt om eventuele obstakels voor het bereiken hiervan te overwinnen. Volgens de WHO is het niet-naleven van medicijnen een groot probleem voor de volksgezondheid, vooral tegenwoordig, nu de bevolking vergrijst en de meeste van hen gebruik maken van polymedicatie.

De paneldiscussie in het Europees Parlement erkende het belang van het verbeteren van de therapeutische therapietrouw en het vermijden van medicatiefouten om de efficiëntie van de gezondheidszorgsystemen in de hele Europese Unie te vergroten en de veiligheid van patiënten te verbeteren.

Onderzoek en beste praktijken die tijdens het debat werden gepresenteerd, toonden aan dat dosisdosering een belangrijke rol speelt bij het helpen van patiënten om zich aan hun medicatie te houden. Het bewijsmateriaal benadrukte dat het uitdelen van doses de normen van patiënten zou kunnen verbeteren en het aantal voortijdige sterfgevallen en bijwerkingen in de Europese Unie zou kunnen verminderen.

Dr. Adela Martín Oliveros, deskundige en bestuursvertegenwoordiger voor de Spaanse Gemeenschap Apothekers Wetenschappelijke Vereniging (SEFAC) herhaalde de verklaringen van de WHO-vertegenwoordiger en benadrukte dat in Spanje naar schatting de levensverwachting tegen 2060 zal stijgen tot gemiddeld 90 jaar. . Dit zal resulteren in een tekort aan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, vooral aan apothekers, aangezien de meeste oudere patiënten polymedicatie gebruiken. Apothekers zijn de laatste stop voordat de patiënt het voorgeschreven medicijn en de verstrekking van dergelijke medicijnen in gepersonaliseerde doses (PDS) ontvangt, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat de medicijnen correct en op tijd worden ingenomen. Ze benadrukte dat de meeste Spaanse apothekers momenteel niet worden vergoed of erkend voor hun therapeutische aanpak. Ze merkte op dat het bemoedigend is om getuige te zijn van de groeiende politieke wil om hierin verandering te brengen.

advertentie

EP-lid Nuno Melo sloot het evenement af met een verklaring dat alle besluitvormers rekening moeten houden met de resultaten en beste praktijken die op de dag worden gepresenteerd, moeten erkennen dat er een kloof in therapeutische therapietrouw bestaat, en een dialoog moeten openen met de relevante actoren die bij het proces betrokken zijn dosisafgifte een duidelijk regelgevingstraject in heel Europa bieden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending