Verbind je met ons

EU

#ArtificialIntelligence kan de kwaliteit van leven verbeteren, maar er blijven potentiële risico's bestaan, zegt #EESC

DELEN:

gepubliceerd

on

Een delegatie van leden van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) heeft drie Finse technologische hubs bezocht om de potentiële voordelen en gevaren van kunstmatige intelligentie voor onze samenleving te beoordelen. Ze benadrukten dat alle toekomstige ontwikkelingen drie pijlers moeten omvatten: productveiligheid, consumentenvertrouwen en solidariteit in gezondheids- en sociale zorg.

Artificial intelligence applications can increase people’s wellbeing, but the potential risks need to be taken seriously. The products that are emerging as a result of new technologies and the digital revolution are in general extremely helpful and can have a wide range of uses in all areas of our lives, from dispensing medicines to curing loneliness. However, they need to be handled with care, as they are not always as straightforward as they may seem.

Om de kansen en uitdagingen praktisch te evalueren, heeft een delegatie van EESC-leden drie Finse organisaties bezocht die zich bezighouden met de ontwikkeling van digitale technologieën. Ze beoordeelden de potentiële voordelen en gevaren voor onze samenleving en waren het erover eens dat alle toekomstige ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie moeten plaatsvinden met echte mensen als referentiepunt, met name wat betreft de veiligheid van de producten, het consumentenvertrouwen en de solidariteit op gezondheids- en sociaal gebied. zorg sectoren. Technologie is een hulpmiddel dat ons leven gemakkelijker kan maken en de samenleving kan helpen haar problemen op te lossen, maar het moet altijd door mensen worden aangestuurd.

Mensen vormen de kern van kunstmatige intelligentie

“Safety comes first,” said EESC member Franca Salis Madinier. “All artificial intelligence products can bring about major advantages, but the other side of the coin is that they can also be dangerous. These products are like medicines, it depends on how you use them. For this reason, they absolutely need to be tested and certified before they can be sold,” she added. A European certification system for establishing standards is therefore extremely important, because in this way the manufacturers can declare that their products have been checked and there is no risk of harm to people. In addition to safety, other requirements include robustness, resilience and absence of prejudice, discrimination or bias.

Another crucial issue is trust. European citizens need to be able to know which businesses they can rely on. In this respect, EESC member Ulrich Samm recommended referring to trustworthy companies and professionals rather than “trusted algorithms”. “A European label for trustworthy artificial intelligence companies is needed, one that is based on European values,” he stressed. “Such a process would create a competitive advantage in the future, because it would make consumer confidence possible: people would be able to recognize companies and products that can be trusted,” he stated.

The role of digital technologies is also key in the area of health and social care, where new forms of organisation and governance are being created. “The new digital tools should help implement and reinforce, rather than weaken, citizens’ fundamental rights. People must always be at the heart of social care. Technology is supposed to support us and make our lives easier, not the other way around,” pointed out EESC member Diego Dutto. “We must take advantage of the digital transformation to develop the potential of individuals, as well as that of local communities and social economies. The values of solidarity and universality must remain the basis of our healthcare systems and this should be ensured by means of appropriate public investment,” he concluded.

advertentie

EESC members’ visit to technological hubs in Helsinki

De bezoeken ter plaatse van de leden van het comité vonden plaats in de buurt van Helsinki op 22 november 2019, in samenwerking met het EESC conferentie over kunstmatige intelligentie, robotica en digitale diensten voor het welzijn van burgers, die de vorige dag in Helsinki werd gehouden. De eerste bijeenkomst werd georganiseerd door het Technisch Onderzoekscentrum van Finland (VTT), waar EESC-leden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica konden bespreken en de potentiële reikwijdte van kwantumtechnologieprojecten konden onderzoeken.

Het tweede bezoek vond plaats bij de Hogeschool (DIAK): de focus lag op onderwijs, sociale competenties en technologie om isolement te voorkomen en integratie en gelijkheid te bevorderen. De laatste sessie vond plaats op Airo Island en ging over innovatie en kansen voor het bedrijfsleven, waarbij specifieke casestudy's werden getoond van producten die door startende bedrijven zijn geproduceerd, zoals de ringdouche en de medicijndispenserrobot.

Een slapende robot is slechts een ander voorbeeld van de voordelen die kunstmatige intelligentie kan opleveren voor de mens en onze samenleving als geheel. Het is nuttig om slapeloosheid tegen te gaan, een wijdverbreide aandoening in geïndustrialiseerde landen, waar naar schatting ongeveer een derde van de bevolking minstens één keer in hun leven een slaapstoornis ervaart. De oorzaken hiervan kunnen meerdere zijn, zoals stress of angst 's avonds, maar ze leiden er allemaal toe dat mensen 's nachts moeite hebben om goed uit te rusten.

De slaaprobot kan ons helpen in slaap te vallen. Door het vast te houden en het advies en de techniek op te volgen, zal ons lichaam zich gemakkelijker kunnen ontspannen. Het juiste zachte licht, ontspannende muziek en ademhalingsoefeningen doen de rest en helpen ons hartritme te synchroniseren met dat van de machine. Al met al is artificiële intelligentie misschien geen one-size-fits-all oplossing, maar het kan zeker aanzienlijke voordelen opleveren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending