Verbind je met ons

EU

Aan de orde in de plenaire vergadering: #NieuweCommissie, #Klimaatcrisis, #EUBudget

DELEN:

gepubliceerd

on

Tijdens de plenaire zitting van november in Straatsburg zullen de Europarlementariërs stemmen over de nieuwe Europese Commissie, de LUX-filmprijs 2019 uitreiken en beslissen over de EU-begroting voor 2020.

Verkiezing van de Commissie 2019-2024

Verkozen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteert haar team en programma in de plenaire vergadering op woensdagochtend (27 november). Na een debat zullen de leden van het Europees Parlement bij gewone meerderheid beslissen of de Commissie nu wel of niet moet worden gekozen. Indien goedgekeurd, zal de nieuwe Commissie op 1 december met haar werkzaamheden beginnen. De stemming in de plenaire vergadering maakt een einde aan die van het Parlement proces van onderzoek van het voorgestelde team van commissarissen, waardoor de democratische legitimiteit van de uitvoerende macht van de EU wordt gewaarborgd.

Klimaat noodgeval

Op maandag (25 november) debatteerden de EP-leden over de noodsituatie op het gebied van klimaat en milieu. In de aanloop naar de COP25-klimaatbesprekingen in Madrid zal het Parlement naar verwachting een beroep doen op de klimaatconferentie De EU moet het voortouw nemen in de strijd tegen de klimaatverandering. De leden zullen op donderdag (28 november) stemmen over twee ontwerpresoluties waarin de EU wordt opgeroepen om resultaten te boeken klimaatneutraliteit door 2050.

EU-begroting voor 2020

Woensdag zal het Parlement de EU-begroting voor volgend jaar goedkeuren. De begroting, die op 18 november met de lidstaten is overeengekomen, zal dat ook doen investeringen stimuleren op het gebied van klimaatactie, onderzoek, infrastructuur en jongeren.

advertentie

Oleg Sentsov

De Oekraïense filmregisseur en mensenrechtenactivist Oleg Sentsov is vandaag (26 november) in het parlement om de Sacharovprijs 2018 in ontvangst te nemen. Toen vorig jaar de mensenrechtenprijs van het Parlement werd uitgereikt, zat Sentsov in de gevangenis omdat hij protesteerde tegen de Russische annexatie van zijn geboorteland de Krim.

LUX-prijs

De toekenning van de parlementaire rechten LUX-filmprijs 2019 vindt plaats op woensdag in aanwezigheid van de drie finalisten. De LUX-prijs heeft tot doel de Europese cinema te promoten, films toegankelijk te maken voor een groter publiek en veelbelovende Europese producties te helpen.

Geweld tegen vrouwen

Om de te markeren Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwenMaandagavond (25 november) werd de Tweede Kamer oranje verlicht. De leden van het Europees Parlement bespraken en stemden ook over maatregelen om geweld tegen vrouwen te voorkomen en zullen er naar verwachting bij de EU-landen op aandringen om het verdrag te ratificeren Conventio van Istanboeln.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending