Verbind je met ons

Digital Society

#Cybersecurity - Negen andere EU-landen melden zich aan voor een gezamenlijk initiatief om veilige kwantumcommunicatie te verkennen

DELEN:

gepubliceerd

on

Kroatië, Cyprus, Griekenland, Frankrijk, Litouwen, Slowakije, Slovenië, Zweden en Finland zijn overeengekomen om met tien andere EU-landen samen te werken aan de ontwikkeling van een kwantumcommunicatie-infrastructuur (QCI) in heel Europa.

Nationale vertegenwoordigers en commissaris Breton staan ​​op een rijZij hebben de samenwerkingsverklaring ondertekend gelanceerd in juni 2019. De ondertekenaars zullen samen met de Europese Commissie en met de steun van het Europees Ruimteagentschap de ontwikkeling en implementatie binnen de komende tien jaar van een Europese QCI onderzoeken. Het zou uiteindelijk gevoelige publieke en private communicatiemiddelen in de hele EU met elkaar verbinden quantum technologieën om de veilige overdracht en opslag van belangrijke informatie te garanderen. Dit is vooral belangrijk omdat ontwikkelingen in quantum computing zelf het uiteindelijk mogelijk zullen maken om toegang te krijgen tot gegevens die zijn gecodeerd met behulp van de huidige technologieën. De QCI zou echter nationale en grensoverschrijdende kritieke informatie-infrastructuur kunnen beschermen tegen afluisteren. Het zou gevoelige overheidscommunicatie, financiële transacties en de langetermijnopslag van gevoelige gegevens op gebieden als gezondheidszorg, nationale veiligheid en defensie beveiligen. Andere grote regio’s in de wereld investeren in soortgelijke infrastructuur.

De Europese kwantumindustrie heeft onlangs ook haar krachtige steun uitgesproken voor een QCI voor Europa wit papier tot nu toe ondertekend door vertegenwoordigers van 24 grote Europese bedrijven die kwantumtechnologieproducten en -systemen vervaardigen. Ze benadrukken de potentiële voordelen ervan voor de Europese veiligheid en de vrijheid van pogingen om onrechtmatig toegang te krijgen tot gevoelige overheids- of persoonlijke gegevens, en voor de technologische en economische groei van Europa.

De QCI zou uit twee elementen bestaan: het ene op aarde, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande glasvezelcommunicatienetwerken die strategische locaties in de hele EU met elkaar verbinden, en het andere in de ruimte, om dekking van lange afstanden in de EU en andere continenten mogelijk te maken.

Thierry Breton, Europees commissaris voor Interne Markt, zei: “De verklaring die verschillende landen zojuist hebben ondertekend, na de eerste ondertekening in juni, weerspiegelt het grote belang dat de lidstaten hechten aan de ontwikkeling van een Europese kwantumcommunicatie-infrastructuur. Dit project is cruciaal voor de technologische soevereiniteit van de EU en om de volgende generatie communicatiebeveiliging voor te bereiden met kwantumveilige encryptie, voortbouwend op kwantumverstrengelingseigenschappen. Samenwerking op Europees niveau zal van cruciaal belang zijn als de EU wil gedijen als mondiale concurrent op het gebied van kwantumtechnologieën."

Volgende stappen

Het is de bedoeling dat de ondertekenende landen hun voorbereidende werkzaamheden tegen eind 2020 voltooien. OPENQKD, een proefproject dat door de Commissie wordt gefinancierd en drie jaar zal duren, is al aan de gang. Het doel is om een ​​experimenteel testbed te ontwikkelen met behulp van Kwantumsleutelverdeling (QKD), een uiterst veilige vorm van encryptie die het potentieel heeft om telecommunicatie, gezondheidszorg, elektriciteitsvoorziening en overheidsdiensten te beschermen tegen cyberaanvallen. Zodra de QCI in Europa operationeel is, zou QKD de eerste dienst zijn die er gebruik van gaat maken.

advertentie

De ruimtegebaseerde component van de QCI zou worden ontwikkeld in samenwerking met de European Space Agency (ESA) en bestaan ​​uit satelliet-kwantumcommunicatiesystemen met een aards bereik. Op 28 november 2019, de lidstaten van de ESA toegewijd aan ondersteuning haar 'Ruimtesystemen voor veiligheid en beveiliging' programma, dat de ruimtevaartcomponent van QCI omvat.

Opmerkingen van de lidstaten

Tome Antičić, de Kroatische staatssecretaris van Wetenschap en EU-fondsen, zei: “Kroatië heeft kwantumtechnologieën erkend als een sleutelfactor in zijn ontwikkeling en concurrentievermogen op het gebied van onderzoeks- en innovatiesystemen in het komende decennium. Onze onderzoeksinstellingen hebben een enorm potentieel voor een bijdrage aan beide theoretische en toegepaste aspecten en door het creëren van nieuwe technologieën, en neemt al deel aan verschillende initiatieven samen met andere EU-lidstaten. Kroatië heeft een solide basis opgebouwd, de noodzakelijke infrastructuur inclusief optische vezels, en een strategisch plan voor de ontwikkeling van hi-tech bedrijven en technologische ontwikkeling op dit specifieke gebied."

De vertegenwoordiger van Cyprus zei: “Naarmate onze samenlevingen en economieën meer gedigitaliseerd worden, wordt de veiligheid van digitale transacties over korte en lange afstanden, die zowel de EU als andere continenten bestrijken, topprioriteit. Het kwantumcommunicatie-initiatief zal een strategische infrastructuur voor Europa bieden die voorop zal lopen onze gezamenlijke inspanningen om voorop te blijven lopen, door gevoelige communicatiemiddelen te koppelen en door kwantumtechnologieën te gebruiken om de veilige overdracht en opslag van belangrijke informatie te garanderen. Cyprus verwelkomt en sluit zich aan bij dergelijke initiatieven die alle lidstaten ten goede komen."

Fabrice Dubreuil, plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger van Frankrijk bij de EU, zei: “Frankrijk is er trots op om zich samen met andere lidstaten aan te sluiten bij de QCI-verklaring en deze te ondertekenen, die de wetenschappelijke en technologische capaciteiten van Europa op het gebied van kwantumtechnologieën en industriële concurrentiekracht en zijn strategische autonomie moet vergroten. Wij geloven dat dat QCI-initiatief de weg moet vrijmaken voor de ontwikkeling en uitrol in de Unie, binnen de komende tien jaar, van een kwantumcommunicatie-infrastructuur (QCI), bestaande uit in de ruimte en op aarde gebaseerde oplossingen, die disruptieve toepassingen mogelijk maakt, zoals op kwantum gebaseerde veilige datatransmissie en opslag, interferometrie over lange afstanden, distributie van atoomklokken en gedistribueerde kwantumcomputers. Het zou ook moeten bijdragen aan onze strategische autonomie door de ontwikkeling van soevereine Europese technologieën."
Kyriakos Pierrakakis, de Griekse minister van digitaal bestuur, zei: “De processen die we gebruiken om digitale communicatiesystemen te versleutelen, beveiligen en gebruiken zijn kwetsbaar voor exploits en bedreigingen door kwaadaardige actoren achter steeds krachtigere kwantumcomputers. Daarom heeft Griekenland besloten lid te worden van de Europese Commissie. en andere lidstaten en bijdragen aan het EuroQCI-programma. Wanneer de veiligheid op het spel staat, is het onze taak om ons verder te engageren en samen te werken als één enkele Europese gemeenschap, en dat is precies het strategische voordeel van de EU. Wij zijn van mening dat dit programma een bijdrage levert aan het verder vormgeven van een industrieel comparatief voordeel op Europees niveau."

Simonas Šatūnas, plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger van Litouwen bij de EU, zei: “We sluiten ons aan bij andere lidstaten met de sterke overtuiging dat nieuwe kwantumtechnologieën onze digitale toekomst al vormgeven. Alles bij elkaar zijn we beter voorbereid om te onderzoeken hoe deze technologieën onze toekomst kunnen vormgeven. communicatie-infrastructuur veiliger en dataopslag en de uitwisseling van informatie veiliger. Er is ook geen beter moment dan nu om bij te dragen aan de ontwikkeling van het quantum-internet en we willen zeker deel uitmaken van het maken van de digitale toekomst."
Richard Raši, de vice-premier van Slowakije voor investeringen en informatisering, zei: “Kwantumtechnologie zal na AI hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste technologie voor algemene doeleinden worden. De EuroQCI is opnieuw een grote sprong voorwaarts in deze richting. De inspanningen die op dit gebied moeten worden geleverd de individuele investerings- en onderzoeksmogelijkheden van de lidstaten te boven gaan en daarom moeten we onze inspanningen bundelen en samenwerken."

Rudi Medved, de Sloveense minister van Openbaar Bestuur, zei: “Europa moet een mondiale supermacht blijven als het gaat om investeringen in kwantumtechnologie. Maar we willen dat de nieuwe technologie veilig is en de mens dient. De verklaring is een stap voorwaarts in de richting van de We hebben gezamenlijke samenwerking tussen landen nodig om de mogelijkheden te onderzoeken voor het introduceren van veilige kwantumcommunicatie in de ruimte en op aarde."

Matilda Ernkrans, de Zweedse minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek, zei: “Dit is een belangrijk initiatief om sleutelfuncties in de samenleving te beveiligen tegen toekomstige cyberdreigingen. Verschillende soorten cyberaanvallen nemen tegenwoordig toe en we hebben meer kennis nodig over kwantumcomputers, hoe "We kunnen deze nieuwe technologie ontwikkelen en toepassen in de samenleving. Als minister voor zowel onderzoek als ruimte zie ik dat dit een terrein is waar samenwerking binnen de EU een duidelijke meerwaarde kan bieden."

Gerelateerde documenten 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending