Verbind je met ons

België

Tijd om de aandacht te vestigen op buitenlandse inmenging bij verkiezingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Claude Moraes, S&D vice-president voor veerkrachtige democratieën en grondrechten, zei: “Wijdverbreide inmenging blijft een groot probleem in veel van onze lidstaten en de maatregelen die zijn genomen, zijn onvoldoende om de aanval op onze democratie tegen te gaan. We moeten meer doen als we de strijd tegen online en offline desinformatie willen winnen.

“Veel van onze regeringen in de lidstaten verzuimen actie te ondernemen, en in het geval van Groot-Brittannië verdoezelt de regering zelfs de waarheid voor het publiek door te weigeren het rapport van de inlichtingen- en veiligheidscommissie vrij te geven over de Russische dreiging voor de Britse politiek. Het belang van deze kwestie is de reden dat onze fractie een resolutie heeft ingediend die vorige maand met een grote meerderheid is aangenomen. In deze resolutie riepen we op tot hardere actie op Europees niveau om onze verkiezingen te verdedigen tegen buitenlandse inmenging en manipulatie, waarvan een groot deel anti-EU-, extremistische en populistische kandidaten bevoordeelt en minderheden en kwetsbare groepen zoals migranten of LGBTI’s als doelwitten gebruikt.”

Kati Piri, vicevoorzitter van S&D en lid van de commissie buitenlandse zaken, zei: “Onze fractie was de eerste in dit huis die het probleem van buitenlandse inmenging in onze democratische systemen onder de aandacht bracht, en ik ben blij te zien dat andere groepen sluiten zich aan bij onze oproep tot dringende actie, aangezien de dreigingen bij elke nieuwe verkiezing in onze lidstaten blijven toenemen.

“De EU moet met ambitieuze voorstellen komen om eerlijke en vrije verkiezingen te verdedigen, aangezien deze de kern vormen van onze democratische processen in Europa. Dit kan in dit Huis beginnen door een speciale commissie van het Europees Parlement op te richten om uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is en door een diepgaand onderzoek te openen naar alle episoden van recente inmenging van derde staten en niet-statelijke actoren. Nu sociale media een belangrijkere rol spelen bij verkiezingen dan ooit tevoren, moeten we er ook voor zorgen dat de Europese en nationale kieswetten geschikt zijn voor hun doel in de digitale wereld van vandaag en veerkrachtig genoeg zijn om het hoofd te bieden aan nieuwe bedreigingen zoals cyberaanvallen.”

 

 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending