Verbind je met ons

EU

#Kazachstan – EU lanceert drie nieuwe programma’s in Centraal-Azië

DELEN:

gepubliceerd

on

Tijdens de regionale conferentie van de EU over verbeterde integratie voor welvaart in Centraal-Azië op 28 november zijn drie programma's ter bevordering van de regionale integratie in Centraal-Azië gelanceerd. schrijft  Galiya Chassenchanova. 

LR: William Tompson en Sven-Olov Carlsson. Fotocredit: EDEO Astana-persdienst.

“We zijn zeer optimistisch en kijken uit naar de uitvoering van deze programma's, die betrekking hebben op de rechtsstaat, handel en investeringen. Een groot deel ervan is gericht op het verder versterken van het kader voor economische actoren, voor handel en investeringen binnen de vijf Centraal-Aziatische landen – uiteraard onderling, en in de betrekkingen met externe partners zoals de Europese Unie. Ze zullen drie tot vier jaar duren, dus dit zijn ambitieuze programma's”, zei Sven-Olov Carlsson, hoofd van de EU-missie in Kazachstan.

De EU financiert de drie programma's voor in totaal 28 miljoen euro ($ 30.8 miljoen). De programma's zullen de rechtsstaat, handel, investeringen en groei in de regio onderschrijven, in overeenstemming met de nieuwe EU-strategie voor Centraal-Azië, die de unie afgelopen zomer heeft aangenomen.

Het doel van de conferentie was na te denken over de uitdagingen die in de strategie worden geschetst en te bespreken welke acties de Centraal-Aziatische regeringen, de EU, haar partners en de particuliere sector zouden moeten ondernemen om de strategie tot leven te brengen.

Carlsson en Verena Taylor, directeur van het directoraat-generaal Programma's van de Raad van Europa, begonnen de ondertekeningsceremonie door het programma voor de versterking van de rechtsstaat in de regio te ondertekenen.

De Europese Unie heeft 8 miljoen euro toegewezen aan dit programma, dat de Raad van Europa tussen 8.8 en 2020 zal uitvoeren. Het doel is om een ​​gemeenschappelijk juridisch veld tussen de EU en Centraal-Azië te ontwikkelen, de bescherming van de mensenrechten te versterken, corruptiebestrijdingspraktijken en bevordering van de transparantie en de strijd tegen economische misdaden. Het omvat onder meer het opleiden van wetshandhavers en andere functionarissen om het functioneren van overheidskantoren te verbeteren.

Carlsson ondertekende het tweede programma, het programma voor internationale handelsbevordering in Centraal-Azië, met Ashish Shah, de directeur van de International Trade Centre (ITC) Division of Country Programs.

advertentie
LR: Ashish Shah en Sven-Olov Carlsson. Fotocredit: persdienst van de EDEO, Astana.

De EU financiert dit project voor 15 miljoen euro, en het ITC zal het van 16.5 tot 2020 uitvoeren. Het programma zal afzetmogelijkheden creëren om het handelsproces te vergemakkelijken, de belangrijkste procedurele obstakels weg te nemen, te proberen het potentieel van kleine en middelgrote bedrijven, instructeurs opleiden voor e-commerce en de rechten en kansen voor zakenvrouwen verbreden.

Carlsson en hoofd van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) Eurasia Division William Tompson ondertekenden het Central Asia Invest Programme, dat door de EU wordt gefinancierd voor € 5 miljoen ($5.5 miljoen) en ook door de OESO zal worden geïmplementeerd in de komende drie jaar. jaren.

Het programma zal het concurrentievermogen van de Centraal-Aziatische landen beoordelen, hen helpen nationale zakenwerelden te creëren en evenementen organiseren om potentieel op te bouwen en ervaringen uit te wisselen.

“In Kazachstan en in de buurlanden hebben we een goede basis om ervan overtuigd te zijn dat we over een paar jaar, wanneer deze programma's dichter bij de volledige uitvoering zullen komen, resultaten zullen zien in de vorm van een toename van de handel, hogere groeipercentages en meer banen. ontstaan, wat belangrijk is voor de opname van een toenemende beroepsbevolking. Daar zal met name veel aandacht gaan naar het midden- en kleinbedrijf waar de komende jaren, denk ik, allemaal over eens zijn, werkgelegenheid moet worden gecreëerd”, aldus Carlsson.

LR: Verena Taylor en Sven-Olov Carlsson. Fotocredit: persdienst van de EDEO, Astana.

Toen hem werd gevraagd waarom de EU dergelijk werk deed met Centraal-Aziatische landen, wees hij op het onontgonnen potentieel van de regio.

“We zien economisch een veelbelovende ontwikkeling. Kazachstan is een geweldige bron van energie-import, maar we zien ook de diversificatie beginnen. We hebben belang bij een groeiende markt en groeiende bevolking voor onze eigen bedrijven, we zien investeringsmogelijkheden. De geografische ligging in het hart van het Euraziatische continent is op zichzelf al een groot belang. Vanuit een meer politiek oogpunt hebben we ook belang bij stabiliteit, bij meer welvaart. Ook in de buurlanden hebben we gemeenschappelijke uitdagingen. We zijn al begonnen samen te werken om de mogelijke negatieve overloopeffecten van de nog steeds wankele en moeilijke situatie in Afghanistan te verminderen. Het trilaterale project gericht op empowerment van Afghaanse vrouwen is relatief bescheiden, maar een belangrijk project”, voegde hij eraan toe.

“Van zijn kant ondersteunt Kazachstan de bestaande interregionale interactie met de Europese Unie volledig en beschouwt het als een van de aanvullende instrumenten voor de ontwikkeling van het land en de regio”, aldus de Kazachse viceminister van Buitenlandse Zaken Roman Vassilenko.

Na de ondertekeningsceremonie volgden paneldiscussies over elk programma. De tweede dag van de conferentie stond in het teken van netwerkbijeenkomsten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending