Verbind je met ons

EU

#EESC - European Space Sciences Committee steunt € 14.4 miljard Space19 + -programma's voor Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europees Comité voor ruimtewetenschappen (ESSC) verwelkomt de uitkomst van de Raadsvergadering van het European Space Agency (ESA), die werd gehouden op 27-28 november in Sevilla, Spanje, en steunt krachtig de onderschrijving van de wetenschappelijke programma's door de lidstaten.

Het deskundigencomité voor ruimtewetenschappen van de European Science Foundation (ESF) en de Europese adviseur voor ruimtewetenschapsbeleid namen deel aan ESA's Raad op ministerieel niveau Space 19+, de bijeenkomst van ESA-lidstaten die ESA's visie op de toekomst van Europa in de ruimte vormgeven. Als vertegenwoordiger van de wetenschappelijke gemeenschap, ESSC heeft een verklaring afgelegd aan de delegaties die de evenwichtige strategie van het Space 4.0-programma erkennen.

Met een totale verzekerde financiering van €14.4 miljard – het hoogste ooit toegekend – hebben de lidstaten van ESA hun vastberadenheid en gemeenschappelijke visie uitgedrukt voor een versterkte positie van Europa in de ruimte. Het ESSC beschouwt deze unanieme aanmoediging als een krachtig signaal, zowel als erkenning van de wetenschappelijke en technologische successen van ESA, als als reactie op de evenwichtige toekomststrategie van het Space 4.0-programma.

De overeengekomen begrotingen zorgen ook voor een welkom evenwicht tussen de wetenschapsgerelateerde directies. De totale abonnementen op de wetenschappelijke programma’s – Wetenschap, Menselijke en Robotische verkenning, Aardobservatie – en op de pijlers die wetenschappelijke vraagstukken behandelen (bijvoorbeeld de pijler Ruimteweer voor het programma Ruimteveiligheid en Beveiliging en Basisactiviteiten) bedragen ongeveer de helft van de uiteindelijke begroting.

Athena Coustenis, voorzitter van het European Space Sciences Committee (hieronder afgebeeld) zei: “De standpunten van de ESA-lidstaten zullen de Europese ruimtewetenschappers nieuw leven inblazen en motiveren. Ruimteonderzoek staat nu weer op de prioriteitenagenda van de lidstaten en de gemeenschap zet zich in voor nieuwe opwindende inspanningen om onze planeet, ons zonnestelsel en ons universum beter te begrijpen.”

Het Mandatory Science Program heeft geprofiteerd van een substantiële toename van de middelen met een budget van € 2.83 miljard. Deze verbintenis waarborgt het Cosmic Vision-programma van het Agentschap met zijn gevarieerde portfolio van grote, middelgrote en kleinere missies, evenals bijdragen aan internationale partnerschappen. Tegelijkertijd stelt het ESA in staat de volgende belangrijke stappen te zetten in het visionaire programma Voyage 2050.

Het European Exploration Envelope Program is breed onderschreven, met een budget van € 1.95 miljard. Dit stelt de Europese bijdragen aan de uitgebreide activiteiten van het Internationale Ruimtestation veilig en maakt de weg vrij voor aanvullende Europese astronautenmissies en nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van de levens- en natuurwetenschappen in de ruimte. Het zal ook het bereik van Europa buiten de aarde vergroten, met inspirerende menselijke missies naar de maan en robotachtige terugkeer van monsters van Mars.

advertentie

Abonnementen op de aardobservatieprogramma's, met een budget van 2.54 miljard euro, en de krachtige steun aan het Copernicus-programma zullen de positie van Europa als wereldleider op het gebied van de aardwetenschappen veiligstellen. De lidstaten erkenden het cruciale belang van ruimte-infrastructuur voor het begrijpen en monitoren van onze planeet, haar geofysische processen en de veranderingen in het milieu waarmee zij wordt geconfronteerd.

Het ESSC verwelkomt van harte de start van het Space Safety and Security-programma als een van de belangrijkste elementen van de toekomstige strategie van ESA. Dit programma zal het mogelijk maken om potentiële bedreigingen vanuit de ruimte te monitoren en te beperken. Dr. Coustenis merkt op: “Het ESSC heeft leiding gegeven aan een specifiek onderzoek naar de ruimteweeraspecten en benadrukt dat deze inspanning dringend en van mondiaal belang is om een ​​operationeel ruimte- en grondnetwerk te definiëren dat essentiële ruimteweerparameters meet. Dit zal op zijn beurt de weersvoorspellingen in de ruimte sturen die nodig zijn om de infrastructuur van onze samenleving te beschermen.”

Het ESSC juicht ook de initiatieven toe om de Europese NewSpace-sector in al zijn componenten (toegang tot de ruimte, innovatieve flexibele exploratie-initiatieven, microzwaartekrachtplatforms) en voor al zijn actoren (startups en grote industriële bedrijven) te versterken, aangezien dit nieuwe paradigma de het toneel voor interacties tussen wetenschap en industrie en de productie van wetenschappelijke kennis.

Nicolas Walter, algemeen directeur van de European Science Foundation zei: “Met deze belangrijke beslissingen zal de Europese ruimtewetenschappen nog meer bijdragen aan een betere integratie van de Europese Onderzoeksruimte. ESA versterkt zijn positie als katalysator voor zijn nationale gemeenschappen, maar ook als leider, sleutelfiguur en betrouwbare partner op internationaal niveau.”

Het European Space Sciences Committee, dat de wetenschappelijke gemeenschap vertegenwoordigt, zal onafhankelijk en onbevooroordeeld advies blijven verstrekken aan alle actoren die betrokken zijn bij ruimtevaartactiviteiten. De toegezegde fondsen zullen van groot belang zijn voor zowel Europa om zijn volledige potentieel op het gebied van wetenschappelijke excellentie te verwezenlijken als voor de lidstaten om de sociaal-economische voordelen te benutten die inherent zijn aan ruimteonderzoek. Het Comité zal de uitvoering van de programma's nauwlettend en met grote belangstelling volgen.

Europese Wetenschapsstichting (ESF) – Science Connect: ESF is een deskundige organisatie voor wetenschappelijke dienstverlening die een sterke bijdrage levert aan de concrete ontwikkeling van de Europese Onderzoeksruimte. Het bouwt voort op de sterke punten die in de afgelopen 45 jaar zijn ontwikkeld op het gebied van onderzoeksevaluatie en projectsupervisie en -management. Het ESF herbergt drie deskundigenraden (waaronder het ESSC) en de Europlanet Society, die diepgaande en gerichte wetenschappelijke expertise bieden in geselecteerde disciplines.

Europees Comité voor ruimtewetenschappen: Het European Space Sciences Committee (ESSC), opgericht in 1974, is ontstaan ​​uit de behoefte om Europese ruimtewetenschappers een stem te geven in de ruimtearena in een tijd waarin opeenvolgende Amerikaanse ruimtewetenschapsmissies en NASA's Apollo-missies het ruimteonderzoek domineerden. Meer dan 45 jaar later werkt het ESSC actief samen met de European Space Agency (ESA), de Europese Commissie, nationale ruimtevaartagentschappen en de ESF-lidorganisaties. Dit heeft ESSC Europa's meest prominente ruimtevaartadviesorgaan gemaakt. De missie van de ESSC vandaag de dag is het samenstellen van een onafhankelijk forum voor wetenschappers om ruimtewetenschappelijke kwesties te bespreken en advies te geven aan de verschillende belanghebbenden. Het ESSC is ambtshalve vertegenwoordigd in alle relevante wetenschappelijke adviesorganen van de ESA, heeft leden in de ruimteadviesstructuur van de EG en heeft de status van waarnemer bij de ministerraad van de ESA. Op internationaal niveau onderhoudt ESSC sterke relaties met de Amerikaanse National Academies Space Studies Board. Het ESSC is het deskundigencomité voor ruimtewetenschappen van de European Science Foundation (ESF) en de interface van het ESF met de Europese ruimtevaartgemeenschap.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending