Verbind je met ons

Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR)

#Fisheries-ambtenaren voelen warmte als flamenco #COP25 naar #Noorwegen brengt

DELEN:

gepubliceerd

on

Afgevaardigden die aankomen voor de sessie van vanmorgen de COP25 visserijraadpleging EU-Noorwegen werd ontvangen door een groep flamboyante flamencodansers om het verband te benadrukken tussen de VN-onderhandelingen over klimaatverandering in Madrid en de noodzaak voor de EU en Noorwegen om hun ambities voor klimaatactie waar te maken door een einde te maken aan de overbevissing van gedeelde vis populaties, wat het vermogen van de oceaan om klimaatverandering tegen te gaan zou vergroten.

“Het beëindigen van overbevissing zou niet alleen vitale vispopulaties en de gemeenschappen die er rechtstreeks van afhankelijk zijn voor de toekomst veiligstellen, het zal een van de grootste druk wegnemen die de gezondheid van de oceanen ondermijnt, wat van vitaal belang is in de strijd tegen de ineenstorting van het klimaat. Noorwegen en de EU hebben de kans om hun uitgesproken ambities waar te maken om te reageren op de klimaatnoodsituatie, door beslissende maatregelen te nemen om een ​​einde te maken aan overbevissing”, aldus Rebecca Hubbard, Our Fish Program Director.

Ambtenaren uit de EU-lidstaten en Noorwegen komen jaarlijks bijeen in het Noorse Fiskeridirektoratet, (Fisheries Directorate), om te beslissen hoe te vissen op zogenaamde gedeelde bestanden. Overleg tussen de EU en Noorwegen resulteert consequent in overeenkomsten om de overbevissing voort te zetten - waarschijnlijk als gevolg van hun gebrekkige aanpak om het wetenschappelijke advies voor maximale duurzame vangsten als uitgangspunt te nemen en vervolgens naar boven te onderhandelen met leden van de visserijsector die deelnemen aan hun delegaties - terwijl ngo's worden geweigerd toegang [1]. De jaarlijkse vergaderingen in Bergen worden als geheimzinniger beschouwd dan de vergaderingen van de EU AGRIFISH-raad, die onlangs door de EU-ombudsman zijn onderzocht en onvoldoende transparant zijn bevonden [2].

Hoewel de EU zich ertoe heeft verbonden de overbevissing in het kader van het hervormde gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) tegen 2015 of uiterlijk tegen 2020 geleidelijk uit te bannen, zijn regeringen het tijdens overleg zoals deze bijeenkomst in Bergen en tijdens de jaarlijkse AGRIFISH-bijeenkomsten doorgaans eens om door te gaan met overbevissing. De besluiten die in Bergen zijn genomen voor gedeelde bestanden zullen worden bevestigd door de AGRIFISH-raad in Brussel op 16 en 17 december, evenals alle andere Noordoost-Atlantische TAC's (Total Allowable Catches) voor EU-wateren. Dit jaar lijken de quota voor vispopulaties in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan opnieuw te worden overbevist [3].

Sinds de hervorming van het GVB in 10 [2013] hebben de ministers van Visserij in zes van de tien gevallen vangstquota boven wetenschappelijk advies gesteld [4]. De AGRIFISH-raad stelt zeer zelden vangstquota vast op een duurzamer niveau dan de Europese Commissie voorstelt. Het voorstel van de Europese Commissie voor een aantal vispopulaties in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan voor 2020 overtreft al het wetenschappelijke advies voor maximale duurzame opbrengst, en het politieke uitstel van de visserijministers tot 2019 heeft de situatie verslechterd, wat betekent dat de ministers nu worden geconfronteerd met voorstellen voor drastische bezuinigingen voor sommige vissen, zoals de iconische kabeljauw uit de Noordzee [5].

“Noorwegen was onlangs gastheer van de Our Ocean-conferentie; COP25 vindt momenteel plaats in Madrid. Zowel Noorwegen als de EU hebben veel lawaai gemaakt over hun inzet om de oceaan te beschermen en de klimaatcrisis aan te pakken, en nu moeten ze hun beloften nakomen. Visserijmanagers uit Noorwegen en de EU moeten hun kop uit het vissersgetto trekken, hun aandeel in het grotere plaatje van een planeet in crisis erkennen en resultaten boeken; het beëindigen van overbevissing tegen 2020 en klimaatactie kan en moet hier en nu in Bergen beginnen”, concludeerde Hubbard.

Foto en Video
Foto's en video zijn hier beschikbaar - meer video's zullen later worden geüpload.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending