Verbind je met ons

Brexit

#Brexit en zwakke wereldwijde vraag om VK te verwonden in 2020, waarschuwt de industrie

DELEN:

gepubliceerd

on

Brexit-druk en politieke onzekerheid hebben de Confederation of British Industry en een productieorganisatie, Make UK, ertoe aangezet hun groeiprognoses voor volgend jaar te verlagen. schrijft David Milliken.

Officiële cijfers hebben aangetoond dat de Britse economie groeit in het zwakste jaarlijkse tempo sinds 2010, en industrieleiders zien weinig of geen verbetering in 2020, zelfs als premier Boris Johnson herverkiezing wint en een Brexit-scheidingsdeal voor 31 januari veiligstelt.

Het CBI voorspelde maandag een economische groei van 1.3% dit jaar en 1.2% in 2020, gevolgd door een stijging tot 1.8% in 2021, ervan uitgaande dat Johnson een handelsovereenkomst met de EU bereikt die leidt tot geen tarieven en weinig afwijking van de EU-regels .

"Naast de eeuwige onzekerheid over de Brexit, kampen (bedrijven) ook met een zwakkere wereldwijde vraag", zei CBI-hoofdeconoom Rain Newton-Smith.

In juli voorspelde het CBI een groei van 1.4% dit jaar en 1.5% volgend jaar.

Make UK halveerde zijn prognose voor de groei van de productie volgend jaar tot 0.3% van 0.6%, hoewel het zijn prognose voor de groei van de totale economie in 2020 onveranderd hield op 1.4%, een stijging van 1.3% dit jaar.

"De exportorders zijn dit kwartaal licht gestegen, wat wijst op een groter vertrouwen van buitenlandse klanten over de aankoop van Britse goederen nu de zorgen over een no-deal Brexit aan het einde van het jaar vervagen", zei Stephen Phipson, CEO van Make UK.

De Britse economie is vertraagd sinds het referendumbesluit van juni 2016 om de Europese Unie te verlaten, waarbij de industrie zwaar getroffen werd door zorgen over verstoring van de toeleveringsketens, bovenop de druk van de handelsoorlog tussen de VS en China.

advertentie

Het Brexit-plan van Johnson - dat hij niet door het parlement kon halen voordat hij op 12 december vervroegde verkiezingen uitriep - houdt in dat Groot-Brittannië op 31 januari de EU verlaat en vervolgens onderhandelt over een nieuwe handelsovereenkomst die eind 2020 van kracht wordt.

Johnson heeft gezegd dat hij de overgangsregelingen niet zal laten voortduren na het einde van 2020, maar veel handelsexperts zeggen dat dit te weinig tijd laat om tot een goede deal te onderhandelen.

Als een post-EU-overgangsovereenkomst eind 2020 afloopt zonder een akkoord over toekomstige handelsbetrekkingen, voorspelde het CBI een scherpe vertraging van de groei in 2021 tot slechts 0.4% - de zwakste sinds de financiële crisis.

"Een no-deal Brexit zou de groei in het VK afremmen en de ergste angsten van bedrijven waarmaken", zei Newton-Smith.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending