Verbind je met ons

Klimaatverandering

Steden drongen aan op voorwaarden om #ClimateChange te bestrijden

DELEN:

gepubliceerd

on


Zijn steden de oorzaak of katalysator van verandering bij het aanpakken van de wereldwijde klimaatcrisis? Dat lijkt het kruispunt te zijn waarop we ons nu bevinden en is een vraag die zowel stedenbouwkundigen als burgemeesters verontrust of inspireert.
schrijft Tom Mitchell, chief strategy officer van EIT Climate-KC, Europa's grootste publiek-private samenwerking op het gebied van klimaatverandering (foto).

Steden leveren een enorme bijdrage aan de klimaatverandering, verantwoordelijk voor ongeveer 70% van alle uitstoot van broeikasgassen, en toch staan ​​ze ook aan de frontlinie van de gevolgen van overstromingen, extreme hitte en droogte.

Onderzoek door wetenschappers van het Crowther Lab voorspelde dat 77% van de steden over de hele wereld de komende 30 jaar een dramatische verandering in klimaatomstandigheden zullen ervaren.

Voor ons begint de meest effectieve reactie door steden te helpen de essentiële rol die ze spelen te omarmen. Steden zijn een cruciale speler in effectieve klimaatactie, en veel steden boeken al vooruitgang waar andere achterop raken.

Steden over de hele wereld blijken geweldige bakens van vindingrijkheid en innovatie te zijn als het gaat om het aanpakken van klimaatuitdagingen. Hun elkaar kruisende systemen, concentraties van vooruitstrevend denken - en de grimmige realiteit van de mogelijke toekomst waarmee we in onze stedelijke gebieden worden geconfronteerd - betekenen dat steden vaak sneller kunnen bewegen dan andere delen van de samenleving.

Stadsleiders en burgemeesters worden aantoonbaar belangrijker en invloedrijker dan nationale regeringen in hun streven naar zinvolle klimaatactie.

Burgemeesters van steden hebben ambitieuze doelen gesteld voor het uitfaseren van alle emissies en zoeken actief naar manieren om decarbonisatie sneller te bereiken dan hun leiders op staatsniveau. Burgemeesters in Londen en Birmingham, de twee grootste steden van het Verenigd Koninkrijk, hebben er onlangs bij de Britse regering op aangedrongen om meer verantwoordelijkheid te dragen voor lokale milieukwesties.

advertentie

Toch hebben de afgelopen 20 jaar aangetoond dat steden meer hulp nodig hebben om de leidende rol die ze moeten spelen volledig te omarmen. Hoewel we een breed scala aan tools, middelen en expertise hebben verzameld, moeten we steden nog het soort ondersteuning bieden om te experimenteren, te leren en gedurfdere stappen te ondernemen om dit ernstigste mondiale probleem aan te pakken.

In Milaan werken EIT Climate-KIC en onze partners aan een stadsbreed experiment om aan te tonen hoe een stad klimaatbestendig kan worden door middel van een tienjarige strategie op basis van innovatie en leren. Milaan heeft een portfolio van initiatieven die in uitvoering zijn. Deze initiatieven komen echter niet overeen met de omvang van de maatregelen die nodig zijn.

Samen bouwen we hierop voort om een ​​nieuwe strategie te creëren, waaronder het uitzoeken hoe we 3 miljoen bomen in de stad kunnen planten; het gebruik van opkomende technologieën om hitte-eilandeffecten in steden tegen te gaan; en de lancering van een fonds van € 500 miljoen voor verschillende klimaatprojecten, waaronder de renovatie van 17,000 gebouwen om ze duurzamer te maken.

Er wordt ook een nieuw, betaalbaar woningbouwproject in Milaan gebouwd waarbij afvalvermindering, koolstofbesparing en het gebruik van hernieuwbare energie centraal staan. Het heeft ook bewonersbetrokkenheid gebruikt om de stedelijke mobiliteit te vergroten en het autogebruik te verminderen.

Met zo'n korte tijd om de klimaatcrisis aan te pakken, kunnen burgemeesters niet langer vertrouwen op traditionele benaderingen. Langdurige raadplegingen, sectorgewijze planning, top-down besluitvorming, lange aanbestedingsprocedures en traditionele financieringsmodellen zullen het niet redden.

In plaats daarvan zoeken stadsleiders naar iets snellers en potentieel transformatiever.

Modellen voor burgerbetrokkenheid, nieuwe vormen van empowerment en besluitvorming, meerdere soorten acties die tegelijkertijd plaatsvinden - op het gebied van beleid, financiën, regelgeving en technologie - kunnen leiden tot een succesvolle transformatie op stadsniveau, waar staten hebben gefaald.

Daarom roept EIT Climate-KIC voor het eerst steden over de hele wereld op om deel te nemen aan klimaatactie door middel van de 'Climathon Global Awards'.

Deze prijzen zullen de leiders op het gebied van klimaatinnovatie en vindingrijkheid in steden erkennen. Winnende steden ontvangen startkapitaal, snelle coaching en ondersteuning van wereldwijde experts in hun vakgebied, evenals de mogelijkheid om verbinding te maken met en uitwisselingen uit te wisselen met het EIT Climate-KIC-netwerk van 'Healthy, Clean Cities Deep Demonstration'.

Een systemische aanpak hanteren, over silo's en grenzen heen werken, mensen vanaf het begin betrekken en leren van ongebruikelijke actoren: dit zijn slechts enkele van de manieren waarop we steden kunnen ondersteunen om de schaal van de uitdaging van klimaatverandering aan te gaan.

De boodschap is dat steden alleen door samen te werken, als een beweging, kunnen voortbouwen op bestaande vooruitgang en de voorwaarden kunnen scheppen voor transformatie en klimaatbestendigheid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending