Verbind je met ons

Milieu

Commissie 'mist kans om sterfgevallen van #Dolfijnen en # Bruinvissen deze winter te stoppen'

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft gezegd deze winter geen noodmaatregelen te nemen om de dood van dolfijnen die in visnetten zijn gevangen, aan te pakken. Afgelopen winter spoelden ongeveer 1,200 walvisachtigen - bijna allemaal geïdentificeerd als gewone dolfijnen - aan langs de Franse Atlantische kust. 85% van deze dolfijnen stierf nadat ze zijn gevangen in visnetten.

De verstrengeling van ongewenste dieren die in netten worden gevangen, wordt 'bijvangst' genoemd en wordt beschouwd als de grootste bedreiging voor walvisachtigen in Europese wateren, waarbij jaarlijks vele duizenden sterven.

In juli 2019, formeel 22 milieu-NGO's heeft de Europese Commissie verzocht juridische stappen te ondernemen tegen EU-regeringen van 15 voor tekortschieten in hun wettelijke plicht om dolfijnen, bruinvissen te beschermen en walvissen van bijvangst. De groep riep ook op tot het nemen van noodbeschermingsmaatregelen voor Baltische bruinvissen en gewone Noord-Atlantische dolfijnen om onmiddellijk verdere sterfgevallen in deze populaties onder bedreiging door visserijactiviteiten te voorkomen.

Dergelijke noodmaatregelen, die een sterke rechtsgrondslag hebben en worden ondersteund door uitgebreid wetenschappelijk bewijs, moeten het volgende omvatten:

  • Visserij tijdelijk of permanent sluiten in belangrijke gebieden waar bijvangst een probleem is;
  • het hele jaar door uitvoeren aan boord van observaties en elektronische monitoring, en;
  • verplicht gebruik van akoestische apparaten die een afschrikmiddel voor Baltische bruinvissen zijn.

Maar tijdens een bijvangst heeft de Commissie, DG MARE, haar besluit over noodmaatregelen uitgesteld, met een behoefte aan wetenschappelijk advies dat pas in het voorjaar van 2020 beschikbaar zal zijn. Ondertussen lopen duizenden walvisachtigen het risico om deze winter te overlijden door bijvangst.

ClientEarth Marine Habitat-advocaat John Condon zei: “Hoewel het goed is om te zien dat de Europese Commissie maatregelen neemt om noodmaatregelen te overwegen, kan deze vertraagde actie om dolfijnen, bruinvissen en walvissen uit visnetten te redden rampzalige gevolgen hebben deze winter, net als vorig jaar jaar. De Commissie moet onmiddellijk noodmaatregelen nemen - waartoe zij in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU bevoegd is. "

Alice Belin, Senior Marine Policy Officer bij Seas At Risk, zei: "Walvisachtigen spelen een zeer belangrijke rol in het mariene ecosysteem. Volgens de EU-wetgeving moet het verlies aan mariene biodiversiteit tegen 2020 worden gestopt en ongedaan gemaakt. Maar vanwege vertraagde maatregelen door EU-landen, is de winter van 2019-2020 zal waarschijnlijk getuigen van de dood van duizenden dieren in visnetten. "

advertentie

Sarah Dolman van de mariene liefdadigheidsinstelling Whale and Dolphin Conservation zei: "We weten al decennialang dat de EU-wetgeving om dolfijnen, bruinvissen en walvissen te beschermen tegen bijvangst in Europese wateren niet goed is uitgevoerd. We hebben te maken met een biodiversiteitscrisis, bijvangst doodt meer dolfijnen en bruinvissen dan elke andere druk, en daarom hebben we de Europese Commissie nodig om nu actie te ondernemen om de lidstaten te dwingen deze onnodige sterfgevallen een halt toe te roepen. "

Het evenement over de aanpak van de bijvangst van walvisachtigen werd georganiseerd door Rory Palmer MEP, voorgezeten door Jackie Jones MEP, en georganiseerd door ClientEarth, Whale and Dolphin Conservation, Seas At Risk, Coalition Clean Baltic (CCB) en het International Fund for Animal Welfare (IFAW ). De aankondiging van de Commissie vloeit voort uit een schriftelijke reactie op een vraag van Palmer, lid van het EP.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending