Verbind je met ons

EU

#WTO - Het blokkeren van de beroepsinstantie door de VS is een serieuze klap voor het internationale, op regels gebaseerde handelssysteem

DELEN:

gepubliceerd

on

Handelscommissaris Phil Hogan (foto) heeft een verklaring afgelegd, aangezien de beroepsinstantie van de WTO morgen (11 december) niet meer functioneert omdat de VS er niet in slaagt haar leden te benoemen of te herbenoemen. Hogan beschreef dit als een betreurenswaardige en zeer ernstige klap voor het internationale, op regels gebaseerde handelssysteem. De #EU is er stellig van overtuigd dat een WTO met een effectief systeem voor geschillenbeslechting onmisbaar is om open en eerlijke handel te waarborgen.

"Op 11 december zal de Beroepsinstantie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in wezen stoppen met functioneren, aangezien het geen nieuwe beroepsprocedures meer kan behandelen. Dit is een betreurenswaardige en zeer ernstige klap voor het internationale, op regels gebaseerde handelssysteem, dat de afgelopen 24 jaar heeft vertrouwd op de Beroepsinstantie van de WTO - en geschillenbeslechting in het algemeen.

"Dit is een kritiek moment voor multilateralisme en voor het wereldwijde handelssysteem. Nu de Beroepsinstantie uit de vergelijking is verwijderd, zijn we een afdwingbaar systeem voor geschillenbeslechting kwijtgeraakt dat een onafhankelijke garantie heeft gegeven - voor zowel grote als kleine economieën - dat de regels van de WTO onpartijdig worden toegepast.

"De Europese Unie blijft een fervent voorstander van het multilaterale handelssysteem en is er vast van overtuigd dat een WTO met een doeltreffend systeem voor geschillenbeslechting onontbeerlijk is om open en eerlijke handel te waarborgen.

"De wereld is de afgelopen 24 jaar veranderd en de WTO moet de veranderende omgeving weerspiegelen om relevant en operationeel te blijven. Er moet een alomvattend pakket hervormingen worden doorgevoerd in de drie functies van de WTO: als opsteller van handelsregels, als toezichthouder op het handelsbeleid en de handelspraktijken van landen, en niet in de laatste plaats als geschillenbeslechtingsfunctie. De EU heeft in dit proces een voortrekkersrol gespeeld door gedetailleerde voorstellen te doen en constructief samen te werken met onze WTO-partners, en zal dat blijven doen. In afwachting van de opschorting van de werking van de Beroepsinstantie heeft de EU een regeling voor tussentijds beroep voorgesteld aan de partners die bereid zijn geschillen op bindende wijze te blijven beslechten met inachtneming van de WTO-regels.

"De Europese Commissie zal binnenkort verdere voorstellen onthullen om ervoor te zorgen dat de EU haar rechten in internationale handelsaangelegenheden kan blijven afdwingen, mochten anderen het systeem blokkeren."

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending