Verbind je met ons

Klimaatverandering

EP-leden dringen aan op hoge ambities op de #COP25 in Madrid

DELEN:

gepubliceerd

on

Een officiële delegatie van het Europees Parlement neemt deze week van vandaag tot en met 25 december deel aan de VN-conferentie over klimaatverandering, de COP14, in Madrid, Spanje. De delegatie Wordt geleid door Bas Eickhout (Groenen/EFA, NL)met Peter Liese (EPP, DE) als vice-voorzitter.

De delegatie zal een ontmoeting hebben met UNFCCC-uitvoerend secretaris Patricia Espinosa, IPCC-voorzitter Hoesung Lee, afgevaardigden uit verschillende niet-EU-landen en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld.

Een persconferentie met delegatievoorzitter Bas Eickhout (Groenen/EFA, NL)en Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Commissie, vindt plaats op 12 december van 14 tot 30 uur (TBC).

Op donderdag 12 december om 12 uur is het Parlement gastheer van een nevenevenement in het EU-paviljoen gericht op de noodzaak om de nationaal bepaalde bijdragen (NDC's) van alle landen ambitieuzer te maken en op de rol die bossen spelen bij het bereiken van de doelstelling van Parijs.

“Ik ben blij dat de delegatie van het Europees Parlement naar Madrid is gekomen met een heel duidelijk mandaat: de EU moet haar nationale vastgestelde bijdrage verhogen tot min 55% broeikasgasemissie in 2030 ten opzichte van 1990, en uiterlijk in 2050 klimaatneutraal worden. ," gezegd Bas Eickhout (Groenen/EFA, NL).

“Hoewel technische kwesties erg belangrijk zijn, is het belangrijkste om te blijven werken aan het gemeenschappelijke doel, ondanks de terugtrekking van Donald Trump uit het Akkoord van Parijs. Ik steun het initiatief van Ursula von der Leyen van harte om een ​​internationale alliantie te hebben om de ambitie in de nationaal bepaalde bijdragen (NDC's) te vergroten. Ontwikkelingen in China, India, Zuid-Afrika en Canada laten zien dat als we op de juiste manier handelen, we niet de enigen zijn die ambitieuzer kunnen zijn”, aldus Peter Liese (EPP, DE), vice-voorzitter van de delegatie.

Achtergrond

advertentie

Op 28 november 2019, het Europees Parlement verklaarde een noodsituatie in het klimaat in Europa en wereldwijd. Europarlementsleden vroegen ook om alle relevante wetgevings- en begrotingsvoorstellen van de EU volledig in overeenstemming te brengen met de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 1.5 °C.

Op dezelfde dag keurde het Parlement ook een resolutie over de COP25, waarbij er bij de EU op wordt aangedrongen zich ertoe te verbinden zo spoedig mogelijk (en uiterlijk in 2050) klimaatneutraliteit te bereiken en dit doel voor te leggen aan het VN-Verdrag inzake klimaatverandering. EP-leden drongen er ook bij de EU-landen op aan om hun bijdragen aan het internationale Groene Klimaatfonds minstens te verdubbelen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending