Verbind je met ons

EU

#CLCC – Bedrijven in #Roemenië lanceren Coalitie voor Handel en Communicatievrijheid in de strijd tegen 'goed bestuur'

DELEN:

gepubliceerd

on


Some 2,000 of Romania’s largest firms and SMEs have come together to launch the Coalition for Trade and Communication Freedom (CLCC).

The move, spanning the energy, hospitality, retail, media, advertising and professional services sector, marks a major development for the country’s business sector.

De CLCC vertegenwoordigt zowel binnenlandse als internationale bedrijven die actief zijn in Roemenië, het op vier na grootste land van de EU, en brengt bedrijven samen met een totale omzet van meer dan 50 miljard lei (bijna 11 miljard euro) en meer dan 36,000 werknemers in een poging om effectief “bij te dragen aan de oprichting van een voorspelbaar, evenwichtig begrotings- en wetgevingskader” binnen het land.

CLCC-leden betogen dat economische, handels- en communicatievrijheden van fundamenteel belang zijn en dat de dialoog tussen autoriteiten en het bedrijfsleven van cruciaal belang is voor het bevorderen van goed bestuur en economische welvaart.

De lancering van de CLCC volgt op een aantal spraakmakende kritieken op de Roemeense aanpak van regelgeving van de afgelopen jaren, waarin een reeks regelgevende initiatieven werd gelanceerd die zich op bepaalde sectoren richtten en zonder het bedrijfsleven te raadplegen.

Recente voorbeelden zijn onder meer hervormingen van het belastingstelsel voor bedrijven in het land, geheime belastingen op suikerproducten en strenge nieuwe tabaksregels van NGO's, die de basisnormen van de EU ruimschoots overschrijden.

Het doel van de coalitie is het waarborgen van een concurrerend ondernemingsklimaat, zodat bedrijven kunnen investeren en zich kunnen ontwikkelen op de Roemeense markt, waarbij ze “de salarissen van miljoenen Roemenen betalen en bijdragen aan de ontwikkeling van de hele gemeenschap”.

advertentie

Commenting on the launch of the initiative, Gilda Lazăr, Japan Tobacco International’s (JTI) Head of Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova and Bulgaria, told EUReporter: “We are proud to support this initiative.  CLCC’s key priority is the promotion of legislative stability and fiscal predictability, as well as ensuring a balanced and proportionate regulation on business.

“Om regelgeving effectief te laten zijn, is het van cruciaal belang dat alle belanghebbenden uit het bedrijfsleven door de autoriteiten worden geraadpleegd.

“Het bedrijf dat ik vertegenwoordig verwelkomt goed doordachte en proportionele regelgeving. De introductie van bepaalde antitabaksmaatregelen, zoals een verbod op het uitstallen van tabaksproducten in winkels en een verbod op vapen binnenshuis, zou echter tot aanzienlijke onbedoelde gevolgen kunnen leiden, die gevolgen hebben voor de hele horeca- en communicatiesector en tot een toename van de illegale handel. .

“Het CLCC zal JTI – en het bredere Roemeense bedrijfsleven – een versterkte stem geven in het debat over welke regelgeving wel en niet werkt.”

CLCC werd gelanceerd in samenwerking met de Begrotings- en Financiële Commissie van het Roemeense parlement.

Commissievoorzitter, het Roemeense parlementslid Sorin Lazar, zei op deze website: “In heel Europa – en in het bijzonder in Romana – hebben bedrijven steun en aanmoediging nodig om te kunnen floreren.

“In de toekomst zullen deze debatten een noodzakelijk en cruciaal mechanisme zijn waarmee politici de juiste informatie kunnen verkrijgen en de beste manier kunnen leren om evenwichtige regelgeving vorm te geven ten behoeve van het bedrijfsleven en de consumenten.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending