Verbind je met ons

EU

Regionale EU-conferentie over verbeterde integratie voor welvaart in Centraal-Azië in #Nur-Sultan

DELEN:

gepubliceerd

on

The Regional Conference on ‘Enhanced Integration for Prosperity in Central Asia’ took place on 27-28 November, in Nur-Sultan. The two-day event, organized by the European Union, was an occasion to promote the regional integration among the five Central Asian countries and in line with the new EU Strategy for Central Asia which was adopted in June 2019.

De eerste dag van de conferentie werd gekenmerkt door de officiële lancering van drie door de EU gefinancierde ambitieuze meerjarenprogramma's met een totaalbedrag van 28 miljoen euro, die tot doel hebben de handel, de rechtsstaat en investeringen en groei in Centraal-Azië te ondersteunen.

Ambassador Sven-Olov Carlsson, Head of the EU Delegation to Kazakhstan responsible for the management of these three programmes, said: “Today, five months after the adoption of the Joint Communication on EU and Central Asia, we want to move to the next level and invest further in regional cooperation. We firmly believe that an enhanced regional cooperation will allow Central Asian countries to better manage their interdependence, address their vulnerabilities and shared concerns, unlock their economic growth potential, increase influence in international affairs while preserving at the same time their independence and identities. We expect a lot from the programmes we launch today and not only because they represent a significant investment of EU taxpayers’ money. But also because we understand the importance and relative urgency the beneficiary countries assign to make progress on diversifying and making their economies more competitive”.

Tijdens de ondertekeningsceremonie van de drie programma's werd ambassadeur Carlsson vergezeld door mevrouw Verena Taylor, directeur van het directoraat-generaal Programma's bij de Raad van Europa, de heer Ashish Shah, directeur van de afdeling Landenprogramma's bij het International Trade Center (ITC) en De heer William Tompson, hoofd van de afdeling Eurazië bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De Raad van Europa, het ITC en de OESO zijn de internationale instanties die de programma's zullen uitvoeren.

Hooggeplaatste regeringsvertegenwoordigers uit Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan woonden het evenement bij, evenals vertegenwoordigers van de diplomatieke en donorgemeenschappen.

De lancering van het programma werd gevolgd door ministeriële paneldiscussies over de uitdagingen die zijn geschetst in de nieuwe EU-strategie voor Centraal-Azië, waar in concrete termen werd besproken hoe Centraal-Aziatische regeringen, de EU en haar partners, en de particuliere sector samen van strategie naar actie gaan . Panelleden, waaronder ministers en viceministers van Economie en Justitie, bespraken de prioriteiten van de Centraal-Aziatische landen met betrekking tot het aantrekken van investeringen en duurzame en inclusieve groei, hun plannen om hun regionale en internationale handelsintegratie te verbeteren en recente inspanningen om de rechtsstaat te verbeteren.

De tweede dag van het evenement zal gewijd zijn aan het regionale programma Central Asia Invest van de EU, en zal de subsidieprojecten die in het kader van dit programma worden uitgevoerd de gelegenheid bieden om geleerde lessen en prestaties uit te wisselen en deze te toetsen aan het regionale investeringsbeleidskader.

advertentie

Achtergrondinformatie

De EU erkent de strategische rol van Centraal-Azië en heeft de regeringen van de regio al geruime tijd ingeschakeld om de integratie te bevorderen, duurzame economische groei te ondersteunen en gedeelde welvaart te bevorderen. Recente moderniseringsinspanningen in de regio hebben geleid tot diepere samenwerking met de EU op het gebied van handel, inclusiviteit en economische diversificatie. Voortbouwend op deze ontwikkelingen is de nieuwe EU-strategie voor Centraal-Azië op 17 juni 2019 door de lidstaten van de Europese Unie aangenomen. Naast andere doelstellingen voor sterkere samenwerking geeft deze strategie prioriteit aan de verbetering van de veerkracht en welvaart van de regio, met inbegrip van regionale connectiviteit, de regel van het recht, het aantrekken van investeringen en de ontwikkeling van de particuliere sector.

Meer informatie over de EU-Centraal-Azië-strategie kunt u vinden hier en hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending