Verbind je met ons

EU

#EuroLat-plenaire vergadering in #Panama - controle van handelsbesprekingen en bestrijding van criminaliteit

DELEN:

gepubliceerd

on

De controlerende rol van parlementen in handelsbesprekingen en EU-Latijns-Amerikaanse samenwerking tegen georganiseerde misdaad zal deze week in Panama worden besproken.

De 150-leden van de Euro-Latijns-Amerikaanse Parlementaire Vergadering (EuroLat), 75-leden en 75-vertegenwoordigers van de Latijns-Amerikaanse en Caribische parlementen zullen zich op 12 en 13 december in Panama City verzamelen voor de twaalfde plenaire sessie.

Dit wordt de eerste EuroLat-bijeenkomst sinds de Europese verkiezingen in mei 2019. Veel van de leden van de delegatie van het Europees Parlement in de Vergadering zijn nieuw en staan ​​onder leiding van een nieuwe Europese covoorzitter, Javi López (S&D, ES). De Latijns-Amerikaanse covoorzitter is de Chileense senator Jorge Pizarro.

Sinds de laatste EuroLat-bijeenkomst, meer dan een jaar geleden, is het politieke landschap in Latijns-Amerika dramatisch veranderd en zijn verschillende landen in de regio onrustig.

Inaugurele sessie en persconferentie

De vergadering wordt geopend door Laurentino Cortizo Cohen, president van de Republiek Panama, en Josep Borrell, de nieuwe hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, via een videoboodschap. Co-voorzitters Javi López en Jorge Pizarro zullen ook deelnemen.

Na de openingssessie zal er een persconferentie zijn, met López en Pizarro, op 11.00, in het Parlatino-hoofdkantoor, in Panamá City.

advertentie

Handels- en digitale platforms, georganiseerde misdaad, cultuur en meer

In de context van de groeiende publieke bezorgdheid over internationale handelsovereenkomsten zullen parlementsleden bespreken hoe de transparantie en de wetgevende controle op de onderhandelingen kunnen worden verbeterd. Ze zullen ook debatteren over hoe de internationale samenwerking op het gebied van strafrecht kan worden verbeterd, aangezien criminele organisaties in toenemende mate transnationaal en zelfs wereldwijd opereren.

De beleids- en regelgevingsuitdagingen veroorzaakt door de uitbreiding van digitale platforms zullen een ander onderwerp op de agenda zijn.

Op het gebied van sociale zaken zullen de discussies zich toespitsen op de noodzaak om de samenwerking op cultureel gebied te vergroten en de urgentie om transcontinentale erkenning van universitaire graden te vergemakkelijken.

Er worden ook debatten voorzien over het bevorderen van investeringen in de bio-economie, die de productie en winning van hernieuwbare biologische hulpbronnen en de omzetting van deze hulpbronnen en afvalstromen in producten met toegevoegde waarde omvat, zoals voedsel, diervoeder, biobased producten en bio-energie. en de erkenning van het mensenrecht op water en sanitaire voorzieningen.

Achtergrond

De Euro-Latijns-Amerikaanse Parlementaire Vergadering (EuroLat) is de parlementaire instelling van de biregionale strategische associatie opgericht in juni 1999 in het kader van de EU-CELAC-top (tussen de Europese Unie, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied). EuroLat is gemaakt in 2006. Het komt eenmaal per jaar in plenaire vergadering bijeen.

EuroLat is een multilaterale parlementaire vergadering bestaande uit 150-leden, 75 van het Europees Parlement en 75 uit Latijns-Amerika, waaronder Parlatino (Latijns-Amerikaans parlement), Parlandino (Andes-parlement), Parlacen (Midden-Amerikaans parlement) en Parlasur (Mercosur-parlement). De Mexicaanse en Chileense congressen zijn ook vertegenwoordigd via de gemengde parlementaire commissies EU / Mexico en EU / Chili.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending