Verbind je met ons

EU

EP-leden roepen op tot vermindering van #pesticiden om #bijen te beschermen

DELEN:

gepubliceerd

on

De commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid heeft dinsdag een resolutie goedgekeurd waarin de nadruk wordt gelegd op de zwakke punten in het EU-initiatief inzake bestuivers, waardoor het ontoereikend is om de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van bestuivers in Europa aan te pakken.

De commissie stelt voor om een ​​vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen als 'gemeenschappelijke indicator' vast te stellen om te evalueren hoe effectief nationale maatregelen zijn ter bescherming van bijen en andere bestuivers.

Om de residuen van bestrijdingsmiddelen in bijenhabitats verder te helpen verminderen, willen de EP-leden dat de vermindering van het gebruik van pesticiden een belangrijk onderdeel wordt van het toekomstige gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

De commissie eist eindelijk meer geld om onderzoek naar de oorzaken van bijensterfte te ondersteunen om de diversiteit van bestuivers te beschermen. Er moeten ook indicatoren voor de vitaliteit van de kolonie worden ontwikkeld om te meten of de uitgevoerde acties succesvol zijn geweest.

EU-initiatief inzake bestuivers niet voldoende

De goedgekeurde tekst is een reactie op het EU-initiatief inzake bestuivers van de Commissie en benadrukt dat de maatregelen ervan ontoereikend zijn om bijen en andere bestuivers te beschermen tegen veranderingen in landgebruik, verlies van leefgebied, intensieve landbouw, klimaatverandering en invasieve uitheemse soorten. Het initiatief pakt de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van bestuivers, die essentieel zijn voor de biodiversiteit en voortplanting van veel plantensoorten, niet voldoende aan, waren de EP-leden het erover eens.

De resolutie werd aangenomen met 67 stemmen voor, geen tegen en 1 onthouding.

advertentie

Volgende stappen

De resolutie zal in stemming worden gebracht tijdens de plenaire vergadering van januari in Straatsburg.

Achtergrond

In april 2018 stemde de EU ermee in om het gebruik buitenshuis van imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, beter bekend als neonicotinoïden, volledig te verbieden. Verschillende lidstaten hebben echter noodafwijkingen gemeld met betrekking tot het gebruik ervan op hun grondgebied.

Na oproepen van het Parlement en de Raad om maatregelen ter bescherming van bijen en andere bestuivers, presenteerde de Commissie haar Mededeling over het EU-bestuiversinitiatief op 1 juni 2018.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending