Verbind je met ons

EU

Nieuw bedrijfsplatform en samenwerkingsovereenkomsten om #Kazachstan en de EU dichterbij te brengen

DELEN:

gepubliceerd

on

De leiding van Kazachstan is vastbesloten de samenwerking met de Europese Unie verder te versterken, en met de start van de werkzaamheden van de nieuwe Europese Commissie en de volledige inwerkingtreding van de grootschalige overeenkomst tussen Kazachstan en de EU zal deze samenwerking zal een belangrijke nieuwe impuls krijgen, vertelde de Kazachse viceminister van Buitenlandse Zaken Roman Vassilenko onlangs tijdens een rondetafelgesprek in Brussel: schrijft Akmaral Belgibekova. 

Fotocredit: mfa.kz

Toespraak op de bijeenkomst van 13 november bij mediabureau Euractiv over het onderwerp “Nieuw leiderschap van Kazachstan: welke impact op de betrekkingen tussen Kazachstan en de EU?” Vassilenko merkte op dat 2019 “een gedenkwaardig jaar” was voor zijn land met het aftreden van de eerste president, Nursultan Nazarbajev, en de verkiezing van de nieuwe president Kassym-Jomart Tokajev, die sindsdien zijn prioriteiten voor het land heeft uiteengezet.

Nu proberen overheidsfunctionarissen en experts aan beide kanten de vooruitzichten voor verdere samenwerking vast te stellen in het licht van deze enorme veranderingen, en hoe deze samenwerking vorm zal krijgen na de volledige inwerkingtreding van de Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA) tussen Kazachstan. en de EU verwacht binnen een paar weken.

Vassilenko merkte op dat het nieuwe leiderschap van Kazachstan zich inzet voor steeds groeiende betrekkingen met de EU, vooral nu de EPCA volledig in werking is getreden na de afronding van de interne procedures van de EU. Hij zei dat de overeenkomst een nieuw hoofdstuk zal inluiden in de productieve samenwerking tussen de EU en Kazachstan op 29 gebieden, van internationale en regionale veiligheid tot handel, investeringen, ontwikkeling van infrastructuur en innovatie op het gebied van cultuur, sport en toerisme.

De vice-minister benadrukte ook dat visumfacilitering voor Kazachse burgers de verdieping van de samenwerking zou ondersteunen.

“We verwachten dat connectiviteit een van de belangrijkste elementen van de nieuwe strategie van de EU zal worden. Kazachstan ligt in het hart van Eurazië en is 's werelds grootste geheel door land omgeven staat. Deze factoren, samen met de veeleisende realiteit van de mondialisering, hebben ertoe geleid dat vraagstukken op het gebied van doorvoer en logistiek van cruciaal belang zijn geworden voor onze diplomatie”, voegde hij eraan toe.

EP-lid Andris Ameriks benadrukte dat Kazachstan een van de belangrijkste partners van de EU in Centraal-Azië is, zowel op het gebied van politieke en economische samenwerking als op het gebied van regionale veiligheid. Phillipe van Amersfoort, plaatsvervangend hoofd van de Centraal-Aziatische afdeling van de Europese Dienst voor Extern Optreden, verwelkomde de lopende hervormingen van Kazachstan gericht op het versterken van de rechtsstaat, evenals het werk van het onlangs opgerichte zakenplatform op hoog niveau tussen Kazachstan en de EU op economisch en economisch gebied. zakelijke kwesties. Dat platform, met deelname van de premier van Kazachstan, is bedoeld om handels- en economische samenwerking op te bouwen en te diversifiëren. “We kijken ernaar uit om zeer nauw samen te werken met de regio in het kader van dit economische forum om zakelijke relaties te ontwikkelen”, voegde hij eraan toe.

advertentie

Jocelyn Guitton, coördinator voor Kazachstan van het directoraat-generaal van de Europese Commissie voor Handel, vestigde de aandacht op het feit dat Kazachstan de grootste handelspartner van de EU is onder de landen van Centraal-Azië: 86% van de handel tussen de EU en de regio is klaar met Kazachstan. Hij voegde eraan toe dat het doorvoer- en transportpotentieel van Kazachstan, een land tussen Azië en Europa, een krachtige motor van economische groei zou kunnen zijn. Guitton prees ook het nieuwe zakenplatform tussen de EU en Kazachstan. “Wij vinden het een belangrijke ontwikkeling, wij geloven dat dit platform, samen met de EPCA, een belangrijke motor zal zijn om het ondernemingsklimaat in Kazachstan te verbeteren en directe buitenlandse investeringen aan te trekken.”

Samuel Vesterbye, directeur van de Europese Nabuurschapsraad, die de presidentsverkiezingen in Kazachstan in juni 2019 waarnam, wees op het belang van de brede betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld bij de processen van modernisering van het sociaal-politieke leven van het land.

De deelnemers aan het evenement benadrukten dat de effectieve implementatie van de EPCA van cruciaal belang zal zijn voor het uitbreiden van de economische banden en het vergroten van de handel tussen Kazachstan en de Europese Unie, het aantrekken van Europese technologieën en investeringen en het creëren van nieuwe banen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending