Verbind je met ons

EU

Europa's nieuwe #Supercomputing-centra kunnen beginnen met het bouwen van krachtige computers

DELEN:

gepubliceerd

on

Eerder dit jaar waren er acht supercomputercentra in acht EU-landen gekozen als hostingentiteiten voor de Europese gemeenschappelijke onderneming voor high-performance computing's (EuroHPC) eerste supercomputers. Op 26 november komen vertegenwoordigers van deze centra in Straatsburg bijeen om de ondertekening van de hostingovereenkomsten te markeren, waardoor het aanbestedingsproces voor de aanschaf, installatie en onderhoud van de nieuwe supercomputers van start kan gaan.

De supercomputers zullen naar verwachting in de tweede helft van 2020 operationeel worden voor Europese gebruikers uit de academische wereld, de industrie en de publieke sector. Ondertussen breidt de Europese samenwerking voor het bouwen van supercomputers van wereldklasse zich uit, waarbij Noord-Macedonië zich als 30ste bij het initiatief aansluitth deelnemend land.

Mariya Gabriel, commissaris voor Digitale Economie en Maatschappij, zei: “Deze handtekeningen markeren een mijlpaal in de activiteiten van de Gemeenschappelijke Onderneming en brengen ons een stap dichter bij onze ambitie om van Europa een wereldleider te maken op het gebied van high-performance computing. Tegen eind volgend jaar zullen acht supercomputers van wereldklasse de Europese onderzoekers en industrie, waar ze zich ook in de EU bevinden, helpen bij het uitvoeren van toepassingen die grote hoeveelheden rekenkracht vereisen om aanzienlijke vooruitgang te boeken in de strijd tegen de klimaatverandering, bij het ontwerpen van nieuwe medicijnen, bij het ontwikkelen van nieuwe materialen en vele andere gebieden. Ik verwelkom ook Noord-Macedonië als de dertigste van de Gemeenschappelijke Ondernemingth lid. Ik ben blij dat het land, als onderdeel van zijn betrokkenheid bij de Digitale Agenda van de EU voor de Westelijke Balkan, heeft toegezegd te investeren in de Gemeenschappelijke Onderneming en in haar ambitieuze infrastructuur- en onderzoeksdoelstellingen.”

Het aanbestedingsproces voor de nieuwe machines zal eind dit jaar van start gaan. Meer informatie over de vervolgstappen voor de EuroHPC vindt u hier hier en er is een overzicht beschikbaar hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending