Verbind je met ons

Brexit

Premier Johnson gaat voor #Brexit-verkiezingsoverwinning in spannende race

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse premier Boris Johnson lijkt op koers om de verkiezingen van donderdag (12 december) te winnen, hoewel de race aanzienlijk is verscherpt en hij niet langer zeker kan zijn van een meerderheid, zo blijkt uit opiniepeilingen die aan de vooravond van de verkiezingen zijn gepubliceerd. schrijven Andy Bruce en Kylie MacLellan.

De verkiezingen zijn door alle partijen beschreven als de belangrijkste in de geschiedenis van Groot-Brittannië, waarbij Johnson opriep tot een grote meerderheid, zodat hij Groot-Brittannië volgende maand snel uit de Europese Unie kan trekken.

De belangrijkste oppositiepartij Labour belooft een nieuw referendum over de Brexit, evenals een renationalisatie van nutsbedrijven en spoorwegen op haar meest linkse platform sinds decennia.

YouGov, dat de uitkomst van de laatste verkiezingen van twee jaar geleden nauwkeurig voorspelde met een uitgebreid onderzoek dat de uitslag in individuele kiesdistricten schat, verlaagde zijn voorspelling voor de waarschijnlijke parlementaire meerderheid van Johnson met meer dan de helft tot 28 zetels. Twee weken geleden had het land een meerderheid van 68 voorspeld.

Mogelijke uitkomsten variëren van een verpletterende overwinning voor Johnson tot een opgehangen parlement zonder partij die de controle heeft, zei YouGov, gezien de mogelijkheid van ‘tactisch stemmen’ in tientallen zwaarbevochten kiesdistricten om een ​​conservatieve overwinning te ontkennen.

“Het kan niet strakker”, zei Johnson, het gezicht van de Leave-campagne bij het referendum van 2016, woensdag toen hem werd gevraagd naar de opiniepeilingen die een krappere race lieten zien. Hij bezorgde de kiezers vóór zonsopgang melk.

In een last-minute pitch voor stemmen gingen zowel Johnson als Labour-leider Jeremy Corbyn op fluitstoptours door het land.

advertentie

Corbyn riep de kiezers op om de politiek van wanhoop en verdeeldheid te verwerpen die volgens hem door de Conservatieven was gezaaid, en drong er bij de Britten op aan om voor gerechtigheid en gelijkheid te stemmen.

Het YouGov-model gaf aan dat de Conservatieven van Johnson op koers lagen om 339 zetels te winnen in het Lagerhuis met 650 zetels met 43% van de stemmen, tegenover de 231 zetels van Labour met 34% van de stemmen.

Hoewel dat qua zetelaantal de beste prestatie van de Conservatieven zou zijn sinds de overwinning van Margaret Thatcher in 1987, zei YouGov dat het aantal Conservatieven ergens tussen de 311 en 367 zou kunnen dalen.

Het pond sterling daalde onmiddellijk na de peiling scherp en bereikte een dieptepunt van $1.3107, een daling van meer dan een halve cent in de Aziatische handel. In Londen stond de koers laatst op $1.3117, een daling van 0.3% op die dag. Woensdag waren er een zestal opiniepeilingen gepland.

Uit een Opinium-peiling bleek dat de voorsprong van Johnson op Labour was afgenomen van 12 naar 15 procentpunten.

Johnson noemde de vervroegde verkiezingen een doorbraak in wat volgens hem de verlamming van het Britse politieke systeem was na meer dan drie jaar van crisis over hoe, wanneer en zelfs of de EU moest worden verlaten.

Hij heeft beloofd de Brexit tegen 31 januari rond te krijgen als hij een meerderheid behaalt. Corbyn heeft gezegd dat hij zal onderhandelen over een nieuwe Brexit-deal, waarbij nauwere handels- en financiële banden met de EU worden gehandhaafd, en vervolgens een nieuw EU-referendum zal toestaan.

De stembureaus gaan donderdag om 7 uur GMT open en sluiten om 22 uur. Een exitpoll zal dan de eerste indicatie geven wie er gewonnen heeft.

Hoewel er in de aanloop naar de verkiezingen talloze peilingen zijn gehouden, wordt het Multilevel Regressie- en Post-Stratificatiemodel van YouGov gezien als het meest betekenisvolle, dat een voorspelling van het aantal zetels biedt, in plaats van alleen maar het stemaandeel.

Het analyseerde gegevens uit meer dan 100,000 interviews gedurende zeven dagen, waarbij gebruik werd gemaakt van demografische gegevens, de specifieke omstandigheden in individuele kiesdistricten en nationale statistieken om tot een projectie te komen.

“We kunnen absoluut niet uitsluiten dat de verkiezingen van 2019 tot een opgehangen parlement zullen leiden – noch kunnen we een grotere conservatieve meerderheid uitsluiten”, zegt Anthony Wells, directeur politiek onderzoek van YouGov.

Uit de peilingen bleek dat de belangrijkste strategie van Johnson om de overwinning veilig te stellen het afbreken van de zogenaamde Rode Muur van lang bezette Labour-zetels in de door de Brexit gesteunde Midlands en Noord-Engeland is.

“De meeste conservatieve winsten zullen naar verwachting in het noorden liggen, in de stedelijke West Midlands en voormalige mijngebieden in de East Midlands en County Durham – geconcentreerd in gebieden die hebben gestemd om de EU te verlaten”, aldus Wells.

Er wordt voorspeld dat Labour 31 zetels zal verliezen, waarmee het de slechtste prestatie zal leveren sinds Labour-leider Michael Foot in 1983 verloor van Thatcher.

De Scottish National Party zal naar verwachting een winst boeken van 41 zetels. De anti-Brexit Liberaal-Democraten zullen naar verwachting vijftien zetels winnen en de Brexit-partij geen, zei YouGov.

Eind mei 2017, iets meer dan een week voor de verkiezingen van 8 juni, voorspelde het model van YouGov correct dat Johnsons voorganger Theresa May de conservatieve meerderheid zou verliezen, ook al had ze in de meeste peilingen voorop gestaan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending