Verbind je met ons

EU

#Nazarbayev benoemd tot erevoorzitter van Central Asian Consultative Meeting, stelt voor om samenwerking te verstevigen

DELEN:

gepubliceerd

on

De eerste president van Kazachstan, Noersoeltan Nazarbajev (foto), woonde op 29 november de tweede adviesvergadering van de staatshoofden van Centraal-Azië bij in Tasjkent, Oezbekistan, waar hij werd benoemd tot erevoorzitter. De Oezbeekse president Shavkat Mirziyoyev, de Kirgizische president Sooronbai Zheenbekov, de Tadzjiekse president Emomali Rakhmon en de Turkmeense president Gurbanguly Berdimukhamedov schonken de titel aan Nazarbayev, schrijft Galiya Chassenchanova. 

“Nursultan Nazarbayev arriveerde, op uitnodiging van de Oezbeekse president Shavkat Mirziyoyev, in Tasjkent om deel te nemen aan de tweede adviesvergadering van de staatshoofden van Centraal-Azië. Op het vliegveld ontmoette de Oezbeekse premier Abdulla Aripov Nazarbajev”, maakte de persdienst van Nazarbajev bekend.

Dit is niet de eerste eretitel die Nazarbayev, die nu de titel Elbasy of Leider van de Natie draagt, ontvangt sinds zijn aftreden afgelopen maart. Zes maanden geleden werd hij benoemd tot erevoorzitter van de Euraziatische Economische Unie (EAEU), waartoe naast Kazachstan en Kirgizië ook Rusland, Armenië en Wit-Rusland behoren. In Kazachstan is hij ook ere-senator, een titel voorgesteld door de Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev.

Tijdens de overlegvergadering bespraken de Centraal-Aziatische leiders de regionale samenwerking op politiek, handel, economie, investeringen en andere terreinen.

“Vandaag zullen we urgente kwesties van interactie bespreken en overeenstemming bereiken over prioritaire maatregelen gericht op het uitbreiden van het partnerschap met Centraal-Azië”, zei de Oezbeekse president. “De agenda van de bijeenkomst omvat regionale beleidskwesties, samenwerking op het gebied van handel, economie, investeringen, transport en communicatie; wetenschappelijke, technische en humanitaire uitwisselingen; en het waarborgen van de veiligheid in Centraal-Azië. We moeten het reglement en een gezamenlijke verklaring vaststellen, en ook de plaats en het tijdstip van de volgende overlegvergadering bepalen.”

Als een manier om de inspanningen te verenigen om de samenwerking te versterken en de levenskwaliteit in de regio te verhogen, stelde Nazarbajev een “Overeenkomst over goed nabuurschap en samenwerking voor de ontwikkeling van Centraal-Azië in de 21e eeuw” voor.

advertentie

“Dit fundamentele politieke document moet de basisprincipes en doelstellingen van onze interactie weerspiegelen. De overeenkomst zal ook bepalingen bevatten over wederzijds respect van de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van onze landen”, aldus Nazarbajev.

Hij stelde ook voor om volgend jaar een bijeenkomst van de secretarissen van de Centraal-Aziatische Veiligheidsraad te houden om de veiligheid in de regio te versterken en vestigde de aandacht op de snelle demografische veranderingen in Centraal-Azië. Wat de culturele en humanitaire interactie betreft, stelde de Eerste President voor om tien beurzen toe te kennen aan studenten uit elk deelnemend land, zodat ze aan de beste universiteiten van Kazachstan kunnen studeren.

Nazarbayev stelde ook voor om Centraal-Azië-dag in te stellen op 15 maart, de dag waarop in 2018 de eerste overlegvergadering in de hoofdstad van Kazachstan werd gehouden. Volgens hem opende de dialoog die op gang kwam een ​​nieuwe pagina in de geschiedenis van Centraal-Azië.

“Het heeft het beeld van onze samenwerking drastisch verbeterd. De dialoog gaf de vijf landen het signaal dat onze vriendschap eeuwenlang zal voortduren. Contacten begonnen op alle niveaus te activeren”, zei hij.

Nazarbayev had ook een ontmoeting met Mirziyoyev, waar hij de nauwe relaties tussen hun naties besprak, die door jarenlange samenwerking een nieuw kwalitatief niveau hebben bereikt. Nazarbajev benadrukte dat het initiatief van Mirzijojev om overlegvergaderingen te houden de veelzijdige samenwerking in de regio vergemakkelijkte en een platform bood voor het bevorderen van samenwerking.

De volgende overlegvergadering zal plaatsvinden in Bishkek, Kirgizië.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending