Verbind je met ons

EU

#ECB – NGO's vragen Lagarde dringend actie te ondernemen tegen de klimaatverandering

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 2 december hadden Positive Money Europe en andere ngo's een ontmoeting met Christine Lagarde (foto) in Brussel om formeel een open brief te overhandigen waarin er bij de ECB op wordt aangedrongen op te treden tegen klimaatverandering.
De bijeenkomst, die plaatsvond kort voor Lagarde's eerste officiële parlementaire hoorzitting vandaag in het Europees Parlement, werd bijgewoond door een delegatie van vijf vertegenwoordigers van alle 165 ondertekenaars van de open brief die vorige week in de media werd gepubliceerd. Deelnemers waren onder meer Stanislas Jourdan (Positive Money Europe), Sandrine Dixson-Declève (Club of Rome), Erwan Malary (Caritas France), Benoît Lallemand (Finance Watch) en Ester Asín (WWF-EU).
Tijdens de bijeenkomst bevestigde Christine Lagarde dat ze van plan is om klimaatveranderingsoverwegingen op te nemen in de strategische evaluatie van de ECB die volgend jaar moet plaatsvinden. Hoewel de ngo's deze belangrijke stap toejuichen, drongen ze erop aan dat het herzieningsproces open moet staan ​​voor bijdragen van het maatschappelijk middenveld, om ervoor te zorgen dat er rekening kan worden gehouden met een veelheid aan standpunten.
"Ik hoop van harte dat we als onderdeel van de evaluatie ook - als de Raad van Bestuur ermee instemt - klimaatverandering kunnen meenemen, om te bepalen hoe de ECB een rol zou kunnen spelen", zei Lagarde later op de middag in de ECON-commissie van het Parlement. .
De open brief, die werd ondertekend door een diverse groep academici, vakbonden, ngo's en milieuactivisten, sprak zijn steun uit voor Lagarde's ambitie om klimaatverandering missiekritisch te maken, en drong er bij de ECB op aan snellere beleidsveranderingen door te voeren.
"Het is vooral schokkend dat de ECB - uit naam van marktneutraliteit - nog steeds op grote schaal activa koopt van bedrijven die betrokken zijn bij koolstofintensieve en fossiele brandstofgerelateerde industrieën", luidt de brief. "Als de ECB zich echt zorgen maakt over klimaatgerelateerde risico's, moet ze erkennen dat haar huidige monetaire beleid deel uitmaakt van het probleem en een gevaarlijke status quo versterkt."
Erwan Malary (Caritas-Frankrijk) zei: “We zijn mevrouw Lagarde dankbaar dat ze vandaag de tijd heeft genomen om met ons in gesprek te gaan over de inhoud van de open brief die Caritas Frankrijk enkele weken geleden heeft geïnitieerd. We zijn verheugd met de impact die deze brief tot nu toe heeft gehad. Een veel bredere discussie over de mogelijke betrokkenheid van de ECB bij de aanpak van de klimaatcrisis kan nu beginnen, zowel binnen als buiten de ECB.”
Stan Jourdan (Positive Money Europe) zei: “Positive Money Europe heeft de afgelopen vier jaar onvermoeibaar gewerkt om klimaatverandering bovenaan de agenda van de ECB te krijgen. Het is een enorme beloning voor ons werk dat de strategische evaluatie van de ECB rekening zal houden met klimaatverandering. Vooruitkijkend is het van cruciaal belang dat het ontwerp van het beoordelingsproces openstaat voor bijdragen van het maatschappelijk middenveld, om het risico op cognitieve vooroordelen te verkleinen.”
Ester Asin (WWF-EU) said: “President Lagarde wants to fight climate change: this ambition must be rapidly turned into action. As a priority, the European Central Bank must stop supporting carbon-intensive sectors like fossil fuels and dramatically increase its purchases of green bonds – particularly from the EIB – in order to finance an ambitious European Green Deal.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending