Verbind je met ons

Huiselijk geweld

#IstanbulConvention - Alle lidstaten moeten het zonder uitstel ratificeren, zeggen de leden van het Europees Parlement

DELEN:

gepubliceerd

on

Om een ​​einde te maken aan geweld tegen vrouwen, roepen EP-leden de EU op om toe te treden tot het Verdrag van Istanbul en alle lidstaten om het Verdrag te ratificeren.

In de niet-wetgevingsresolutie, aangenomen met 500 stemmen voor, 91 stemmen tegen en 50 onthoudingen op donderdag (28 november), wordt de Raad verzocht de ratificatie door de EU van het "Verdrag inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen", ook wel bekend als het Istanbul Convention. Het dringt er bij de zeven lidstaten die het hebben ondertekend maar nog niet hebben geratificeerd - Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Litouwen, Letland, Slowakije en het VK - op aan dit onverwijld te doen.

EP-leden veroordelen de aanvallen en campagnes tegen de Conventie in sommige landen, die gebaseerd zijn op het opzettelijk verkeerd interpreteren en valselijk presenteren van de inhoud ervan aan het publiek, zeggen ze.

Europarlementariërs vragen de Commissie om de strijd tegen gendergerelateerd geweld als prioriteit op te nemen in de volgende Europese genderstrategie. Ze vragen de Commissie ook om een ​​rechtshandeling in te dienen waarin alle vormen van gendergerelateerd geweld worden aangepakt - inclusief online intimidatie en cybergeweld - en pleiten ervoor om geweld tegen vrouwen op te nemen in de catalogus van door de EU erkende misdaden.

Alle lidstaten moeten ervoor zorgen dat het verdrag naar behoren wordt uitgevoerd en gehandhaafd door voldoende financiering en personeel toe te wijzen aan de juiste diensten. Het is bijzonder essentieel om een ​​passende opleiding te bieden aan alle professionals die met slachtoffers te maken hebben (magistraten, dokters, politieagenten...).

Het EP herhaalt ook zijn standpunt om specifiek 193.6 miljoen euro uit te trekken voor acties ter voorkoming en bestrijding van gendergerelateerd geweld in de Programma Rechten en Waarden.

Achtergrond

Het Verdrag van Istanbul, aangenomen door de Raad van Europa in 2011, trad in 2014 in werking en werd in juni 2017 door de EU ondertekend. Het is het eerste internationale instrument in zijn soort: staten die het ratificeren, moeten alomvattende, wettelijk bindende normen volgen om gendergerelateerd geweld te voorkomen, slachtoffers te beschermen en daders te straffen.

advertentie

Volgens een Onderzoek van het Bureau voor de grondrechten uit 2014heeft één op de drie vrouwen in de EU te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld sinds de leeftijd van 15 jaar. 55% van de vrouwen heeft te maken gehad met een of meer vormen van seksuele intimidatie (11% is het slachtoffer geweest van cyberpesten). Een op de twintig is verkracht.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending